Tagliatelle al ragù
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 500 g tagliatella ili druge vrste tjestenine (npr. linguine pappardelle ili špageti)
- 50 g naribanog parmezana za posluživanje
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 veliki luk (oko 250 g) oguljen i isjeckan nasitno
- 3 češnja češnjaka oguljena ili naribana nasitno
- 3 stabljike celera očišćene i nasjeckane na kockice
- 1 poriluk očišćen i nasjeckan nasitno
- sol i svježe mljeven crni papar
- 1 kg mljevene govedine ili svinjetine ili 500 g mljevene govedine i 500 g mljevene svinjetine
- 1 lovorov list
- 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica ili 800 g zrelih rajčica oguljenih i nasjeckanih
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 200 ml bijelog ili crnog vina
- 2-3 žlice šećera
Priprema
- 1. Prvo pripremite ragu. Stavite veliku zdjelu za složenac ili lonac na srednje jak plamen i dodajte maslinovo ulje. Kad se ugrije, ubacite luk, češnjak, celer i poriluk. Posolite i popaprite i kuhajte otklopljeno 8-10 minuta. Povremeno promiješajte i pirjajte dok povrće ne omekša.
- 2. Pojačajte plamen, dodajte meso i miješajte kako biste usitnili mljeveno meso. Kuhajte dok ne bude više nimalo ružičasto.
- 3. Dodajte lovorov list, rajčice, koncentrat rajčice, vino i šećer te kuhajte dok ne zavre. Ako se koristite pećnicom, poklopite lonac i kuhajte jedan sat. Kad bude gotov, umak će biti gušći, a rajčice će se potpuno raspasti. Probajte i po potrebi dodajte još soli i papra.
- 4. Prije nego što umak bude gotov, pripremite tagliatelle. Stavite velik lonac posoljene vode na jak plamen i kuhajte dok ne prokuha. Dodajte tjesteninu i kuhajte po uputama s pakiranja ili dok ne bude al dente. Procijedite, ali sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala. Vratite tjesteninu u lonac zajedno sa sačuvanom tekućinom.
- 5. Dodajte umak tjestenini i pomiješajte (stavite onoliko umaka koliko mislite da trebate – ostatak možete sačuvati za drugi dan). Poslužite u tanjurima i pospite parmezanom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache
Recepti Luca Ciano
Mezze Maniche tjestenina sa škampima i pršutom