Tagliatelle al ragù

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 500 g tagliatella ili druge vrste tjestenine (npr. linguine pappardelle ili špageti)
  • 50 g naribanog parmezana za posluživanje
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 veliki luk (oko 250 g) oguljen i isjeckan nasitno
  • 3 češnja češnjaka oguljena ili naribana nasitno
  • 3 stabljike celera očišćene i nasjeckane na kockice
  • 1 poriluk očišćen i nasjeckan nasitno
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 1 kg mljevene govedine ili svinjetine ili 500 g mljevene govedine i 500 g mljevene svinjetine
  • 1 lovorov list
  • 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica ili 800 g zrelih rajčica oguljenih i nasjeckanih
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 200 ml bijelog ili crnog vina
  • 2-3 žlice šećera

Priprema

  • 1. Prvo pripremite ragu. Stavite veliku zdjelu za složenac ili lonac na srednje jak plamen i dodajte maslinovo ulje. Kad se ugrije, ubacite luk, češnjak, celer i poriluk. Posolite i popaprite i kuhajte otklopljeno 8-10 minuta. Povremeno promiješajte i pirjajte dok povrće ne omekša.
  • 2. Pojačajte plamen, dodajte meso i miješajte kako biste usitnili mljeveno meso. Kuhajte dok ne bude više nimalo ružičasto.
  • 3. Dodajte lovorov list, rajčice, koncentrat rajčice, vino i šećer te kuhajte dok ne zavre. Ako se koristite pećnicom, poklopite lonac i kuhajte jedan sat. Kad bude gotov, umak će biti gušći, a rajčice će se potpuno raspasti. Probajte i po potrebi dodajte još soli i papra.
  • 4. Prije nego što umak bude gotov, pripremite tagliatelle. Stavite velik lonac posoljene vode na jak plamen i kuhajte dok ne prokuha. Dodajte tjesteninu i kuhajte po uputama s pakiranja ili dok ne bude al dente. Procijedite, ali sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala. Vratite tjesteninu u lonac zajedno sa sačuvanom tekućinom.
  • 5. Dodajte umak tjestenini i pomiješajte (stavite onoliko umaka koliko mislite da trebate – ostatak možete sačuvati za drugi dan). Poslužite u tanjurima i pospite parmezanom.

Povezani recepti

Vidi sve