Opis
1. Prvo pripremite ragu. Stavite veliku zdjelu za složenac ili lonac na srednje jak plamen i dodajte maslinovo ulje. Kad se ugrije, ubacite luk, češnjak, celer i poriluk. Posolite i popaprite i kuhajte otklopljeno 8-10 minuta. Povremeno promiješajte i pirjajte dok povrće ne omekša.
2. Pojačajte plamen, dodajte meso i miješajte kako biste usitnili mljeveno meso. Kuhajte dok ne bude više nimalo ružičasto.
3. Dodajte lovorov list, rajčice, koncentrat rajčice, vino i šećer te kuhajte dok ne zavre. Ako se koristite pećnicom, poklopite lonac i kuhajte jedan sat. Kad bude gotov, umak će biti gušći, a rajčice će se potpuno raspasti. Probajte i po potrebi dodajte još soli i papra.
4. Prije nego što umak bude gotov, pripremite tagliatelle. Stavite velik lonac posoljene vode na jak plamen i kuhajte dok ne prokuha. Dodajte tjesteninu i kuhajte po uputama s pakiranja ili dok ne bude al dente. Procijedite, ali sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala. Vratite tjesteninu u lonac zajedno sa sačuvanom tekućinom.
5. Dodajte umak tjestenini i pomiješajte (stavite onoliko umaka koliko mislite da trebate – ostatak možete sačuvati za drugi dan). Poslužite u tanjurima i pospite parmezanom.
Sastojci
Sastojci
- 500 g tagliatella ili druge vrste tjestenine (npr. linguine
- pappardelle ili špageti)
- 50 g naribanog parmezana
- za posluživanje
Za ragu
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 veliki luk (oko 250 g)
- oguljen i isjeckan nasitno
- 3 češnja češnjaka
- oguljena ili naribana nasitno
- 3 stabljike celera
- očišćene i nasjeckane na kockice
- 1 poriluk
- očišćen i nasjeckan nasitno
- sol i svježe mljeven crni papar
- 1 kg mljevene govedine ili svinjetine
- ili 500 g mljevene govedine i 500 g mljevene svinjetine
- 1 lovorov list
- 2 konzerve od 400 g nasjeckanih rajčica
- ili 800 g zrelih rajčica
- oguljenih i nasjeckanih
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 200 ml bijelog ili crnog vina
- 2-3 žlice šećera