„Tagine“ s mekanom janjetinom i slanutkom
Ovaj aromatični „tagine“ savršeno je jelo za pripremanje unaprijed. Trajat će u hladnjaku tri do četiri dana, a njegov će okus iz dana u dan biti sve bolji. Može se i zamrznuti. Prije nego što dodam janjeće koljenice u ovaj „tagine“ volim ih popržiti da porumene tako da puste masnoću, no ako nemate vremena, možete i preskočiti ovaj korak te samo pokupiti masnoću prije posluživanja.
Zagrijte prethodno pećnicu na 200 ˚C s ventilacijom. Janjeće koljenice stavite u posudu ili papirnatu vrećicu zajedno s kuminom, korijandrom, cimetom, origanom, kajenskim paprom, solju i paprom te promiješajte ili protresite da se oblože. Rasporedite janjeće koljenice na lim za pečenje, poškropite dvjema velikim žlicama maslinovog ulja te pecite dok ne porumene i puste masnoću (oko 40-45 minuta).
Dok se janjetina peče zagrijte preostalu jednu veliku žlicu ulja u velikom loncu te pržite luk i češnjak dok lagano ne omekšaju (oko 5 minuta). Dodajte Kickstarter čili- pastu, čili ili harissu, neka krčka minutu. Umiješajte temeljac, marelice i slanutak te pustite da uzavre.
Izvadite janjetinu iz pećnice i smanjite temperaturu pećnice na 160 °C. Ocijedite masnoću iz lima za pečenje i bacite. Dodajte u lim za pečenje malo tekućine od slanutka, promiješajte da se podignu ostaci pečenja s dna lima, zatim ulijte ostatak tekućine od slanutka. Dobro pokrijte i pecite dok janjetina ne omekša (2½-3 sata). Prilagodite začine po želji, poškropite limunovim sokom te ukrasite korijandrom kod posluživanja.
Za više sjajnih recepata Annabel Langbein posjetite www. annabel-langbein.com
Sastojci
- Tagine6 janjećih koljenica 3 žličice mljevenog kumina 3 žličice mljevenog korijandra 1 velika žlica sušenog origana ½ -1 velika žlica kajenskog papra po želji 3 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja 2 velika luka sitno sjeckana 4 češnja češnjaka sitno sjeckana 2 velike žlice Kickstarter čili-paste 2-3 žličice sitno sjeckane dugačke crvene čili-papričice ili harisse po želji 3 šalicw pilećeg ili povrtnog temeljca 1 šalica sušenih marelica 3 šalice kuhanog slanutka ili 2 x 400 g konzerve slanutka ocijeđenog 2 velike žlice limunovog soka ¼ šalice listova korijandra za posluživanje sol i mljeveni crni papar po želji