„Tagine“ s mekanom janjetinom i slanutkom

„Tagine“  s mekanom janjetinom i slanutkom

Opis

Ovaj aromatični „tagine“ savršeno je jelo za pripremanje unaprijed. Trajat će u hladnjaku tri do četiri dana, a njegov će okus iz dana u dan biti sve bolji. Može se i zamrznuti. Prije nego što dodam janjeće koljenice u ovaj „tagine“ volim ih popržiti da porumene tako da puste masnoću, no ako nemate vremena, možete i preskočiti ovaj korak te samo pokupiti masnoću prije posluživanja.

 

Zagrijte prethodno pećnicu na 200 ˚C s ventilacijom. Janjeće koljenice stavite u posudu ili papirnatu vrećicu zajedno s kuminom, korijandrom, cimetom, origanom, kajenskim paprom, solju i paprom te promiješajte ili protresite da se oblože. Rasporedite janjeće koljenice na lim za pečenje, poškropite dvjema velikim žlicama maslinovog ulja te pecite dok ne porumene i puste masnoću (oko 40-45 minuta).

Dok se janjetina peče zagrijte preostalu jednu veliku žlicu ulja u velikom loncu te pržite luk i češnjak dok lagano ne omekšaju (oko 5 minuta). Dodajte Kickstarter čili- pastu, čili ili harissu, neka krčka minutu. Umiješajte temeljac, marelice i slanutak te pustite da uzavre.

 

Izvadite janjetinu iz pećnice i smanjite temperaturu pećnice na 160 °C. Ocijedite masnoću iz lima za pečenje i bacite. Dodajte u lim za pečenje malo tekućine od slanutka, promiješajte da se podignu ostaci pečenja s dna lima, zatim ulijte ostatak tekućine od slanutka. Dobro pokrijte i pecite dok janjetina ne omekša (2½-3 sata). Prilagodite začine po želji, poškropite limunovim sokom te ukrasite korijandrom kod posluživanja.

 

 

Za više sjajnih recepata Annabel Langbein posjetite www. annabel-langbein.com

Sastojci

Tagine

  • 6 janjećih koljenica
  • 3 žličice mljevenog kumina
  • 3 žličice mljevenog korijandra
  • 1 velika žlica sušenog origana ½ -1 velika žlica kajenskog papra
  • po želji
  • 3 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 velika luka
  • sitno sjeckana
  • 4 češnja češnjaka
  • sitno sjeckana
  • 2 velike žlice Kickstarter čili-paste 2-3 žličice sitno sjeckane dugačke crvene čili-papričice ili harisse
  • po želji
  • 3 šalicw pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 šalica sušenih marelica
  • 3 šalice kuhanog slanutka ili 2 x 400 g konzerve slanutka
  • ocijeđenog
  • 2 velike žlice limunovog soka
  • ¼ šalice listova korijandra
  • za posluživanje
  • sol i mljeveni crni papar
  • po želji