Tacosi s odreskom sa žara, ljutim umakom od pečenog povrća te salsom od zapečenog kukuruza i fete
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 4 jalapeña
- 2 glavice luka
- 1 glavica češnjaka
- 3 rajčice
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 klipa kukuruza
- ½ kocke sira feta
- šaka nasjeckanog bosiljka
- šaka nasjeckane metvice
- 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
- sok 2 limete
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 3 juneća odreska striploin
- morska sol
- 75 g neslanog maslaca
- 2-3 grančice majčine dušice
- meke kukuruzne tortilje za tacose
Priprema
- Ljuti umak:
- 1. Češnjak nakapajte maslinovim uljem pa umotajte u aluminijsku foliju i 15 minuta držite na roštilju.
- 2. Sve ostalo povrće pecite na neizravnoj toplini, dok ne omekša i lagano se zapeče.
- 3. Pečenom povrću uklonite stapke, a ljutim papričicama i sjemenke. Premjestite ga u mužar i zgnječite u umak prilično grube teksture.
- 4. Dobro ga posolite i popaprite.
- Salsa:
- 1. Kukuruz otprilike 10 minuta zapecite na izravnoj toplini pa ostavite da se ohladi prije nego što s klipa nožem odvojite zrna.
- 2. Sitno nasjeckajte luk. U zdjeli ga pomiješajte sa sokom limete, posolite, popaprite i ostavite 5 minuta odstajati.
- 3. U odležan crveni luk ubacite zrna kukuruza pa unutra izmrvite fetu. Dodajte nasjeckani bosiljak i metvicu pa miješanjem sjedinite sastojke.
- Odresci:
- 1. Odreske izvadite iz hladnjaka, osušite papirnatim ručnikom pa obilno nasolite morskom soli. U meso utrljajte tanki sloj maslinovog ulja, pa ga dosolite.
- 2. Odreske sa svake strane pecite 4-6 minuta na izravnoj toplini. Unutrašnja temperatura mesa treba doseći 52 °C za srednje ili 71 °C za jače pečen odrezak.
- 3. Odreske premjestite na komad aluminijske folije. Umotajte ih s grumenom maslaca i natrganom majčinom dušicom pa ostavite 10 minuta odstajati da se meso opusti i ravnomjerno se rasporede mesni sokovi.
- 4. Odmorene odreske okomito na mišićna vlakna narežite na trake i prelijte ispuštenim sokovima prožetima maslacem.
- Posluživanje:
- 1. Kukuruzne tortilje s obje strane 15 sekundi zapecite na roštilju.
- 2. Na tortilju nanesite sloj ljutog umaka od pečenog povrća, gore naslažite trake mesa, pa po mesu razbacajte salsu od kukuruza.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada