Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 300 g Chef Luca Ciano talijatela ili 400 g suhe tjestenine po izboru
- 80 g pancete, tanko narezane
- ½ vezice mladog luka, sitno nasjeckanog
- košarica cvjetova tikvice, tikvice narezane na ploške i bez cvjetova
- 150 g svježeg graška (ili smrznutog)
- 250 g svježeg vrhnja
- 100 g svježeg mlijeka
- 200 g sira provolone valpadana, blagog, ribanog
- ¼ šalice prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
- 25 ml ‘Chef Luca Ciano’ ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 40 ml odležanog balzamičnog octa, dobre kvalitete
- sol i papar
Priprema
- 1. Za provolone umak dodajte mlijeko, vrhnje i provolone sir u lonac. Polako zagrijavajte i miješajte dok se sir potpuno ne otopi.
- 2. Puno vode zakuhajte; kada prokuha, dodajte sol (oko 3-4 litre vode i 7 grama soli po litri).
- 3. U međuvremenu, u veću tavu ulijte 2 žlice ulja, dodajte mladi luk i češnjak i kuhajte 2 minute, zatim dodajte pancetu i kuhajte još 2 minute a na kraju dodajte tikvice i grašak te kuhajte još 2-3 minute. Dodati začin.
- 4. U kipuću vodu stavite tjesteninu i kuhajte 1-2 minute. Ocijedite tjesteninu i stavite je u tavu na 1 minutu s ½ šalice vode od kuhanja.
- 5. Poslužite na tanjuru, zatim obilato pokapajte umak od provolone sira na vrh te malo odležanog balzamičnog octa i na kraju ukrasite cvjetovima tikvice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Luca Ciano
Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana