Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 300 g Chef Luca Ciano talijatela ili 400 g suhe tjestenine po izboru
  • 80 g pancete, tanko narezane
  • ½ vezice mladog luka, sitno nasjeckanog
  • košarica cvjetova tikvice, tikvice narezane na ploške i bez cvjetova
  • 150 g svježeg graška (ili smrznutog)
  • 250 g svježeg vrhnja
  • 100 g svježeg mlijeka
  • 200 g sira provolone valpadana, blagog, ribanog
  • ¼ šalice prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
  • 25 ml ‘Chef Luca Ciano’ ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 40 ml odležanog balzamičnog octa, dobre kvalitete
  • sol i papar

Priprema

  • 1. Za provolone umak dodajte mlijeko, vrhnje i provolone sir u lonac. Polako zagrijavajte i miješajte dok se sir potpuno ne otopi.
  • 2. Puno vode zakuhajte; kada prokuha, dodajte sol (oko 3-4 litre vode i 7 grama soli po litri).
  • 3. U međuvremenu, u veću tavu ulijte 2 žlice ulja, dodajte mladi luk i češnjak i kuhajte 2 minute, zatim dodajte pancetu i kuhajte još 2 minute a na kraju dodajte tikvice i grašak te kuhajte još 2-3 minute. Dodati začin.
  • 4. U kipuću vodu stavite tjesteninu i kuhajte 1-2 minute. Ocijedite tjesteninu i stavite je u tavu na 1 minutu s ½ šalice vode od kuhanja.
  • 5. Poslužite na tanjuru, zatim obilato pokapajte umak od provolone sira na vrh te malo odležanog balzamičnog octa i na kraju ukrasite cvjetovima tikvice.

Povezani recepti

Vidi sve