Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)

Priprema

Muškatnoj buči/bundevi skinuti koru i žlicom izvaditi mekanu unutrašnjost te narezati na kocke.

Narezanu buču staviti u pleh i začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Dodati grubo sjeckani češnjak te dobro izmiješati rukama. Staviti pleh u prethodno zagrijanu pećnicu na 200ºC 25-30 min. da se peče.

Na masni papir za pečenje posuti listove začinskog bilja, krupnu sol i svježe mljeveni papar i maslinovo ulje te u to uvaljati lungić. Dok je lungić još zamotan masnim papirom malo ga spljoštiti otvorenim dlanom kako bi se kasnije lakše ispekao.

Ispeći lungić u blago namašćenoj grill tavi. Nakon pečenja ostaviti lungić da malo odmori prije rezanja u ugašenoj pećnici iz koje smo prethodno izvadili buču/bundevu.

U grill tavu (u kojoj smo pripremali lungić) dodati brendy i malo maslaca kako bi pokupili gušt od karamelizacije mesa i začinskog bilja.

Pečenu bundevu izvaditi iz pećnice i premjestiti u stolni mikser. Dodati malo ribanog svježeg đumbira radi svježine i citrusne note (svinja to voli) i chillija, sol, papar i usitnjeni maslac te sve izmiksati u pire.

U suhoj tavi tostirati sjemenke bundeve dok ne počnu pucketati.

Servirati pire od buče kao podlogu za medaljone od aromatiziranog svinjskog lungića. Posuti sjemenkama buče i preliti deglaziranim umakom od brendya i maslaca te pokapati s malo bučina ulja.

 

Sastojci

  • Namirnice
  • 600 g svinjski lungić
  • 1 kg muškatna bundeva
  • Đumbir
  • 100 g sjemenke bundeve (oljuštene
  • neslane)
  • češnjak 3-4 režnja
  • chilli svježi 3-4 komada (po ukusu)
  • Sol/papar
  • bučino ulje
  • svježe mediteransko začinsko bilje: kadulja
  • mažuran
  • timijan
  • maslinovo ulje
  • 50 g brendi
  • 150 g maslaca

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve