Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recept iz: David Skoko
Priprema
Muškatnoj buči/bundevi skinuti koru i žlicom izvaditi mekanu unutrašnjost te narezati na kocke.
Narezanu buču staviti u pleh i začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Dodati grubo sjeckani češnjak te dobro izmiješati rukama. Staviti pleh u prethodno zagrijanu pećnicu na 200ºC 25-30 min. da se peče.
Na masni papir za pečenje posuti listove začinskog bilja, krupnu sol i svježe mljeveni papar i maslinovo ulje te u to uvaljati lungić. Dok je lungić još zamotan masnim papirom malo ga spljoštiti otvorenim dlanom kako bi se kasnije lakše ispekao.
Ispeći lungić u blago namašćenoj grill tavi. Nakon pečenja ostaviti lungić da malo odmori prije rezanja u ugašenoj pećnici iz koje smo prethodno izvadili buču/bundevu.
U grill tavu (u kojoj smo pripremali lungić) dodati brendy i malo maslaca kako bi pokupili gušt od karamelizacije mesa i začinskog bilja.
Pečenu bundevu izvaditi iz pećnice i premjestiti u stolni mikser. Dodati malo ribanog svježeg đumbira radi svježine i citrusne note (svinja to voli) i chillija, sol, papar i usitnjeni maslac te sve izmiksati u pire.
U suhoj tavi tostirati sjemenke bundeve dok ne počnu pucketati.
Servirati pire od buče kao podlogu za medaljone od aromatiziranog svinjskog lungića. Posuti sjemenkama buče i preliti deglaziranim umakom od brendya i maslaca te pokapati s malo bučina ulja.
Sastojci
- Namirnice
- 600 g svinjski lungić
- 1 kg muškatna bundeva
- Đumbir
- 100 g sjemenke bundeve (oljuštene
- neslane)
- češnjak 3-4 režnja
- chilli svježi 3-4 komada (po ukusu)
- Sol/papar
- bučino ulje
- svježe mediteransko začinsko bilje: kadulja
- mažuran
- timijan
- maslinovo ulje
- 50 g brendi
- 150 g maslaca
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Pljukanci s pašticadom od tune
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima
Recepti David Skoko
Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa