Svinjski curry iz zemlje čaja
Recept iz: Peter Kuruvita

Sastojci
- Za svinjski curry:
- 1 kg svinjske plećke, nasjeckan na kockice
- 1 čajna žličica čilija u prahu
- 3 čajne žličice mljevenog crnog papra
- 4 komada mangostina
- 8 sjemenki kardamoma, slomljene
- ¼ čajne žličice piskavice
- 1 čajna žličica praha od pečenog curryja
- 1 čajna žličica soli
- 1 štapić cimeta, slomljen
- pročišćen maslac (ghee)
- 1 list curryja
- list pandana, grubo natrgan
- 4 zelena čilija, nasjeckana
- 1 x 3cm komada đumbira, grubo nasjeckanog
- 1 luk srednje veličine, narezan
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 litra vode
- sok od 2 limete
- 3 jušne žlice pahuljica čilija
- Za pol roti tortilju:
- 500g ata pšeničnog brašna
- 50g pročišćenog maslaca (ghee)
- 3 zelena čilija, sitno nasjeckana
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 1 grančica lista curryja, sitno nasjeckan
- 128 g svježe naribanog kokosa
- 500 ml mlake vode
- 1 čajna žličica soli
- 100ml ulja za prženje
- Za salatu od mrkve :
- 1 mrkva, naribana
- 2 zelena čilija, sitno nasjeckana
- 1 mali luk, sitno nasjeckan na kockice
- sok od 1 limete
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 64 g kokosa
- 1 svežanj listova curryja, sitno nasjeckanih
- 2 čajna žličica zgnječene maldivske tune
- sol i papar
Priprema
- Staviti svinjetinu u posudu s paprom, čili prahom, mangostinom, sjemenkama kardamoma, piskavicom, prahom curryja, soli i cimetom. Rukama utrljati smjesu začina u svinjetinu. Ostaviti sa strane da se marinira.
- U međuvremenu pripremiti tijesto za pol roti tortilju.
- Kada je tijesto spremno, postupno otopiti začine za svinjetinu. Zagrijati pročišćeni maslac u posudi na jakoj vatri i dodati lišće curryja i list pandana. Pržiti dok začini ne zamirišu i zatim dodati zeleni čili, đumbir, luk i češnjak. Ispržiti sve uz povremeno miješanje dok luk ne postane proziran.
- Dodati svinjetinu i dovoljno vode da se prekrije. Prokuhati i zatim smanjiti vatru. Ostaviti da se krčka oko 35 minuta ili dok se svinjetina ne skuha.
- Dok se curry kuha, pripremiti salatu od mrkve.
- Kada salata bude gotova, ispržiti tortilju.
- Servirati curry s tortiljom i malom količinom salate od mrkve.
- Pol roti tortilja
- U veliku posudu staviti brašno, pročišćeni maslac, čili papričice, list curryja i kokos. Dodati vodu i sol i umijesiti glatko tijesto.
- Podijeliti tijesto na kugle, staviti ih u posudu i ostaviti sa strane spremne za prženje.
- Prstima oblikovati svaku kuglu u tanki disk.
- Zagrijati malu količinu ulja u ravnoj tavi na jakoj vatri. Staviti disk na tava i ispržiti s jedne strane dok ne bude dovoljno mekan da se skida s tave. Okrenuti disk i peći s druge strane dok ne postane blago hrskav.
- Ponoviti proceduru s preostalim tijestom.
- Salata od mrkve:
- Pomiješati sve sastojke u maloj posudi i začiniti solju i paprom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom