Svinjski curry iz zemlje čaja

Svinjski curry iz zemlje čaja

Priprema

  • Staviti svinjetinu u posudu s paprom, čili prahom, mangostinom, sjemenkama kardamoma, piskavicom, prahom curryja, soli i cimetom. Rukama utrljati smjesu začina u svinjetinu. Ostaviti sa strane da se marinira.
  •  
  • U međuvremenu pripremiti tijesto za pol roti tortilju.
  •  
  • Kada je tijesto spremno, postupno otopiti začine za svinjetinu. Zagrijati pročišćeni maslac u posudi na jakoj vatri i dodati lišće curryja i list pandana. Pržiti dok začini ne zamirišu i zatim dodati zeleni čili, đumbir, luk i češnjak. Ispržiti sve uz povremeno miješanje dok luk ne postane proziran.
  •  
  • Dodati svinjetinu i dovoljno vode da se prekrije. Prokuhati i zatim smanjiti vatru. Ostaviti da se krčka oko 35 minuta ili dok se svinjetina ne skuha.
  •  
  • Dok se curry kuha, pripremiti salatu od mrkve.
  •  
  • Kada salata bude gotova, ispržiti tortilju.
  •  
  • Servirati curry s tortiljom i malom količinom salate od mrkve.
  •  
  • Pol roti tortilja
  •  
  • U veliku posudu staviti brašno, pročišćeni maslac, čili papričice, list curryja i kokos. Dodati vodu i sol i umijesiti glatko tijesto.
  •  
  • Podijeliti tijesto na kugle, staviti ih u posudu  i ostaviti sa strane spremne za prženje.
  •  
  • Prstima oblikovati svaku kuglu u tanki disk.
  •  
  • Zagrijati malu količinu ulja u ravnoj tavi na jakoj vatri. Staviti disk na tava i ispržiti s jedne strane dok ne bude dovoljno mekan da se skida s tave. Okrenuti disk i peći s druge strane dok ne postane blago hrskav.
  •  
  • Ponoviti proceduru s preostalim tijestom.
  •  
  • Salata od mrkve:
  • Pomiješati sve sastojke u maloj posudi i začiniti solju i paprom.
  •  

Sastojci

Za svinjski curry:

  • 1 kg svinjske plećke, nasjeckan na kockice  
  • 1 čajna žličica čilija u prahu  
  • 3 čajne žličice mljevenog crnog papra  
  • 4 komada mangostina
  • 8 sjemenki kardamoma, slomljene
  • ¼ čajne žličice piskavice
  • 1 čajna žličica praha od pečenog curryja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 štapić cimeta, slomljen  
  • pročišćen maslac (ghee)
  • 1 list curryja
  • list pandana, grubo natrgan
  • 4 zelena čilija, nasjeckana
  • 1 x 3cm komada đumbira, grubo nasjeckanog
  • 1 luk srednje veličine, narezan  
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 litra vode  
  • sok od 2 limete
  • 3 jušne žlice pahuljica čilija  

Za pol roti tortilju:

  • 500g ata pšeničnog brašna
  • 50g pročišćenog maslaca (ghee)
  • 3 zelena čilija, sitno nasjeckana
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan
  • 1 grančica lista curryja, sitno nasjeckan
  • 128 g svježe naribanog kokosa  
  • 500 ml mlake vode  
  • 1 čajna žličica soli  
  • 100ml ulja za prženje

Za salatu od mrkve :

  • 1 mrkva, naribana
  • 2 zelena čilija, sitno nasjeckana
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan na kockice
  • sok od 1 limete
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan  
  • 64 g kokosa
  • 1 svežanj listova curryja, sitno nasjeckanih  
  • 2 čajna žličica zgnječene maldivske tune
  • sol i papar

Povezani recepti