Svinjska rebarca i namaz od povrća
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme svinjskih rebarca:
- Površinu rebara malo zarežite, samo klizanjem noža postrance.
- Prebacite meso u pladanj za pečenje.
- Dobro posolite.
- Dodajte malo maslinovog ulja.
- Dodajte žličicu senfa.
- Dodajte svježe začinsko bilje, odnosno malo ružmarina, timijana i mažurana.
- Stavite cijeli češnjak (ogulite vanjsku ljusku) pokraj mesa.
- Samo ogulite luk i stavite cijelu glavicu.
- Očistite korijen celera i dodajte veći komad u meso.
- Očistite korijen peršina i dodajte ga.
- Operite mrkvu i dodajte je mesu.
- Dodajte crvenu papriku.
- Dodajte dvije mlade tikvice.
- Stavite rebra u pećnicu na samo 140°C prva dva sata. Ako imate parnu pećnicu, uključite paru, kako bi se rebra prva dva sata kuhala na pari, ali ako je nemate, poslužite se trikom i pokraj rebaraca ulijte čašu piva.
- Povisite temperaturu u pećnici na 250°C i uključite gornji grijač kako bi se rebarca lijepo ispekla odozgo.
- Uklonite začinsko bilje s mesa i započnite proces koji se zove glaziranje.
- Svakih nekoliko minuta kistom vlastitim sokom namažite meso i povrće.
- Kada vidite da je meso izvana dobilo hrskavu koricu, izvadite pladanj iz pećnice.
- Povrće izvadite, ohladite i napravite ukusan namaz.
- Svinjska rebarca poslužit ćemo s kiselim krastavcima i drugim ukiseljenim povrćem te polijte umakom od čilija.
Način pripreme namaza od povrća:
- Povrće izvadite iz pladnja za pečenje i ohladite.
- Očistite mlade tikvice.
- Papriku ogulite i odstranite sjemenke.
- Uzmite tavu.
- U tavu stavite svo povrće osim češnjaka.
- Povrće prelijte s malo tekućine iz tave i dodajte izdašan komad maslaca.
- Pričekajte da se maslac rastopi.
- Ogulite češnjak i dodajte ga povrću u tavi.
- Dodajte malo svježeg bosiljka.
- Ponovno lagano zagrijte povrće.
- Ispasirajte povrće.
- Uzmite čiste staklenke.
- Napunite staklenke namazom i zatvorite ih.
- Pustite da se namaz potpuno ohladi i zatim ga spremite u hladnjak.
Sastojci
- Namaz od povrća:
- pečeno povrće; mrkva, češnjak, luk, crvena paprika, celer, korijen peršina
- 50 g maslaca
- svježi bosiljak
- Svinjska rebarca:
- 2 kg svinjskih rebara
- maslinovo ulje
- sol
- žličica senfa
- svježe začinsko bilje; malo ružmarina, timijana i mažurana
- dva cijela češnjaka
- tri glavice luka
- veći komad celera
- jedan korijen peršina
- tri mrkve
- jedna crvena paprika
- dvije mlade tikvice
- jedna čaša piva (2 dl)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom