Opis

Unaprijed zagrijte pećnicu na 220°C. Donesite slaninu na sobnu temperaturu, odnosno izvadite ga iz hladnjaka 2 sata prije pečenja. Utrljajte ulje svuda po svinjetini i začinite solju. Smjestite je u lim i pecite 15-20 minuta ili dok koža  ne nabubri, posmeđi i ne postane hrskava.

U međuvremenu, zagrijte lonac na srednjoj vatri i dodajte šećer. Pustite da se rastopi, a zatim umiješajte ocat, a zatim riblji umak, slatku soju, đumbir, češnjak čili i listove kaffir limete. Promiješajte da se prožme, a zatim deglazirajte pilećim temeljcem. Kad svi sastojci budu ubačeni, dodajte kokosovo mlijeko pa ostavite da kipi 5 minuta.

Izvadite svinjetinu iz pećnice te smanjite temperaturu na 160°C. Pažljivo ulijte kokosov umak u lim za pečenje tako da tekućina ne dospije na kožu. Kokosova smjesa treba doći do dvije trećine visine svinjetine. Tako će ostati vlažna za vrijeme druge faze pečenja. Pecite još 1 ½ - 2 sata. Pripazite na tekućinu, ako se previše reducira, samo dodajte još malo temeljca ili vode.

Pustite a se svinjetina ohladi u tekućini za kuhanje 15-20 minuta, a zatim je izvadite i narežite na debele kriške. Pokapajte žlicu umaka na tanjur za posluživanje i poslužite narezano svinjsko meso na njemu.

Poslužite uz pirjanu rižu, azijski kupus i pokapajte sokom limete.

Sastojci

  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1.2kg komad svinjske potrbušine, sa kožom (ostavljena da se zrači u hladnjaku preko noć, ako je moguće)
  • Sol
  • 200g palminog šećera, naribanog
  • 150ml crnog octa
  • 80ml ribljeg umaka
  • 80ml slatkog sojinog umaka (kecap manis)
  • 1 x 4cm komad đumbira, nariban
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 duga crvena čilija, grubo nasjeckana
  • 2 lista kaffir limete
  • 400ml kokošjeg temeljca
  • 500ml kokosovog mlijeka

Za posluživanje: pirjana riža i jednostavan azijski kupus sa sokom limete

Povezani recepti