Svinjeći đuveč
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 400 g svinjeće koljenice
- 400 g svinjećeg buta
- 1 glavica češnjaka
- 2 lovorova lista
- 4 krumpira
- 2 glavice žute cikle
- 4 mrkve
- 2 ljubičaste mrkve
- 400 g oguljenih rajčica iz konzerve
- 2 glavice bijelog luka
- 2 glavice žutog luka
- 1 koraba
- 200 g bamije
- 200 g mahuna
- ½ patlidžana
- 2 žličice morske soli
- čubar po želji
- 1 žlica crvene paprike
- 1 žlica mljevenog kumina
- 1 žlica smeđeg šećera
- prstohvat dimljene soli
- 400 ml crnog vina
- 150 g maslaca
- 100 ml ulja
- svježe mljeveni papar po želji
- 6 grančica majčine dušice
- ½ vezice peršina
- 250 ml umaka od đuveča
- 1 žlica lecitina
Priprema
- 1. Meso narežite na krupne komade. Pospite solju i paprom. Dobro ugrijte tavu i ulijte malo ulja. Dodajte lovorov list, kumin, metvicu, smeđi šećer i prerezanu neoguljenu glavicu češnjaka. Dodajte i komade mesa. Pospite paprom i ispržite meso sa svake strane. Meso prebacite u glinenu posudu.
- 2. U istu tavu dodajte rajčice i oguljene glavice luka narezane na četvrtine te bamiju. Promiješajte, pospite s malo dimljene soli i ostavite da se kuha 10 minuta.
- 3. Preostalo očišćeno povrće narežite na krupne komade i stavite izravno u glinenu posudu za pečenje. Prebacite na vatru i dodajte još 50 ml ulja i crvenog vina. Gore postavite grančice majčine dušice i peršin i maslac narezan na kockice. Posudu pokrijte i kuhajte u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 4-5 sati. Meso se mora raspadati.
- 4. Za pjenu u lonac prebacite malo umaka iz jela i ugrijte dok ne proključa. Po umaku pospite lecitin, promiješajte i uklonite s vatre. Štapnim mikserom, držeći ga pod kutem, izmiksajte dok ne nastane pjena s balonima.
- 5. Poslužite nekoliko komada mesa s različitim vrstama povrća. Ukrasite pjenom od umaka i svježim lisnatim povrćem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Svinjetina s ljepljivom sojom i đumbirom
Recepti Mark Moriarty
Rolice sa svinjskom kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški
Recepti Michel Albert Roux
Hamburger od dimljene patke s lisičkama
Recepti Donal Skehan
Svinjeća plećka s pečenim krumpirom i parmezanom
Recepti Michela Tuscan
Svinjeći medaljoni s jabukom, lukom i jabukovačom
Recepti Michela Tuscan
Svinjetina s mangom i pepperoncinom
Recepti Luke Nguyen
Ljubičasti rezanci u woku s bambusom i svinjetinom (hu tieu xao mang thit lon)
Recepti Luke Nguyen
Brzo prženi svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao khom)
Recepti Donal Skehan
Svinjeći medaljoni s karameliziranim umakom od luka