Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 105 g (1½ šalica) krušnih mrvica
  • 200 ml vrhnje za kuhanje
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 luk, sitno riban
  • ½ jušna žlica usitnjenog muškatnog oraščića
  • 1½ jušna žlica soli, plus dodatno za začiniti
  • ¼ jušna žlica mljevenog bijelog papra
  • 100 g maslaca
  • 35 g (¼ šalica) običnog brašna
  • 250 ml (1 šalica) junećeg temeljca
  • Marmelada od brusnice, za posluživanje (vidi bilješku)*
  • Pressgurka (kiseli karstavci)
  • 1 Libanonski krastavac, tanko rezan
  • ¼ jušna žlica soli
  • ½ jušna žlica šećera u prahu
  • 1 jušna žlica bijelog octa
  • Pire krumpir
  • 800 g krumpira
  • 250 ml (1 šalica) mlijeka
  • 200 g maslaca
  • Morska sol, za začiniti

Priprema

  • 1. Za pressgurka, stavite sve sastojke u vrećicu za zamrzavanje te istisnite sav zrak. Masirajte vrećicu dok se svi sastojci ne pomiješaju te hladite u frižideru barem sat vremena, pritisnite vrečicu s teškim predmetom.
  • 2. Prethodno zagrijte pećnicu na 200˚C. Za pripremu mesnih okruglica prelijte 2-3 žlice krušnih mrvica za vrhnjem za kuhanje te pričekajte par minuta. Umiješajte natopljene krušne mrvice, svinjetinu, junetinu luk, muškatni oraščić, sol i papar u veliku zdjelu. Formirajte loptice otprilike veličine loptice za ping-pong te postavite na veliku tepsiju.  Uspite malo vode u dno tepsije za stavite u pećnicu na 10-15 minuta dok okruglice nisu blago pečene.
  • 3. Otopite pola maslaca u duboku tavu na srednjoj vatri. Pecite okruglice oko 3-5 minuta dok se ne karameliziraju te maslac posmeđi, često tresite tavu. Izvadite okruglice na toplo mjesto, ali nemojte oprati tavu.
  • 4. Vratite tavu na srednju vatru, dodajte ostatak malaca, te pospite brašnom. Miješajte 2-3 minute. Dodajte temeljac te čekajte dok ne zakuha. Kuhajte 2 minute zatim dodajte ostatak vrhnja i promiješajte. Začinite po želji, vratite okruglice u tavu te kuhajte još 4 minute.
  • 5. Stavite krumpir u veliki lonac te prelijte hladnom vodom, dodajte jednu jušnu žlicu soli te čekajte dok zakuha. Smanjite vatru na srednju jačinu te kuhajte 12-15 minuta dok nisu mekani te padaju s vrha oštrice kada se nabodu. Ocijedite krumpire te ih vratite u lonac na niskoj vatri te ih pecite jednu minutu. Isključite vatru i pustite ih da se pare još 5 minuta. Usitnite i gnječite krumpir. Dodajte maslac te umiješajte mlijeko. Dobro posolite.
  • 6. Servirajte mesne okruglice s pire krumpirom, kiselim krastavcima i marmeladom od brusnice.

Povezani recepti

Vidi sve