Švedske mesne okruglice (Köttbullar med gräddsås)
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 105 g (1½ šalica) krušnih mrvica
- 200 ml vrhnje za kuhanje
- 250 g mljevene svinjetine
- 500 g mljevene junetine
- 1 luk, sitno riban
- ½ jušna žlica usitnjenog muškatnog oraščića
- 1½ jušna žlica soli, plus dodatno za začiniti
- ¼ jušna žlica mljevenog bijelog papra
- 100 g maslaca
- 35 g (¼ šalica) običnog brašna
- 250 ml (1 šalica) junećeg temeljca
- Marmelada od brusnice, za posluživanje (vidi bilješku)*
- Pressgurka (kiseli karstavci)
- 1 Libanonski krastavac, tanko rezan
- ¼ jušna žlica soli
- ½ jušna žlica šećera u prahu
- 1 jušna žlica bijelog octa
- Pire krumpir
- 800 g krumpira
- 250 ml (1 šalica) mlijeka
- 200 g maslaca
- Morska sol, za začiniti
Priprema
- 1. Za pressgurka, stavite sve sastojke u vrećicu za zamrzavanje te istisnite sav zrak. Masirajte vrećicu dok se svi sastojci ne pomiješaju te hladite u frižideru barem sat vremena, pritisnite vrečicu s teškim predmetom.
- 2. Prethodno zagrijte pećnicu na 200˚C. Za pripremu mesnih okruglica prelijte 2-3 žlice krušnih mrvica za vrhnjem za kuhanje te pričekajte par minuta. Umiješajte natopljene krušne mrvice, svinjetinu, junetinu luk, muškatni oraščić, sol i papar u veliku zdjelu. Formirajte loptice otprilike veličine loptice za ping-pong te postavite na veliku tepsiju. Uspite malo vode u dno tepsije za stavite u pećnicu na 10-15 minuta dok okruglice nisu blago pečene.
- 3. Otopite pola maslaca u duboku tavu na srednjoj vatri. Pecite okruglice oko 3-5 minuta dok se ne karameliziraju te maslac posmeđi, često tresite tavu. Izvadite okruglice na toplo mjesto, ali nemojte oprati tavu.
- 4. Vratite tavu na srednju vatru, dodajte ostatak malaca, te pospite brašnom. Miješajte 2-3 minute. Dodajte temeljac te čekajte dok ne zakuha. Kuhajte 2 minute zatim dodajte ostatak vrhnja i promiješajte. Začinite po želji, vratite okruglice u tavu te kuhajte još 4 minute.
- 5. Stavite krumpir u veliki lonac te prelijte hladnom vodom, dodajte jednu jušnu žlicu soli te čekajte dok zakuha. Smanjite vatru na srednju jačinu te kuhajte 12-15 minuta dok nisu mekani te padaju s vrha oštrice kada se nabodu. Ocijedite krumpire te ih vratite u lonac na niskoj vatri te ih pecite jednu minutu. Isključite vatru i pustite ih da se pare još 5 minuta. Usitnite i gnječite krumpir. Dodajte maslac te umiješajte mlijeko. Dobro posolite.
- 6. Servirajte mesne okruglice s pire krumpirom, kiselim krastavcima i marmeladom od brusnice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima
Recepti Lora i Stoyan
Brza musaka
Recepti Lora i Stoyan
Patka s mlincima
Recepti Lora i Stoyan
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Recepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama