Opis

NAČIN PRIPREME

  1. Polako otopite maslac i mlijeko zajedno u tavi na laganoj vatri. Ostavite sa strane dok ne bude mlako (oko 40 °C).
  2. Pomiješajte brašno, kvasac, caster šećer, sol i kardamom u velikoj zdjeli. U sredini napravite udubinu i ulijte razmućeno jaje i žumanjak a zatim toplo mlijeko i smjesu od maslaca. Miješajte kuhačom dok ne dobijete pomalo ljepljivo tijesto.
  3. Kad tijesto dobije oblik, stavite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. (Ili pak mijesite u samostojećem mikseru s kukom za tijesto 4-5 minuta.) Pospite brašnom ako vam je tijesto previše ljepljivo.
  4. Prebacite tijesto u čistu namašćenu zdjelu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 sat, odnosno dok se ne udvostruči.
  5. Za nadjev umutite sve sastojke u zdjeli dok ne dobijete glatku pastu.
  6. Kad se tijesto digne, stisnite ga u zdjelu i istresite na lagano namašćenu radnu površinu. Razvaljajte u pravokutnik 45 x 30 cm, debljine oko 5 mm. Cijelo tijesto premažite nadjevom a zatim ga, počevši s duže strane, zarolajte u cilindar. Oštrim nožem narežite na 12 komada jednake veličine.
  7. Lagano namastite pladanj za pečenje veličine oko 25 x 20 cm i stavite rolice prerezanom stranom okrenutom prema gore. Pokrijte lagano namašćenom prijanjajućom folijom i ostavite da se dižu oko 30 minuta na toplom dok se ne napuhnu.
  8. Zagrijte pećnicu na 200 °C/180 °C s ventilatorom/plin 6. Rolice premažite jajetom, pospite šećerom i pecite 15 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno smeđe.
  9. Ostavite ih da se ohlade na pladnju 10 minuta a zatim ih prebacite na rešetku da se još malo ohlade prije posluživanja.

Sastojci

SASTOJCI

  • 80 g neslanog maslaca
  • 250 ml punomasnog mlijeka 
  • 500 g bijelog brašna za kruh
  • 1 vrećica od 7g instant kvasca
  • 50 g caster šećera
  • 1 žličica fine morske soli
  • 2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja plus 1 veliki žumanjak, umućeni zajedno
  • 1 razmućeno jaje, za glaziranje
  • 1 žlica demerara šećera

 

Za nadjev:

  • 150 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 100 g sitnog svijetlo smeđeg šećera
  • 2 žlice mljevenog cimeta

Povezani recepti