Švedska sendvič-torta

Sastojci

Za brzo salamurenje lososa

  • 35 g krupne soli
  • 35 g šećera
  • 1 žličica borovica
  • 1 mala rotkvica, oguljena i grubo nasjeckana
  • 150 g vrlo svjež losos bez kože, narezan na tanke uske komadiće

Za nadjev sendviča

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1½ žličica umaka od hrena
  • 4 kriške švedskog beskvasnog kruha, koru odrežite
  • 1 veliki krastavac
  • 1 ukiseljena cikla, narezana na vrlo tanke kolutiće
  • 1 nenavošteni limun, vrlo tanko narezan
  • 2 žlica lososove ikre
  • nekoliko grančica kopra

Priprema

1. Za brzo salamurenje lososa dodajte sol, šećer i borovice u tavu. Dodajte i ciklu i 250 ml vode. Pustite da zavrije te ostavite da krčka dok se šećer i sol ne rastope. Ostavite da se ohladi do sobne temperature, a potom stavite u hladnjak.

2. Losos narežite na tanke i uske komadiće. Stavite u salamuru na četiri minute te izvadite, ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Salamuru bacite. Ostavite losos sa strane dok slažete sendvič.

3. Za nadjev: istucite vrhnje i dodajte umak od hrena i začine.

4. Slažite sendvič s četiri kriške kruha istodobno. Tanko premažite svaku krišku s malo vrhnja, a potom stavite kriške jednu na drugu.

5. Izrežite trakice od krastavca s dvije strane krastavca. Uzmite gulilicu i ogulite tanke trake, bacite prve i nemojte koristiti dio sa sjemenkama. Trebamo 4 savršene trake.

6. Nožićem za dinju, napravite oko 30-35 kuglica s druge strane krastavca, bacite središnji dio krastavca sa sjemenkama.

7. Razmažite ostatak vrhnja oko vanjskih rubova i po vrhu, (kao da stavljate glazuru na tortu), a potom oprezno stavite trake krastavca oko ruba sendvič-torte.

8. Sada ukrasite vrh (pazite da bude lijepo gladak, koristite slastičarski nož). Napravite okvir uz rub vrha torte od kuglica krastavca, a potom omotajte komade lososa oko prsta da dobijete oblik ruže. Postavite ih po cijelom vrhu torte, zajedno s kriškama ukiseljene cikle, kriškama limuna i grančicama kopra. Okolo postavite i ikru lososa. Prije posluživanja ostavite u hladnjaku do tri sata.

Sastojci

    Priprema