Švedska sendvič-torta
Sastojci
Za brzo salamurenje lososa
- 35 g krupne soli
- 35 g šećera
- 1 žličica borovica
- 1 mala rotkvica, oguljena i grubo nasjeckana
- 150 g vrlo svjež losos bez kože, narezan na tanke uske
komadiće
Za nadjev sendviča
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1½ žličica umaka od hrena
- 4 kriške švedskog beskvasnog kruha, koru odrežite
- 1 veliki krastavac
- 1 ukiseljena cikla, narezana na vrlo tanke kolutiće
- 1 nenavošteni limun, vrlo tanko narezan
- 2 žlica lososove ikre
- nekoliko grančica kopra
Priprema
1. Za brzo salamurenje lososa dodajte sol, šećer i borovice u tavu. Dodajte i ciklu i 250 ml vode. Pustite da zavrije te ostavite da krčka dok se šećer i sol ne rastope. Ostavite da se ohladi do sobne temperature, a potom stavite u hladnjak.
2. Losos narežite na tanke i uske komadiće. Stavite u salamuru na četiri minute te izvadite, ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Salamuru bacite. Ostavite losos sa strane dok slažete sendvič.
3. Za nadjev: istucite vrhnje i dodajte umak od hrena i začine.
4. Slažite sendvič s četiri kriške kruha istodobno. Tanko premažite svaku krišku s malo vrhnja, a potom stavite kriške jednu na drugu.
5. Izrežite trakice od krastavca s dvije strane krastavca. Uzmite gulilicu i ogulite tanke trake, bacite prve i nemojte koristiti dio sa sjemenkama. Trebamo 4 savršene trake.
6. Nožićem za dinju, napravite oko 30-35 kuglica s druge strane krastavca, bacite središnji dio krastavca sa sjemenkama.
7. Razmažite ostatak vrhnja oko vanjskih rubova i po vrhu, (kao da stavljate glazuru na tortu), a potom oprezno stavite trake krastavca oko ruba sendvič-torte.
8. Sada ukrasite vrh (pazite da bude lijepo gladak, koristite slastičarski nož). Napravite okvir uz rub vrha torte od kuglica krastavca, a potom omotajte komade lososa oko prsta da dobijete oblik ruže. Postavite ih po cijelom vrhu torte, zajedno s kriškama ukiseljene cikle, kriškama limuna i grančicama kopra. Okolo postavite i ikru lososa. Prije posluživanja ostavite u hladnjaku do tri sata.