Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 80 g neslanog maslaca, plus ekstra za premaz
  • 250 ml (1 šalica) mlijeka
  • 25 g svježeg ili 12 g suhog kvasca
  • 40 g prerađenog šećera
  • 525 g (3½ šalice) brašna za kruh ili 00 brašna za tijesto, plus ekstra za posipanje
  • 1 jušna žlica soli
  • 2 jušna žlica mljevenog kardamoma
  • 1 jušna žlica praška za pecivo
  • 2 jaja,  blago tučena u dvije posude
  • Šećer u prahu, za posipanje
  • Punjenje
  • 300 ml slatko vrhnje
  • 2 jušne žlice šećera u prahu
  • 100 g (60%) marcipan, sitno riban
  • 125 ml (½ šalice) tučenog slatkog vrhnja

Priprema

  • 1. Otopite maslac na niskoj vatri u loncu . Dodajte mlijeko, zatim prebacite u veliku posudu i pričekajte dok se ohladi na sobnu temperaturu.
  • 2. Dodajte usitnjeni kvasac te miješajte dok se ne otopi zatim dodajte šećer te miješajte dok se ne otopi.
  • 3. Umiješajte pola brašna dok se ne spoji, zatim dodajte sol, kardamom, prašak za pecivo i jedno jaje, miješajte dok se ne umuti. Postepeno dodajte brašno dok ne nastane ljepljivo tijesto, pažljivo dodajte brašno kako bi osigurali mekana peciva.
  • 4. Miksajte mikserom s nastavkom za tijesto 5 minuta dok tijesto ne bude glatko i elastično. Alternativna metoda je umijesiti tijesto rukom na blago pobrašnjenoj površini 8-10 minuta dok tijesto nije glatko i elastično.
  • 5. Tijesto stavite u namašćenu posudu na suho i toplo mjesto pokriveno s krpom. Dopustite da se tijesto digne  dok ne bude dvostruke veličine, oko sat vremena.
  • 6. Utisnite tijesto i odrežite 12 x 80 g porcije tijesta nožem te ih oblikujte u okruglice. Posložite ih u tepsiju s razmakom od 5 cm. Pokrijte ih krpom. Dopustite da se tijesto digne dok nije dvostruke veličine, oko 30-40 minuta.
  • 7. Dok čekate tijesto zagrijte pećnicu na 190°C (170°C ventilator). Premažite tijesto s preostalim jajetom te pecite 15-20 minuta dok ne pozlate te proizvode šuplji zvuk kada se kucnu. Prebacite na žičani stalak te dopustite da se ohlade.
  • 8. Dok se hlade, pripremite punjenje. Istucite slatko vrhnje i prašak za pecivo. Prebacite smjesu u vrećicu za kremu sa zvjezdastim nastavkom te ostavite sa strane.
  • 9. Odrežite trokutasti poklopac na vrhu peciva. Izdubite pecivo te ostatke tijesta usitnite te stavite u posudu. Pomiješajte usitnjeni kruh s marcipanom te podjednako podijelite i napunite peciva. Napunite peciva kruhom te vratite poklopce na vrh peciva. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve