Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Također je i televizijski voditelj, voditelj vlastitih TV emisija Spice Journey i 
Recipe For Life, autor knjiga Maha Middle East, Home Cooking i Spice Journey: Adventures in Middle Eastern Cooking i ambasador dobrotvornih
organizacija.
  •  

Sastojci

  • Sladoled od tostiranih sljezovih kolačića:
  • 450 ml mlijeka
  • 6 žutanjaka
  • 70 g šećera
  • 20 sljezovih kolačića
  • Mrvice od pistacije:
  • 160 g maslac, sobne temperature
  • 75 g sitni šećer
  • 1 žlica paste od pistacija
  • 250 g brašna
  • 125 g Iranskih pistacija
  • Sutlač:
  • 1 litra mlijeka
  • 60 g baldo riže, neoprane
  • 70 g šećera
  • 125 ml ružine vodice
  • Za serviranje:
  • cvjetovi ljekovitog matičnjaka

Priprema

  • Vrijeme hlađenja 2-3 sata
  • Vrijeme smrzavanja - preko noći
  • Za ovaj recept s pripremom krenite dan ranije.
  • 1. Za pripremu sladoleda od sljezovih kolačića, ja bih inače u restoranu pripremio bijelu kremu koristeći Thermomix multipraktik. Za to, stavite mlijeko, žutanjke i šećer u Thermomix namješten na 80°C stupnjeva, miksajte na brzini 4 oko 7 minuta. Kada to vrijeme prođe, miksajte na brzini 7 oko 5 sekundi, zatim sve propasirajte kroz sito i stavite u vrč. Ohladite, zatim stavite u hladnjak 2-3 sata ili dok se u potpunosti ne ohladi.
  • 2. Kako biste napravili bijelu kremu na starinski način, zakuhajte mlijeko i stavite ga sa strane. Miksajte žutanjke i šećer dok ne postane gusto i svijetlo, zatim polako ulijte u vruće mlijeko, miješajući bez prestanka. Smjesu vratite u lonac na srednje jakoj vatri. Kuhajte, miješajući bez prestanka dok smjesa ne dosegne 80°C. Kremu prebacite u blender i miksajte 10 sekundi. Procijedite kroz sito u vrč, ohladite, zatim stavite u hladnjak 2-3 sata ili dok se u potpunosti ne ohladi.
  • 3. Malo prije pripreme sladoleda, nabodite sljezove kolačiće na metalne štapiće i tostirajte ih iznad plamena dok malo ne pocrne. Ulijte kremu u stroj za sladoled, kolačiće skinite sa štapića i dodajte ih ravno u kremu. Procesirajte prema uputama proizvođača, zatim zamrznite preko noći ili dok se ne stvrdne.
  • 4. U međuvremenu, kako biste napravili mrvice od pistacija, zagrijte pećnicu na 170°C. Obložite kalup za pečenje veličine 20 x 30 cm. Samostojećim mikserom tucite maslac i šećer 4-5 minuta ili dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte pastu od pistacija i tucite dok se dobro ne sjedini i postane glatka.
  • 5. Dodajte brašno i pistacije, te miješajte na nižoj brzini samo dok se tijesto ne sjedini. Smjesu utisnite u obloženi kalup i pecite 15 minuta ili dok ne postane svijetlo zlatna i pečena. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što je razlomite na mrvice.
  • 6. Da biste napravili sutlač, stavite mlijeko u lonac na srednje jaku vatru i pirjajte dok se ne smanji za trećinu. Stavite rižu u drugu tavu na laganu vatru i uz neprestano miješanje dodajte mlijeko, kutlaču po kutlaču, dopuštajući da se svako dodavanje upije prije dodavanja sljedećeg. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta i kremasta, te samo ostavi liniju kad se žlica provuče kroz sredinu. Umiješajte šećer i ružinu vodicu, te ulijte u posude za posluživanje.
  • 7. Za posluživanje, na vrh svake zdjelice sa sutlačom stavite malu hrpu mrvica od pistacije. Na to stavite kuglicu sladoleda i ukrasite cvjetovima ljekovitog matičnjaka.
  • Bilješke
  • Baldo riža je turska škrobna riža kratkog tj. okruglog zrna dostupna u kontinentalnim trgovinama delikatesama. Ako vam nije dostupna, koristite Arborio rižu kao zamjenu. Ne perite rižu za ovaj recept – škrob je taj koji pomaže zgusnuti ovo jelo.

Povezani recepti

Vidi sve