Sušena piletina u umaku od manga
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Donalovi recepti dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 5 glavica mladog luka
- 2 čili papričice, grubo nasjeckane
- 4 režnja češnjaka
- 3 cm dug komad svježeg đumbira, oguljen i nariban
- 1 žličica mljevenog pimenta
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica sušenog origana
- 6 grančica svježeg origana, listove skinuti
- Sok od 1 limete
- 2 žlice kečapa od rajčice
- 3 žlice sojinog umaka
- 8 pilećih zabataka iz slobodnog uzgoja (s kostima i kožom)
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za kokosovu rižu:
- 350 g riže dugog zrna, isprane
- 400 ml kokosovog mlijeka iz limenke
- 225 ml vode
- Za umak:
- 1 veliki zreli mango, oguljen, bez koštica i grubo nasjeckan
- ½ krastavca, oguljenog, očišćenog od sjemenki i sitno nasjeckanog
- Sok od 1 limete
- Dobra šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandra
Priprema
- 1. U malom multipraktiku pomiješajte mladi luk, čili, češnjak, đumbir, začine i začinsko bilje u pastu. Dodajte sok od limete, kečap i soja umak te dosta začina.
- 2. Stavite piletinu u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i ulijte marinadu. Zatvorite vrećicu i dobro je protresite dok se sve potpuno ne sjedini i piletina ne bude ravnomjerno obložena. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata, ili preko noći ako imate vremena. Izvadite piletinu iz hladnjaka 30 minuta prije nego što budete spremni za kuhanje.
- 3. Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom/400°F/plin 6. Stavite rižu u tavu s kokosovim mlijekom i vodom. Dobro posolite i poklopite. Pustite da uzavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte 15 minuta dok riža ne omekša i tekućina se ne upije. Ostavite da stoji s poklopcem do posluživanja.
- 4. Pomiješajte sve sastojke za umak i dobro začinite.
- 5. Zagrijte veliku tavu za pečenje na srednje jaku temperaturu (otvorite prozor kako ne biste kašljali od čilija!) i pržite komade piletine 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime tamnu boju i porumene. Prebacite u pećnicu na 10 minuta dok se sasvim ne ispeku. Poslužite uz kokosovu rižu i umak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju