Opis
NAČIN PRIPREME
- U malom multipraktiku pomiješajte mladi luk, čili, češnjak, đumbir, začine i začinsko bilje u pastu. Dodajte sok od limete, kečap i soja umak te dosta začina.
- Stavite piletinu u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i ulijte marinadu. Zatvorite vrećicu i dobro je protresite dok se sve potpuno ne sjedini i piletina ne bude ravnomjerno obložena. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata, ili preko noći ako imate vremena. Izvadite piletinu iz hladnjaka 30 minuta prije nego što budete spremni za kuhanje.
- Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom/400°F/plin 6. Stavite rižu u tavu s kokosovim mlijekom i vodom. Dobro posolite i poklopite. Pustite da uzavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte 15 minuta dok riža ne omekša i tekućina se ne upije. Ostavite da stoji s poklopcem do posluživanja.
- Pomiješajte sve sastojke za umak i dobro začinite.
- Zagrijte veliku tavu za pečenje na srednje jaku temperaturu (otvorite prozor kako ne biste kašljali od čilija!) i pržite komade piletine 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime tamnu boju i porumene. Prebacite u pećnicu na 10 minuta dok se sasvim ne ispeku. Poslužite uz kokosovu rižu i umak.
Sastojci
SASTOJCI
- 5 glavica mladog luka
- 2 čili papričice, grubo nasjeckane
- 4 režnja češnjaka
- 3 cm dug komad svježeg đumbira, oguljen i nariban
- 1 žličica mljevenog pimenta
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica sušenog origana
- 6 grančica svježeg origana, listove skinuti
- Sok od 1 limete
- 2 žlice kečapa od rajčice
- 3 žlice sojinog umaka
- 8 pilećih zabataka iz slobodnog uzgoja (s kostima i kožom)
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Za kokosovu rižu:
- 350 g riže dugog zrna, isprane
- 400 ml kokosovog mlijeka iz limenke
- 225 ml vode
Za umak:
- 1 veliki zreli mango, oguljen, bez koštica i grubo nasjeckan
- ½ krastavca, oguljenog, očišćenog od sjemenki i sitno nasjeckanog
- Sok od 1 limete
- Dobra šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandra