Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Donalovi recepti  dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova. 

Sastojci

  • 5 glavica mladog luka
  • 2 čili papričice, grubo nasjeckane
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 cm dug komad svježeg đumbira, oguljen i nariban
  • 1 žličica mljevenog pimenta
  • ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica sušenog origana
  • 6 grančica svježeg origana, listove skinuti
  • Sok od 1 limete
  • 2 žlice kečapa od rajčice
  • 3 žlice sojinog umaka
  • 8 pilećih zabataka iz slobodnog uzgoja (s kostima i kožom)
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za kokosovu rižu:
  • 350 g riže dugog zrna, isprane
  • 400 ml kokosovog mlijeka iz limenke
  • 225 ml vode
  • Za umak:
  • 1 veliki zreli mango, oguljen, bez koštica i grubo nasjeckan
  • ½ krastavca, oguljenog, očišćenog od sjemenki i sitno nasjeckanog
  • Sok od 1 limete
  • Dobra šaka grubo nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema

  • 1. U malom multipraktiku pomiješajte mladi luk, čili, češnjak, đumbir, začine i začinsko bilje u pastu. Dodajte sok od limete, kečap i soja umak te dosta začina.
  • 2. Stavite piletinu u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i ulijte marinadu. Zatvorite vrećicu i dobro je protresite dok se sve potpuno ne sjedini i piletina ne bude ravnomjerno obložena. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata, ili preko noći ako imate vremena. Izvadite piletinu iz hladnjaka 30 minuta prije nego što budete spremni za kuhanje.
  • 3. Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom/400°F/plin 6. Stavite rižu u tavu s kokosovim mlijekom i vodom. Dobro posolite i poklopite. Pustite da uzavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte 15 minuta dok riža ne omekša i tekućina se ne upije. Ostavite da stoji s poklopcem do posluživanja.
  • 4. Pomiješajte sve sastojke za umak i dobro začinite.
  • 5. Zagrijte veliku tavu za pečenje na srednje jaku temperaturu (otvorite prozor kako ne biste kašljali od čilija!) i pržite komade piletine 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime tamnu boju i porumene. Prebacite u pećnicu na 10 minuta dok se sasvim ne ispeku. Poslužite uz kokosovu rižu i umak.

Povezani recepti

Vidi sve