Sufle s marakujom
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 200 g bjelanjaca
- 150 g šećera
- 200 g pirea od marakuje
- 15 g kukuruznog škroba
- 20 g vode
- meki maslac za mazanje
- šećer za kalupe
- 380 g svježeg mlijeka
- 70 g želatine
- 35 g šećera
- 200 g bijele čokolade
- 3 g želatine (u listićima)
- 1/2 štapića vanilije
Priprema
- 1. Za preljev zagrijte mlijeko, šećer i sjemenke iz štapića vanilije na slaboj vatri. Maknite s vatre, dodajte već ranije namočenu želatinu u hladnoj vodi kako bi se rastopila. Ulijte vruću mliječnu smjesu tankim mlazom u žutanjke i promiješajte. Vratite u lonac i kuhajte dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Zalijte čokoladu tom smjesom i pasirajte.
- 2. Za sufle zagrijte pire od marakuje na vatri. Pomiješajte škrob i vodu u glatku kašu. Postupno dodavajte u pire i miješajte. Čim se smjesa zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Istucite bjelanca u snijeg te postupno sipajte u njih šećer. Stavite dio snijega od bjelanaca u pire od marakuje, pažljivo promiješajte. Poslije toga stavite smjesu s marakujom u posudu s preostalim snijegom od bjelanaca te ponovno pažljivo promiješajte.
- 3. Dobro namažite dno kalupa za brule maslacem, a zatim i stjenke tako da počnete od dna prema gore sve do ruba kalupa. Napunite jedan namazan kalup šećerom, a zatim presipajte šećer u posudu, a kako okrećete kalup tako će se šećer zalijepiti posvuda pa i po rubovima. Tako priredite sve kalupe.
- 4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (bez vrućeg zraka). Napunite kalupe smjesom do vrha pomoću žlice, ali nemojte natiskivati. Poravnajte špatulom od sredine prema jednom kraju, a zatim od sredina na drugu stranu i tako još četiri puta. Ispecite ih za 10 minuta (vrijeme ovisi o pećnici). Izvadite iz pećnice, posipajte šećerom u prahu. Žlicom zagrabite preljev i stavite u sredinu suflea, kojeg probijete kako bi preljev ušao unutra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci