Štrudla od trešanja i kreme od jaja
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica. Uz nju naučite kako napraviti savršenu štrudlu od trešanja.
Sastojci
- 150ml mlijeka
- 100ml vrhnja
- 1 cijelo jaje i 1 žumanjak
- 32 g rafiniranog šećera
- 15g kukuruznog brašna
- 1 mahuna vanilije, ostrugana
- Sok i korica ½ limuna
- ½ žličice mljevenog cimeta + dodatno za posipanje
- 322 g grožđica
- 1 x 670g limenka otkoštenih Morello trešanja, ocijeđene i osušene
- 8 kora za pite
- 60g maslaca, rastopljenog
- 35g pahuljica badema
- Šećer u prahu, za posipanje
- Tučeno vrhnje, za posluživanje
Priprema
- Za kremu od jaja zagrijte mlijeko i vrhnje sa sjemenkama iz mahune vanilije u tavi za umake. U zdjeli zamutite jaja sa šećerom kako bi se rastopio, a zatim s njima istucite kukuruzno brašno dok ne postane gusto i blijedo. Ulijte mliječnu smjesu u jaja malo pomalo dok stalno tučete. Ulijte smjesu natrag u tavu za umake na srednjoj vatri. Stalno tucite dok se ne oblikuje gusta i sjajna krema. Ulijte u plitku zdjelu i izravno prekrijte folijom. Tako se na kremi neće oblikovati kožica. Ohladite u hladnjaku na 1-2 sata.
- Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C. Podstavite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte trešnje, kremu, sok limuna i koricu, cimet te grožđice. Lagano sve promiješajte drvenom kuhačom dok se sve ne poveže.
- Stavite list tijesta za savijače na ravnu radnu površinu. Premažite rastopljenim maslacem i povrh stavite još jednu koru. Ponovite s preostalim listovima.
- Žlicom rasporedite smjesu trešanja po jednoj strani tijesta ostavljajući rub od 8cm s tri strane. Kistom premažite rubove s još malo rastopljenog maslaca, a zatim presavijte krajeve prema unutra i zarolajte u obliku valjka tako da zatvorite filu. Prebacite u pripremljeni lim. Premažite preostalim maslacem i posipajte bademima odozgo.
- Pecite 25-30 minuta ili dok ne posmeđi i ne bude čvrsto na dodir. Ohladite na sobnoj temperaturi prije posipanja s dodatnim cimetom i šećerom u prahu. Narežite i poslužite s tučenim vrhnjem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna
Recepti Lora i Stoyan
Karamel-krema s jagodama
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke s kvascem
Recepti Luca Ciano
Nabujak od parmezana s poširanim kruškama začinjen lambrusco vinom
Recepti Mary Berry
Kolač sa limunom
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica