Opis

Za kremu od jaja zagrijte mlijeko i vrhnje sa sjemenkama iz mahune vanilije u tavi za umake. U zdjeli zamutite jaja sa šećerom kako bi se rastopio, a zatim s njima istucite kukuruzno brašno dok ne postane gusto i blijedo.  Ulijte mliječnu smjesu u jaja malo pomalo dok stalno tučete.  Ulijte smjesu natrag u tavu za umake na srednjoj vatri. Stalno tucite dok se ne oblikuje gusta i sjajna krema. Ulijte u plitku zdjelu i izravno prekrijte folijom. Tako se na kremi neće oblikovati kožica. Ohladite u hladnjaku na 1-2 sata.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C. Podstavite lim za pečenje papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte trešnje, kremu, sok limuna i koricu, cimet te grožđice. Lagano sve promiješajte drvenom kuhačom dok se sve ne poveže.

Stavite list tijesta za savijače na ravnu radnu površinu. Premažite rastopljenim maslacem i povrh stavite još jednu koru. Ponovite s preostalim listovima.

Žlicom rasporedite smjesu trešanja po jednoj strani tijesta ostavljajući rub od 8cm s tri strane. Kistom premažite rubove s još malo rastopljenog maslaca, a zatim presavijte krajeve prema unutra i zarolajte u obliku valjka tako da zatvorite filu. Prebacite u pripremljeni lim. Premažite preostalim maslacem i posipajte bademima odozgo.

Pecite 25-30 minuta ili dok ne posmeđi i ne bude čvrsto na dodir. Ohladite na sobnoj temperaturi prije posipanja s dodatnim cimetom i šećerom u prahu. Narežite i poslužite s tučenim vrhnjem.

Sastojci

  • 150ml mlijeka
  • 100ml vrhnja
  • 1 cijelo jaje i 1 žumanjak
  • 32 g rafiniranog šećera
  • 15g kukuruznog brašna
  • 1 mahuna vanilije, ostrugana
  • Sok i korica ½ limuna
  • ½ žličice mljevenog cimeta + dodatno za posipanje
  • 322 g grožđica
  • 1 x 670g limenka otkoštenih Morello trešanja, ocijeđene i osušene
  • 8 kora za pite
  • 60g maslaca, rastopljenog
  • 35g pahuljica badema
  • Šećer u prahu, za posipanje
  • Tučeno vrhnje, za posluživanje

Povezani recepti