Opis

  1. Izmiješajte brašno, kvasac, šećer i sol u velikoj zdjeli.
  2. Ulijte kiselo mlijeko (ili kiselo vrhnje) u zdjelu za mjerenje, dodajte hladnu vodu (što bi vas trebalo dovesti do oznake 275 ml) zatim vruću vodu (pretpostavljam da vam ne trebam govoriti da biste sada trebali očitavati 375 ml). U zdjelu umiješajte mekani maslac; neće se otopiti u potpunosti, ali to je u redu.
  3. Izlijte posudu s mokrim sastojcima u zdjelu sa suhim sastojcima, uz miješanje drvenom žlicom ili pjenjačom ili - ovo je moj izbor - rukama. Miješajte dok brašno - osim ono malo što se vidi na rubu zdjele - u potpunosti ne postane tijesto; ako to potraje minutu bit ću iznenađena. Formirajte u kuglu, prekrijte posudu omotom za hranu ili kapom za tuširanje, te ostavite 10 minuta.
  4. Izlijte malo ulja na kuhinjsku radnu površinu i razmažite rukama po dovoljno velikoj površini na kojoj ćete mijesiti tijesto. Izvadite tijesto iz posude i mijesite 10 sekundi. Kako mijesite je vaš izbor: svi imamo drugačiji način; ja dlanom guram tijesto i vraćam ga prstima. Ponovo formirajte kuglu, vratite u zdjelu, pokrijte i ostavite 10 minuta. Proces ponovite dva puta, te nakon trećeg puta što ste mijesili 10 sekundi, opet napravite kuglu, vratite u zdjelu i ostavite sat vremena.
  5. Obložite dno kalupa (900 gramskog) i namastite stranice; ja za to koristim omot starog maslaca. Uzmite dovoljno naraslo tijesto iz njegove zdjele, stavite na nauljenu površinu i malo pljuskajte dok ne dobijete madrac debljine 2 cm, dužine 4 cm kraće od dužine kalupa. Krenite od tog kraja, koristeći obje ruke, čvrsto rolajte kao roladu - švicarsku, ako pomogne da bolje vizualizirate - i nježno prebacite u pripremljeni kalup; možda ćete morati pritisnuti krajeve prema unutra kako bi stalo, jer rolada može postati duža za vrijeme rolanja. Ostavite da se diže još 1–1½ sata, dok ne počne izvirivati iznad visine kalupa. Uključite pećnicu kada izgleda skoro spremno.
  6. Znači, zagrijte pećnicu na 200℃. Površinu tijesta pospite brašnom i pecite 45 minuta, a za to vrijeme bi kruh treba narasti, zaokružiti se na vrhu i dobiti duboku zlatnu boju. Osim ako vam pećnica nije u redu, svakako bi trebalo uspijeti. Naoružajte se rukavicama za pećnicu, brzo izvadite kruh iz kalupa, stavite ga na mrežicu za hlađenje i ohladite ga prije rezanja. Kako bi kruh ostao svjež što duže, neka stoji u kutiji za kruh. Sljedeća najbolja metoda je zamotati ga u kuhinjski ručnik.

Čuvanje:

Pohranite ga u hermetički zatvorenoj posudi ili umotajte ga u kuhinjski ručnik na hladnom mjestu, 4-5 dana.

Zamrzavanje:

Zamrznite štrucu ili kriške u vrećicama za zamrzavanje, uklonite što je moguće više zraka, do 3 mjeseca. Odmrznite na sobnoj temperaturi. Odvojite kriške masnim papirom ako ih zamrzavate odvojeno. Kriške mogu biti tostirane bez odmrzavanja.

Sastojci

  • 500 grama jakog bijelog brašna za kruh, plus još za posipanje
  • 2½ žličice (7 g) ili 1 x 7g vrećica suhog kvasca
  • 2 žličice (8 g) sitnog šećera
  • 2 žličice (12 g) sitne morske soli
  • 125 mililitara kiselog mlijeka (ili kiselog vrhnja) ravno iz hladnjaka
  • 150 mililitara hladne vode
  • 100 mililitara tek zakuhane vruće vode
  • 3 x 15 ml žlice (45 g) mekanog maslaca (zanemarite ako koristite kiselo vrhnje, plus dodatno za mašćenje kalupa)
  • biljno ulje za mijesiti

Povezani recepti