Srnetina s ciklom i borovnicama
Recept iz: James Martin
Na srednjoj vatri zagrijte veliku neprianjajuću tavu.
- Začinite solju i paprom srneće odreske s obje strane na dasci za rezanje. Uspite malu količinu ulja u ugrijanu tavu i pržite srnetinu s obje strane otprilike 2-3 minute. Neka se zapeku. Dodajte maslac, otopljeni maslac prelijevajte žlicom preko odrezaka. Pomognite si naginjanjem tave. Pržite na maslacu dodatne 4 minute. Izvadite odreske na ugrijani pladanj, pokrijete i ostavite da miruju. Tavu sa sokovima od prženja ostavite po strani.
- Zagrijati veliku tavu za roštiljanje na srednjoj vatri, dodajte kupus, kozjak i ciklu. Povrće pirjajte 2 do 3 minute sa svake strane dok ne omekša i jače se zapeče, dobit ćete aromu dima.
- Za pripremu umaka ulijte vino, balzamični ocat i teleći temeljca u tavu s preostalim sokovima divljači i maslaca, pustite da zakuha. Sastružite s dna sastojke ostale od pečenja, deglazirajte tavu, sve dobro umiješajte. U zakuhanu tekućinu dodajte zvjezdasti anis, žele crvenog ribizla i bobice borovice, promiješajte, Smanjite vatru, kuhajte oko 3 minute.
- Dodajte ispečeni divlji češnjak u tavu i nastavite prijati nekoliko minuta dok ne uvene. Uklonite bobice borovice i zvjezdast anis, promiješajte, dodajte maslac, sol i papar.
- Posložite povrće na pladanj, luk razdvojite na slojeve. Narežite meso i složite ga povrh povrća. Preostale sokove iz mesa dodajte umaku. Zagrijte umak i žlicom prelijte preko mesa i povrća. Ukrasite borovnicama, cvjetovima divljeg češnjaka i pospite listovima komorača.
Sastojci
- 3 x 200g srnećih odrezaka
- Morska sol i svježe smljeveni crni papar
- 1 jušna žlica ulja repice
- 25g maslaca
- 1/2 malog crvenog kupusa, prerezanog na četvrtine
- 2 kozjaka, prerezana na polovine
- 2 velike kuhane cikle, prerezane na četvrtine
- 50g šarene blitve (blitva sa šarenim peteljkama)
- Mali svežanj divljeg češnjak
- Za umak:
- 50ml crnog vina
- 1 jušna žlica balsamičnog octa
- 100ml telećeg temeljca
- 1 jušna žlica želea crvenog ribizla
- 3 bobice borovice
- 2 zvjzdasta anisa
- 10g maslaca
- Servirati sa:
- 50g borovnica
- Nekoliko cvjetova divljeg češnjaka
- Sjeckani listovi komorača
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom