Opis
- U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i zest naranče. U sredini napravite udubinu, dodajte jaje i pola količine mlijeka. Tucite s pjenjačom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Dodajte dovoljno mlijeka kako bi smjesa imala teksturu gustog slatkog vrhnja – možda vam neće trebati toliko mlijeka.
- Zagrijte veliku teflonsku tavu i namastite s malo ulja. Žlicom vadite smjesu i stavite na tavu uz dovoljan razmak između svake pogačice kako bi smjesa imala dovoljno mjesta za širenje. Kada se na površini pojave mjehurići, okrenite pogačice s nožem za mazanje ili lopaticom i pecite na drugoj strani dodatnih 30 sekundi do 1 minute ili dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju.
- Pogačice izvadite, stavite na rešetku za hlađenje i prekrijte čistim kuhinjskim ručnikom kako bi ostale mekane. Nastavite ih peći dok ne potrošite smjesu.
- Odmah poslužite s maslacem, javorovim sirupom, jogurtom, borovnicama, malinama ili drugim sezonskim voćem.
Sastojci
- 175g samodizajućeg brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 40g sitnog šećera
- 1 manja naranča, samo zest
- 1 jaje
- 200ml mlijeka
- suncokretovo ulje za mašćenje
Za posluživanje:
- maslac, javorov sirup ili med
- Grčki jogurt
- svježe borovnice ili maline