Opis

  1. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i zest naranče. U sredini napravite udubinu, dodajte jaje i pola količine mlijeka. Tucite s pjenjačom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Dodajte dovoljno mlijeka kako bi smjesa imala teksturu gustog slatkog vrhnja – možda vam neće trebati toliko mlijeka.
  2. Zagrijte veliku teflonsku tavu i namastite s malo ulja. Žlicom vadite smjesu i stavite na tavu uz dovoljan razmak između svake pogačice kako bi smjesa imala dovoljno mjesta za širenje. Kada se na površini pojave mjehurići, okrenite pogačice s nožem za mazanje ili lopaticom i pecite na drugoj strani dodatnih 30 sekundi do 1 minute ili dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju.
  3. Pogačice izvadite, stavite na rešetku za hlađenje i prekrijte čistim kuhinjskim ručnikom kako bi ostale mekane. Nastavite ih peći dok ne potrošite smjesu.
  4. Odmah poslužite s maslacem, javorovim sirupom, jogurtom, borovnicama, malinama ili drugim sezonskim voćem.

Sastojci

  • 175g samodizajućeg brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 40g sitnog šećera
  • 1 manja naranča, samo zest
  • 1 jaje
  • 200ml mlijeka
  • suncokretovo ulje za mašćenje

Za posluživanje:

  • maslac, javorov sirup ili med
  • Grčki jogurt
  • svježe borovnice ili maline

Povezani recepti