Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 175g samodizajućeg brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 40g sitnog šećera
  • 1 manja naranča, samo zest
  • 1 jaje
  • 200ml mlijeka
  • suncokretovo ulje za mašćenje
  • Za posluživanje:
  • maslac, javorov sirup ili med
  • Grčki jogurt
  • svježe borovnice ili maline

Priprema

  • 1. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i zest naranče. U sredini napravite udubinu, dodajte jaje i pola količine mlijeka. Tucite s pjenjačom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Dodajte dovoljno mlijeka kako bi smjesa imala teksturu gustog slatkog vrhnja – možda vam neće trebati toliko mlijeka.
  • 2. Zagrijte veliku teflonsku tavu i namastite s malo ulja. Žlicom vadite smjesu i stavite na tavu uz dovoljan razmak između svake pogačice kako bi smjesa imala dovoljno mjesta za širenje. Kada se na površini pojave mjehurići, okrenite pogačice s nožem za mazanje ili lopaticom i pecite na drugoj strani dodatnih 30 sekundi do 1 minute ili dok ne poprime laganu zlatno smeđu boju.
  • 3. Pogačice izvadite, stavite na rešetku za hlađenje i prekrijte čistim kuhinjskim ručnikom kako bi ostale mekane. Nastavite ih peći dok ne potrošite smjesu.
  • 4. Odmah poslužite s maslacem, javorovim sirupom, jogurtom, borovnicama, malinama ili drugim sezonskim voćem.

Povezani recepti

Vidi sve