Opis

Zagrijati ulje u loncu teškog dna na srednje jakoj vatri. Dodati luk, češnjak, mrkvu, celer, koromač, sjemenke korijandera, lovorov list, metvicu, origano i kuhati 8—10 minuta, odnosno dok se smekša. Dodati hobotnicu i kuhati 2 do 3 minute, ili dok počne mijenjati boju. Dodati vino, smanjiti na minutu da se iskuha alkohol, pa dodati rajčice, ocat i šećer. Promiješati i pustiti da proključa, smanjujući vatru na lagano krčkanje, te poklopljeno kuhati 1—1¼ sata, ili dok se hobotnica smekša i umak malo zgusne. Masline dodati tijekom zadnjih 10 min kuhanja. Začiniti po ukusu.

Posuti peršinom i sačuvanim listovima koromača i servirati s hrskavim kruhom.

Sastojci

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 veliki crveni luk, narezan na kockice od 1 cm
  • 2 češnja češnjaka, smrvljena
  • 1 velika mrkva, narezana na kockice od 1 cm
  • 2 stručka celera, narezana na kockice od 1 cm
  • 1 mali gomolj koromača, narezan na kockice od 1 cm
  • 1 žlica sjemenki korijandera, prepečenih i smrvljenih u mužaru
  • 1 list lovora
  • 2 mladice origana, bez listića
  • 1,2 kg mlade hobotnice, očišćene, razrezane
  • 1×410 g zdrobljene rajčice u konzervi
  • 2½ čaše (625 ml) crvenog vina
  • ¼ šalice crvenog vinskog octa
  • ½ žlice osušene metvice
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 šalica maslina očišćenih od koštica, prepolovljenih
  • za posluživanje: svježe nasjeckani peršin i hrskavo pecivo

Povezani recepti