Sporo pečena janjetina s jogurtom
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Također je i televizijski voditelj, voditelj vlastitih TV emisija Spice Journey i Recipe For Life, autor knjiga Maha Middle East
Home Cooking i Spice Journey: Adventures in Middle Eastern Cooking i ambasador dobrotvornih organizacija.
Sastojci
- 130 g češnjaka, oguljenih
- prstohvat soli
- 30 g fileta inćuna
- 2 žlice sabahta baharata (libanonskih sedam začina)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1.2 kg janjeće lopatice
- Začinjeni kruh
- 450 g običnog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1½ žličice sitnog šećera
- 65 ml maslinovog ulja, plus dodatno za posipanje
- 1½ žličice soli, plus dodatno za mješavinu začina
- 275 ml mlake vode
- 2 žličice sjemenki korijandera
- 2 žličice kima
- 1 žličicu crnog kima
- Nomadski jogurt:
- 30 g goji bobica, 3 sata namočene u hladnoj vodi, ocijeđene
- 30 g ribiza, koji se namakao u hladnoj vodi 3 sata, ocijeđen
- 30 g pinjola, tostiranih
- 25 g peruanskih jagoda, koje su se namakale u hladnoj vodi 3 sata, ocijeđene
- 25 g sjemenki bundeve, tostirane
- 25 g sjemenki suncokreta, tostiranih
- 25 g sjemenki nara
- 20 g Žutike, 3 sata namočene u hladnoj vodi, ocijeđene
- 20 g kupljenje ušećerene kore naranče i limuna
- 20 g Iranskih pistacija
- 1 marelica, koštica uklonjena, sitno nasjeckana
- 2 datulje, bez koštica, sitno nasjeckane
- 500 g labna jogurta
- maslinovo ulje
Priprema
- 1. Kako bi napravili marinadu za janjetinu, u mužaru istucite češnjak i sol do ne postanu glatki. Dodajte inćune i tucite dok se ne sjedine. Dodajte sabaht baharat i maslinovo ulje, promiješajte. Zarežite meso janjetine na onoj strani gdje nije koža i prelijte marinadom, dobro je utrljajte u sve rezove. Janjetinu prebacite na lim za pečenje, prekrijte i marinirajte u hladnjaku 24–48 sati.
- 2. Pećnicu zagrijte na 100°C. U duboki lim za pečenje stavite janjetinu i prebacite u pećnicu. Pecite 10–12 sati ili dok meso ne počne otpadati s kostiju. Pojačajte pećnicu na 220°C i pecite dodatnih 15–20 minuta ili dok korica ne postane hrskava. Izvadite iz pećnice i pokrijte da ostane toplo dok vi pripremate začinjeni kruh. Temperaturu pećnice smanjite na 180°C.
- 3. Pripremu začinjenog kruha započnite kad janjetini ostane oko 2½ sata pečenja. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, maslinovo ulje i sol u zdjeli samostojećeg miksera opremljene nastavkom za tijesto. Postavite mikser na srednju brzinu i postupno dodajte vodu. Miješajte 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane glatko i elastično. (Ovo tijesto možete napraviti i ručno. U posudu ili na ravnu radnu površinu stavite brašno na hrpu i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac, šećer, sol, maslinovo ulje i vodu. Rukama radeći kružne pokretima, polako počnite miješati brašno s rubova prema sredini, pazeći da ne razbijete zid. Miješajte dok se tijesto ne počne sjedinjavati. Lagano pobrašnite ruke i mijesite 10-12 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.) Stavite tijesto u posudu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji na toplom mjestu 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
- 4. U mužaru, lagano drobite sjemenke korijandera i kima s prstohvatom soli. Dodajte crni kim i promiješajte da se sjedini. Ostavite sa strane.
- 5. Tijesto prebacite na malo pobrašnjenu površinu Raspodijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Uz pomoć valjka, svaku lopticu razvaljajte u krugove veličine 12 cm u promjeru i debljine 1 cm. Kruščiće prebacite u namašćeni kalup, pokrijte i dozvolite da odstoje 20–25 minuta ili dok se ne udvostruče veličinom.
- 6. Koristeći vrške prstiju, napravite male udubine u kruhu (na taj način će se ulje i začini bolje uhvatiti za površinu). Prelijte s još maslinovog ulja i pospite mješavinom začina. Pecite 13–15 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
- 7. U međuvremenu, za nomadski jogurt, spojite se sastojke, osim labna jogurta i maslinovog ulja, u zdjeli i promiješajte. Ravnomjerno namažite labna jogurt po površini pladnja za posluživanje i pospite maslinovim uljem. Na vrh stavite mješavinu voća i orašastih plodova.
- 8. Poslužite janjetinu u limu za pečenje koji ćete staviti na stol sa začinjenim kruhom i nomadskim jogurtom.
- Bilješka
- 1. Sabaht baharat mješavina je začina koja se često naziva libanonskih sedam začina ili jednostavnije baharat. Baharat možete pronaći u trgovina koje prodaju robu s Bliskog istoka ili kvalitetnim specijaliziranim trgovinama.
- 2. Goji bobice i peruanske jagode dostupne su u trgovinama zdrave hrane. Žutika je dostupna u trgovinama gdje se prodaje roba s Bliskog istoka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima
Recepti Lora i Stoyan
Brza musaka
Recepti Lora i Stoyan
Patka s mlincima
Recepti Lora i Stoyan
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Recepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama