Opis

  1. Kako bi napravili marinadu za janjetinu, u mužaru istucite češnjak i sol do ne postanu glatki. Dodajte inćune i tucite dok se ne sjedine. Dodajte sabaht baharat i maslinovo ulje, promiješajte. Zarežite meso janjetine na onoj strani gdje nije koža i prelijte marinadom, dobro je utrljajte u sve rezove. Janjetinu prebacite na lim za pečenje, prekrijte i marinirajte u hladnjaku 24–48 sati.
  2. Pećnicu zagrijte na 100°C. U duboki lim za pečenje stavite janjetinu i prebacite u pećnicu. Pecite 10–12 sati ili dok meso ne počne otpadati s kostiju. Pojačajte pećnicu na 220°C i pecite dodatnih 15–20 minuta ili dok korica ne postane hrskava. Izvadite iz pećnice i pokrijte da ostane toplo dok vi pripremate začinjeni kruh. Temperaturu pećnice smanjite na 180°C.
  3. Pripremu začinjenog kruha započnite kad janjetini ostane oko 2½ sata pečenja. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, maslinovo ulje i sol u zdjeli samostojećeg miksera opremljene nastavkom za tijesto. Postavite mikser na srednju brzinu i postupno dodajte vodu. Miješajte 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane glatko i elastično. (Ovo tijesto možete napraviti i ručno. U posudu ili na ravnu radnu površinu stavite brašno na hrpu i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac, šećer, sol, maslinovo ulje i vodu. Rukama radeći kružne pokretima, polako počnite miješati ​​brašno s rubova prema sredini, pazeći da ne razbijete zid. Miješajte dok se tijesto ne počne sjedinjavati. Lagano pobrašnite ruke i mijesite 10-12 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.) Stavite tijesto u posudu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji na toplom mjestu 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
  4. U mužaru, lagano drobite sjemenke korijandera i kima s prstohvatom soli. Dodajte crni kim i promiješajte da se sjedini. Ostavite sa strane.
  5. Tijesto prebacite na malo pobrašnjenu površinu Raspodijelite na 10 dijelova i oblikujte loptice. Uz pomoć valjka, svaku lopticu razvaljajte u krugove veličine 12 cm u promjeru i debljine 1 cm. Kruščiće prebacite u namašćeni kalup, pokrijte i dozvolite da odstoje 20–25 minuta ili dok se ne udvostruče veličinom. Koristeći vrške prstiju, napravite male udubine u kruhu (na taj način će se ulje i začini bolje uhvatiti za površinu). Prelijte s još maslinovog ulja i pospite mješavinom začina. Pecite 13–15 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
  6. U međuvremenu, za nomadski jogurt, spojite se sastojke, osim labna jogurta i maslinovog ulja, u zdjeli i promiješajte. Ravnomjerno namažite labna jogurt po površini pladnja za posluživanje i pospite maslinovim uljem. Na vrh stavite mješavinu voća i orašastih plodova.
  7. Poslužite janjetinu u limu za pečenje koji ćete staviti na stol sa začinjenim kruhom i nomadskim jogurtom.

 

Bilješka

  • Sabaht baharat mješavina je začina koja se često naziva libanonskih sedam začina ili jednostavnije baharat. Baharat možete pronaći u trgovina koje prodaju robu s Bliskog istoka ili kvalitetnim specijaliziranim trgovinama.
  • Goji bobice i peruanske jagode dostupne su u trgovinama zdrave hrane. Žutika je dostupna u trgovinama gdje se prodaje roba s Bliskog istoka.

Sastojci

  • 130 g češnjaka, oguljenih
  • prstohvat soli
  • 30 g fileta inćuna
  • 2 žlice sabahta baharata (libanonskih sedam začina)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1.2 kg janjeće lopatice
  • Začinjeni kruh
  • 450 g običnog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1½ žličice sitnog šećera
  • 65 ml maslinovog ulja, plus dodatno za posipanje
  • 1½ žličice soli, plus dodatno za mješavinu začina
  • 275 ml mlake vode
  • 2 žličice sjemenki korijandera
  • 2 žličice kima
  • 1 žličicu crnog kima

Nomadski jogurt:

  • 30 g goji bobica, 3 sata namočene u hladnoj vodi, ocijeđene
  • 30 g ribiza, koji se namakao u hladnoj vodi 3 sata, ocijeđen
  • 30 g pinjola, tostiranih
  • 25 g peruanskih jagoda, koje su se namakale u hladnoj vodi 3 sata, ocijeđene
  • 25 g sjemenki bundeve, tostirane
  • 25 g sjemenki suncokreta, tostiranih
  • 25 g sjemenki nara
  • 20 g Žutike, 3 sata namočene u hladnoj vodi, ocijeđene
  • 20 g kupljenje ušećerene kore naranče i limuna
  • 20 g Iranskih pistacija
  • 1 marelica, koštica uklonjena, sitno nasjeckana
  • 2 datulje, bez koštica, sitno nasjeckane
  • 500 g labna jogurta
  • maslinovo ulje

Povezani recepti