Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 2 bunceka
- Biljno ulje za prženje
- 4 češnja češnjaka, zdrobljena
- Komad đumbira od 6 cm, narezan
- 4 korijena korijandra, ostrugana i nasjeckana
- 2 crna kardamoma
- Kora kasije od 5 cm
- 3 zvjezdasta anisa
- 10 zrna bijelog papra, zdrobljena
- 50 ml pilećeg temeljca
- 1 l kokosove vode
- 3 žlice svijetlog soja umaka
- 2 žlice tamnog soja umaka
- 2 kockice šećerne trske
- Šaka listova korijandra, za ukrašavanje
Priprema
- 1. Stavite buncek u posudu s hladnom posoljenom vodom. Kad zakipi, pustite za se kuha 3 minute dok uklanjate sve nečistoće s površine. Isperite buncek u hladnoj vodi, ocijedite ga i posušite kuhinjskim ubrusom.
- 2. Zagrijte ulje u woku ili velikoj tavi na 180°C. Pržite bunceke 3 minute sa svake strane dok ne poprime smeđu boju a zatim ih izvadite i ocijedite.
- 3. U drugu tavu stavite žlicu ulja. Pržite češnjak, đumbir i korijen korijandra dok ne otpuste mirise. Stavite crni kardamom, koru kasije i zvjezdasti anis pa pržite sve još jednu minutu. Dodajte zrna bijelog papra, temeljac i kokosov sok pa promiješajte.
- 4. Dodajte svijetli i tamni soja umak i šećernu trsku i pustite da zakipi. Stavite u to bunceke i pojačajte vatru pa pustite da opet zakipi, uklanjajući sve nečistoće koje se pojave na površini.
- 5. Smanjite vatru i poklopite pa ih kuhajte 4 sata ili dok se meso ne počne odvajati od kosti.
- 6. Ukrasite listovima korijandra i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom