Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 2 bunceka
  • Biljno ulje za prženje
  • 4 češnja češnjaka, zdrobljena
  • Komad đumbira od 6 cm, narezan
  • 4 korijena korijandra, ostrugana i nasjeckana
  • 2 crna kardamoma
  • Kora kasije od 5 cm
  • 3 zvjezdasta anisa
  • 10 zrna bijelog papra, zdrobljena
  • 50 ml pilećeg temeljca
  • 1 l kokosove vode
  • 3 žlice svijetlog soja umaka
  • 2 žlice tamnog soja umaka
  • 2 kockice šećerne trske
  • Šaka listova korijandra, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. Stavite buncek u posudu s hladnom posoljenom vodom. Kad zakipi, pustite za se kuha 3 minute dok uklanjate sve nečistoće s površine. Isperite buncek u hladnoj vodi, ocijedite ga i posušite kuhinjskim ubrusom.
  • 2. Zagrijte ulje u woku ili velikoj tavi na 180°C. Pržite bunceke 3 minute sa svake strane dok ne poprime smeđu boju a zatim ih izvadite i ocijedite.
  • 3. U drugu tavu stavite žlicu ulja. Pržite češnjak, đumbir i korijen korijandra dok ne otpuste mirise. Stavite crni kardamom, koru kasije i zvjezdasti anis pa pržite sve još jednu minutu. Dodajte zrna bijelog papra, temeljac i kokosov sok pa promiješajte.
  • 4. Dodajte svijetli i tamni soja umak i šećernu trsku i pustite da zakipi. Stavite u to bunceke i pojačajte vatru pa pustite da opet zakipi, uklanjajući sve nečistoće koje se pojave na površini.
  • 5. Smanjite vatru i poklopite pa ih kuhajte 4 sata ili dok se meso ne počne odvajati od kosti.
  • 6. Ukrasite listovima korijandra i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve