Specijalna dosa (veganska)
Recept iz: Jamie Oliver
Indijska dosa punjena čudesnim povrćem te poslužena s domaćim chutneyem te ukiseljenim limunom, koja će vam staviti osmijeh na lice.
Sastojci
- 3 crvena luka
- 500 g Maris Piper krumpira
- 1 banana za pečenje
- 500 g tikve ili buče
- 10 cm dug komad đumbira
- 2 svježa crvena čilija
- kokosovo ulje
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 1 žličica sjemenki piskavice
- 10 svježih listova curryja
- ½ žličice kurkume
- 6 grančica svježeg korijandera, za posluživanje
- opcije: mango chutney, za posluživanje
- TIJESTO
- 150 g urid dala
- 300 g riže (ja sam koristio sona masoori)
- 1 žlica sjemenki piskavice
- CHUTNEY OD RAJČICA
- 2 zrele rajčice
- ¼ luka srebrenca
- 5 cm dug komad đumbira
- 1 svježi crveni čili
- 1 limeta
- CHUTNEY OD KOKOSA
- 1 svježi kokos
- 1 limeta
- ¼ luka srebrenca
- 3 cm dug komad đumbira
- UKISELJENI LIMUN
- 1 limun
- 1 svježi crveni čili
- biljno ulje
- 1 prstohvat sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki crne gorušice
- 6 svježih listova curryja
Priprema
- Za dosa tijesto, temeljito operite dal i rižu, zatim ocijedite i namačite u 900ml svježe vode sa sjemenkama piskavice i to pokriveno 6-12 sati ili dok zrna ne nabubre i ne omekšaju.
- Mješavinu prebacite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, a zatim prebacite u zdjelu koja nije metalna. Prekrijte i ostavite sa strane preko noći ili dok smjesa ne bude pjenušava, lagana i voluminozna.
- Kad tijesto fermentira i vi ste spremni da počnete, zagrijte pećnicu na 180°C.
- Za nadjev, ogulite i grubo narežite luk, ogulite i grubo narežite krumpire, ogulite i narežite bananu za pečenje i tikvu. Ogulite đumbir i tanko ga narežite. Sitno nasjeckajte čili na kolutiće.
- Postavite veliki pladanj za pečenje izravno na policu na srednju vatru. Dodajte 1 žlicu kokosovog ulja, sjemenke gorušice, sjemenke piskavice i lišće curryja te pecite 2 minute dok ne počne cvrčati. Dodajte luk, čili i đumbir, promiješajte da se začini prime.
- Dodajte krumpir, tikvu i bananu, a zatim kurkumu. Dobro promiješajte te stavite u vruću pećnicu na 1 sat ili dok povrće ne postane zlaćano i meko. Kad je pečeno, sve zgnječite i pripremite za punjenje svoje dose.
- U međuvremenu, pripremite svoje chutneye i kiseljenje. Za chutney od rajčica,prepolovite rajčice, a zatim naribajte u zdjelu odbacujući kožu. Ogulite luk i đumbir te tanko naribajte u zdjelu s čilijem. Iscijedite sok limete i začinite po ukusu solju i crnim paprom.
- Za chutney od kokosa, otvorite kokosov orah i sastružite meso vilicom (ili grubo naribajte) u zdjelu. Sitno naribajte koricu limete i iscijedite sav sok. Ogulite i naribajte luk, đumbir, a zatim začinite po ukusu.
- Za ukiseljeni limun, raščetvorite limun, maknite sjemenke i tanko narežite. Sitno nasjeckajte čili (skupa sa sjemenkama). Stavite malu tavu za prženje na srednju vatru s 1 žlicom biljnog ulja. Dodajte sjemenke kumina i gorušice, čekajte da počnu pucketati, zatim dodajte lišće curryja, limun i čili. Kuhajte 30 sekundi, stalno miješajući, a zatim začinite po ukusu i premjestite u zdjelu za posluživanje. Ostavite da se ohladi.
- Za pečenje dose, stavljajte jednu po jednu u veliku teflonsku tavu na srednju vatru i podmažite je s malo biljnog ulja. Začinite tijesto morskom solju i dobro ga istucite. Dodajte kutlaču punu tijesta u tavu i njenom poleđinom je premještajte i činite da bude što tanja. Pecite 5 minuta ili dok donja strana ne postane zlaćana i hrskava. Nakapajte žličicu biljnog ulja po površini dose (ne morate je ni okretati) i pecite još minutu-dvije.
- Natrpajte svoju dosu začinjenim povrtnim nadjevom, zarolajte je kao cigaru i držite na toplom u pećnici dok ne ispečete ostatak dosa. Ponovite to s preostalim tijestom.
- Ukrasite dose grančicom korijandera i poslužite uz chutneje za umakanje. Prefino!
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom