Specijalna dosa (veganska)

Indijska dosa punjena čudesnim povrćem te poslužena s domaćim chutneyem te ukiseljenim limunom, koja će vam staviti osmijeh na lice.

Sastojci

  • 3 crvena luka
  • 500 g Maris Piper krumpira
  • 1 banana za pečenje
  • 500 g tikve ili buče
  • 10 cm dug komad đumbira
  • 2 svježa crvena čilija
  • kokosovo ulje
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 žličica sjemenki piskavice
  • 10 svježih listova curryja
  • ½ žličice kurkume
  • 6 grančica svježeg korijandera, za posluživanje
  • opcije: mango chutney, za posluživanje
  • TIJESTO
  • 150 g urid dala
  • 300 g riže (ja sam koristio sona masoori)
  • 1 žlica sjemenki piskavice
  • CHUTNEY OD RAJČICA
  • 2 zrele rajčice
  • ¼ luka srebrenca
  • 5 cm dug komad đumbira
  • 1 svježi crveni čili
  • 1 limeta
  • CHUTNEY OD KOKOSA
  • 1 svježi kokos
  • 1 limeta
  • ¼ luka srebrenca
  • 3 cm dug komad đumbira
  • UKISELJENI LIMUN
  • 1 limun
  • 1 svježi crveni čili
  • biljno ulje
  • 1 prstohvat sjemenki kumina
  • 1 žličica sjemenki crne gorušice
  • 6 svježih listova curryja

Priprema

  • Za dosa tijesto, temeljito operite dal i rižu, zatim ocijedite i namačite u 900ml svježe vode sa sjemenkama piskavice i to pokriveno 6-12 sati ili dok zrna ne nabubre i ne omekšaju.
  • Mješavinu prebacite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, a zatim prebacite u zdjelu koja nije metalna. Prekrijte i ostavite sa strane preko noći ili dok smjesa ne bude pjenušava, lagana i voluminozna.  
  • Kad tijesto fermentira i vi ste spremni da počnete, zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Za nadjev, ogulite i grubo narežite luk, ogulite i grubo narežite krumpire, ogulite i narežite bananu za pečenje i tikvu. Ogulite đumbir i tanko ga narežite. Sitno nasjeckajte čili na kolutiće.
  • Postavite veliki pladanj za pečenje izravno na policu na srednju vatru. Dodajte 1 žlicu kokosovog ulja, sjemenke gorušice, sjemenke piskavice i lišće curryja te pecite 2 minute dok ne počne cvrčati. Dodajte luk, čili i đumbir, promiješajte da se začini prime.
  • Dodajte krumpir, tikvu i bananu, a zatim kurkumu. Dobro promiješajte te stavite u vruću pećnicu na 1 sat ili dok povrće ne postane zlaćano i meko. Kad je pečeno, sve zgnječite i pripremite za punjenje svoje dose.
  • U međuvremenu, pripremite svoje chutneye i kiseljenje. Za chutney od rajčica,prepolovite rajčice, a zatim naribajte u zdjelu odbacujući kožu. Ogulite luk i đumbir te tanko naribajte u zdjelu s čilijem. Iscijedite sok limete i začinite po ukusu solju i crnim paprom.
  • Za chutney od kokosa, otvorite kokosov orah i sastružite meso vilicom (ili grubo naribajte) u zdjelu. Sitno naribajte koricu limete i iscijedite sav sok. Ogulite i naribajte luk, đumbir, a zatim začinite po ukusu.
  • Za ukiseljeni limun, raščetvorite limun, maknite sjemenke i tanko narežite. Sitno nasjeckajte čili (skupa sa sjemenkama). Stavite malu tavu za prženje na srednju vatru s 1 žlicom biljnog ulja. Dodajte sjemenke kumina i gorušice, čekajte da počnu pucketati, zatim dodajte lišće curryja, limun i čili. Kuhajte 30 sekundi, stalno miješajući, a zatim začinite po ukusu i premjestite u zdjelu za posluživanje. Ostavite da se ohladi.
  • Za pečenje dose, stavljajte jednu po jednu u veliku teflonsku tavu na srednju vatru i podmažite je s malo biljnog ulja. Začinite tijesto morskom solju i dobro ga istucite. Dodajte kutlaču punu tijesta u tavu i njenom poleđinom je premještajte i činite da bude što tanja. Pecite 5 minuta ili dok donja strana ne postane zlaćana i hrskava. Nakapajte žličicu biljnog ulja po površini dose (ne morate je ni okretati) i pecite još minutu-dvije.
  • Natrpajte svoju dosu začinjenim povrtnim nadjevom, zarolajte je kao cigaru i držite na toplom u pećnici dok ne ispečete ostatak dosa. Ponovite to s preostalim tijestom.
  • Ukrasite dose grančicom korijandera i poslužite uz chutneje za umakanje. Prefino!

Povezani recepti

Vidi sve