Šparoge na žaru s poširanim jajima

Zagrijte gusanu tavu s rebrima na jakoj vatri 5 minuta. Za to vrijeme na tanjuru prelijete po šparogama dvije žlice ulja. Kad je tava jako zagrijana, dodajte šparoge i pecite ih oko 5 minuta ili dok ne postanu mekane, ali još uvijek al dente, povremeno ih okrećući.

Za to vrijeme pripremite poširana jaja. Stavite lonac srednje veličine, napunjen s 2,5 litre vruće vode, na jaku vatru. Umiješajte ocat i nešto soli. Pustite da proključa, smanjite vatru i dalje kuhajte na laganoj vatri.

Poširajte jaja u 2 dijela. Jedno jaje razbijte u šalicu. Pustite da polako klizne u vodu. Isto učinite i s drugim jajetom. Ne dozvolite da se jaja dodiruju.

Poširajte pažljivo 3–4 minute ili ili dok se bjelanjak ne stvrdne. Kuhajte ih na vrlo laganoj vatri tako da jaja ne postanu pretvrda. Žlicom s prorezima izvadite jaja i premjestite na tanjur ili kuhinjski papir da se ocijede. Ponovite s ostalim jajima.

Podijelite šparogu na tople tanjure i pažljivo položite po jedno jaje na njih. Začinite s malo soli i papra i prelijte s preostale 4 žlica ulja.

Šparoge s maslacem i pecorinom

Proključajte veliki lonac slane vode na jakoj vatri. Dodajte šparoge i prokuhajte 4 minute ili dok malo ne omekšaju. Dobro ih ocijedite.

Za to vrijeme u malom loncu na slaboj vatri otopite maslac.

Rasporedite šparoge na velikom pladnju ili zasebnim tanjurima. Prelijte otopljenim maslacem i začinite solju i paprom. Pospite pecorinom.

 

Sastojci

  • Šparoge na žaru s poširanim jajima
  • 300 g šparoga, odstranite drvenasti dio
  • 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 3 žlice octa od bijelog vina
  • 4 svježa jaja
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • Šparoge s maslacem i pecorinom
  • 150 g slanoga maslaca
  • 400 g šparoga, odstranite drvenasti dio
  • 80 g svježe naribanog pecorino sira
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve