Šparoge na dva načina
Recept iz: Gino D'Acampo
Gino je rođen u velikoj obitelji u Torre del Greco, Napoliju, na samom jugu Italije. Hrana koju su jeli bila je vrlo tradicionalna - jednostavni recepti zasnovani na svježem i zdravom voću, povrću, ribi i mesu. Kada je imao 11 godina, prvi je put ušao u djedov restoran i zaključio da je kuhanje kao stvoreno za njega. Nakon završetka "Luigi de Medici" ugostiteljskog fakulteta, Gino je otišao u London i to sa samo 19 godina te je počeo raditi u restoranu The Orchard u Hampsteadu, a zatim u restoranu Cambio u Surreyu.
Sastojci
- Šparoge na žaru s poširanim jajima
- 300 g šparoga, odstranite drvenasti dio
- 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 3 žlice octa od bijelog vina
- 4 svježa jaja
- sol i svježe mljeveni crni papar
- Šparoge s maslacem i pecorinom
- 150 g slanoga maslaca
- 400 g šparoga, odstranite drvenasti dio
- 80 g svježe naribanog pecorino sira
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Šparoge na žaru s poširanim jajima
- 1. Zagrijte gusanu tavu s rebrima na jakoj vatri 5 minuta. Za to vrijeme na tanjuru prelijete po šparogama dvije žlice ulja. Kad je tava jako zagrijana, dodajte šparoge i pecite ih oko 5 minuta ili dok ne postanu mekane, ali još uvijek al dente, povremeno ih okrećući.
- 2. Za to vrijeme pripremite poširana jaja. Stavite lonac srednje veličine, napunjen s 2,5 litre vruće vode, na jaku vatru. Umiješajte ocat i nešto soli. Pustite da proključa, smanjite vatru i dalje kuhajte na laganoj vatri.
- 3. Poširajte jaja u 2 dijela. Jedno jaje razbijte u šalicu. Pustite da polako klizne u vodu. Isto učinite i s drugim jajetom. Ne dozvolite da se jaja dodiruju.
- 4. Poširajte pažljivo 3–4 minute ili ili dok se bjelanjak ne stvrdne. Kuhajte ih na vrlo laganoj vatri tako da jaja ne postanu pretvrda. Žlicom s prorezima izvadite jaja i premjestite na tanjur ili kuhinjski papir da se ocijede. Ponovite s ostalim jajima.
- 5. Podijelite šparogu na tople tanjure i pažljivo položite po jedno jaje na njih. Začinite s malo soli i papra i prelijte s preostale 4 žlica ulja.
- Šparoge s maslacem i pecorinom
- 1. Proključajte veliki lonac slane vode na jakoj vatri. Dodajte šparoge i prokuhajte 4 minute ili dok malo ne omekšaju. Dobro ih ocijedite.
- 2. Za to vrijeme u malom loncu na slaboj vatri otopite maslac.
- 3. Rasporedite šparoge na velikom pladnju ili zasebnim tanjurima. Prelijte otopljenim maslacem i začinite solju i paprom. Pospite pecorinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji