Španjolske školjke
Recept iz: Rachel Allen
Kuharica Rachel Allen zaposlena je majka koja zna kako uvijek iskoristiti najviše. Njezini izvrsni i zdravi recepti pripremljeni su s mnogo štedljivosti i održivosti te malo kulinarske vještine.
Sastojci
- 1,5 kg školjaka
- 110 g kobasice chorizo
- 2 žlice maslinovog ulja
- 120 ml suhog šerija ili bijelog vina
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 4 kriške limuna za posluživanje
Priprema
- 1. Operite školjke pod mlazom hladne vode nekoliko puta kako biste isprali pijesak i mulj.
- 2. Dobro ih oribajte da se riješite priljepaka ili trave, a zatim maknite „bradu“ oštrim čupanjem ili nožem. Bacite sve koje su otvorene i koje se neće zatvoriti kad ih lupite po površini.
- 3. Nasjeckajte chorizo na ploške debljine 3 mm.
- 4. Izlijte ulje u veliku tavu na srednju vatru i, kad se zagrije, dodajte kobasicu.
- 5. Pecite 1 – 2 minute sa svake strane dok kobasica ne pusti svoja ulja.
- 6. Dodajte šeri, školjke, pokrijte i kuhajte 3 – 4 minute ili dok se školjke ne otvore (Bacite sve koje ostanu zatvorene nakon kuhanja – njih nemojte jesti.)
- 7. Umiješajte peršin, a zatim sve izlijte u zagrijane posudice i poslužite uz kriške limuna i tostirani, hrskavi bijeli kruh.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Dagnje na provansalski
Recepti Ainsley Harriott
Maryne špagete s dagnjama
Recepti Ainsley Harriott
Pikantne pržene kamenice s kiselim krastavcem s otoka Bruny
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Adam Liaw
Kraljevski rak s crvenim maslacem i usoljenim žumanjcima
Recepti Tom Kerridge
Thermidor jastoga na roštilju
Recepti Donal Skehan
Kinsale rolada od jastoga
Recepti Adam Liaw
Smeđi rak u pivu s majonezom od smeđeg maslaca
Recepti Mary Berry
Špageti s vongolama
Recepti Rick Stein
Gusta juha od školjaka u zdjelicama od kiselog tijesta