Spaghettini s ricotta mesnim okruglicama
Recept iz: Silvia Colloca
Namačite kruh u mlijeku u velikoj zdjeli za miješanje 20 minuta, a zatim ga rukama zdrobite u kašu. Dodajte ricottu, mljeveno meso, jaje, sir, peršin, muškatni oraščić, koricu limuna I malo soli I papra te sve dobro promiješajte (ovdje je najbolje to učiniti rukama). kako bi se stvorila ujednačena pasta. Ostavite da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta.
Zagrijte ulje u velikoj tavi debelog dna, oblikujte mesne okruglice veličine mandarine i ispržite ih (u turama ako je potrebno) kako bi bile smeđe s obje strane. Dodajte sjeckani luk (ili luk kozjak) te ih pržite zajedno s mesnim okruglicama 1-2 minute. Deglazirajte tavu vinom kako bi alkohol ispario (2-3 minute). Dodajte tjesteninu, vodu, celer, i lišće peršina, raščetvorenu papriku i prstohvat soli pa dajte da zakipi. Smanjite vatru na slabu i kuhajte pokriveno 2 sata. Kušajte je li dovoljno slano i dodajte po svom ukusu. Odbacite iskorišteno lišće celera i peršina i papriku. Dodajte svježe listove.
U velikom loncu zakipite posoljenu vodu. Ubacite špagete, dobro promiješajte i kuhajte taman dok ne budu al dente. Ocijedite tjesteninu ravno u tavu s mesnim okruglicama tako da povuče I malo vode od kuhanja tjestenine. Dobro, ali nježno promiješajte kako ne biste oštetili mekane mesne okruglice. Poslužite vruće sa svježim listovima celera, malo ribanog parmezana i malo samljevenog bijelog papra.
Sastojci
- 70 gr suhog kruha bez korice namočenog u 120 ml mlijeka
- 120 gr ricotte
- 500 gr mljevene svinjetine i junetine
- 1 jaje
- 40 gr ribanog parmezana
- 2-3 žlice sjeckanog peršina
- 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
- sitno ribana korica 1/2 limuna
- sol i papar kao začin
- 1 mali smeđi luk ili kozjak, sitno nasjeckan
- 1/4 crvene paprike, u komadu
- 150 ml crvenog vina
- 800 ml pasate
- 400 ml vode
- nekoliko listova peršina
- nekoliko listova celera te još malo za dodati gotovom jelu
- 50 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Rosine Zeppole
Recepti Silvia Colloca
Torta di Pane (torta od ostataka kruha) s čokoladom i trešnjama
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Silvia Colloca
Migliaccio, napuljski kolač od grisa i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Orecchiette s lišćem repe i pangrattatom
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina sa slanutkom i toskanskim zeljem
Recepti Silvia Colloca
Schiacciata na 2 načina
Recepti Silvia Colloca
Torta od mascarponea, jabuke I cimeta
Recepti Silvia Colloca
“Pizzette” od ustajalog kruha
Recepti Silvia Colloca
Miješana tjestenina s krumpirima, pancetom i provolom