Spaghettini s ricotta mesnim okruglicama
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija to je gozba za oči svih putnika u fotelji.
Sastojci
- 70 gr suhog kruha bez korice namočenog u 120 ml mlijeka
- 120 gr ricotte
- 500 gr mljevene svinjetine i junetine
- 1 jaje
- 40 gr ribanog parmezana
- 2-3 žlice sjeckanog peršina
- 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
- sitno ribana korica 1/2 limuna
- sol i papar kao začin
- 1 mali smeđi luk ili kozjak, sitno nasjeckan
- 1/4 crvene paprike, u komadu
- 150 ml crvenog vina
- 800 ml pasate
- 400 ml vode
- nekoliko listova peršina
- nekoliko listova celera te još malo za dodati gotovom jelu
- 50 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema
- 1. Namačite kruh u mlijeku u velikoj zdjeli za miješanje 20 minuta, a zatim ga rukama zdrobite u kašu.
- 2. Dodajte ricottu, mljeveno meso, jaje, sir, peršin, muškatni oraščić, koricu limuna I malo soli I papra te sve dobro promiješajte (ovdje je najbolje to učiniti rukama). kako bi se stvorila ujednačena pasta.
- 3. Ostavite da odstoji u hladnjaku 20-30 minuta.
- 4. Zagrijte ulje u velikoj tavi debelog dna, oblikujte mesne okruglice veličine mandarine i ispržite ih (u turama ako je potrebno) kako bi bile smeđe s obje strane.
- 5. Dodajte sjeckani luk (ili luk kozjak) te ih pržite zajedno s mesnim okruglicama 1-2 minute.
- 6. Deglazirajte tavu vinom kako bi alkohol ispario (2-3 minute).
- 7. Dodajte tjesteninu, vodu, celer, i lišće peršina, raščetvorenu papriku i prstohvat soli pa dajte da zakipi. Smanjite vatru na slabu i kuhajte pokriveno 2 sata. Kušajte je li dovoljno slano i dodajte po svom ukusu.
- 8. Odbacite iskorišteno lišće celera i peršina i papriku. Dodajte svježe listove.
- 9. U velikom loncu zakipite posoljenu vodu.
- 10. Ubacite špagete, dobro promiješajte i kuhajte taman dok ne budu al dente.
- 11. Ocijedite tjesteninu ravno u tavu s mesnim okruglicama tako da povuče I malo vode od kuhanja tjestenine.
- 12. Dobro, ali nježno promiješajte kako ne biste oštetili mekane mesne okruglice.
- 13. Poslužite vruće sa svježim listovima celera, malo ribanog parmezana i malo samljevenog bijelog papra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Otmjene tagliatelle alla carbonara
Recepti Luca Ciano
Njoki s gorgonzolom, slaninom i šafranom
Recepti Luca Ciano
Njoki od bosiljka i ricotte u umaku od raka i slanine
Recepti Luca Ciano
Pesto genovese od bosiljka
Recepti Luca Ciano
Domaći cavatelli od crnih maslina i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Špageti s umakom od svježih rajčica
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina s patlidžanom
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache
Recepti Luca Ciano
Mezze Maniche tjestenina sa škampima i pršutom