Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.

Sastojci

  • 400 g svježih špageta (npr. spaghetti chitarra)
  • 200 g češnjaka, cijeli češnji
  • 40 g crnog češnjaka, nasjeckanog
  • 250 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja + 30 ml za kapanje
  • 2 tajlandska čilija, bez sjemenki i razrezana po duljini
  • 500 g vongola ili drugih školjki
  • ½ čaše suhog bijelog vina
  • 100 g butarge, naribane
  • sol i papar
  • izdanci peršina

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 120 °C.
  • 2. U manjem loncu uljem prelijte češnjak i čili pa lonac poklopite i na 1 sat ili dok češnjak ne omekša stavite u pećnicu. Izvadite čili i izlijte 1/3 ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ostatak štapnim mikserom usitnite u gladak i kremast umak pa ga odložite dok vam ne zatreba.
  • 3. U velikoj tavi zagrijte ulje pa kad se zagrije dodajte vongole, dobro ih promiješajte, poklopite tavu i kuhajte 2 minute. Ulijte vino, vratite poklopac i nastavite ih kuhati dok se ne otvore školjke. Izvadite 2/3 ljuštura i ostavite samo meso.
  • 4. Zakuhajte velik lonac dobro nasoljene vode pa kad zavri dodajte tjesteninu i skuhajte je prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i smjesta na 1 minutu ubacite u vongole.
  • 5. Tjesteninu sklonite s vatre, prelijte umakom od čilija i češnjaka pa dodajte nasjeckan crni češnjak i miješanjem sjedinite jelo.
  • 6. Špagete na tanjuru za posluživanje obilno prekrijte ribanom butargom, a po vrhu razbacajte izdanke peršina.

Povezani recepti

Vidi sve