Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 275g špageti
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 2 velika šalot luka, sitno sjeckana
  • 1 svježi crveni čili, očišćen od sjemenki i tanko narezan
  • 2 češnja češnjaka, zdrobljen
  • 750g-1kg malih svježih školjki, očišćenih
  • 175ml bijelog vina
  • Sok pola limuna
  • 1 velika vezica peršina, sjeckan

Priprema

  • 1. Skuhati špagete u slanoj vodi prema uputama na pakiranju, zatim ocijediti.
  • 2. Dok se tjestenina kuha, na jakoj vatri zagrijati 30 ml ulja u širokoj, dubokoj tavi s poklopcem. dodati šalot luk i čili u tavu, pržiti 2 minute, miješajući, zatim dodati češnjak i pržiti 10 sekundi. Na to istresti školjke i sve zajedno promiješati.
  • 3. Uliti vino i pustiti da zavrije 2 minute, zatim poklopiti i kuhati 2-3 minute sve dok se školjke ne otvore (izvaditi i baciti školjke koje se ne otvore).
  • 4. Dodati ocijeđenu tjesteninu na školjke, dobro začiniti sa soli i paprom, promiješati. Umiješajte sok limuna i peršin, te poškropite preostalim uljem.
  • 5. Školjke poslužite dok su još vruće i prelijte sokom od kuhanja nakon posluživanja. Ne zaboravite izvaditi dodatne zdjelice za prazne školjke.

Povezani recepti

Vidi sve