Opis

Prije pripreme

U zdjeli u 250 ml mlake vode namočite niti šafrana i pustite da se ohladi. Kikiriki i pistacije ugrubo nasjeckajte. U suhoj tavi popržite sjemenke sezama.

Priprema

U veliki lonac s debelim dnom ulijte 1,25 l vode, 1 kg šećera i 15 ml limunova soka. Pustite da zavrije. U drugom loncu otopite maslac koji mora potamnjeti. Dodajte dvije žličice kardamoma i žličicu muškatnog oraščića i pustite da se rastope na maslacu. Vodu u kojoj ste namakali šafran, niti šafrana i kukuruzni škrob pomiješajte u glatku smjesu. Smjesu zatim dodajte u kipuću šećernu vodu, neprestano miješajući. Pustite da se zgusne, nastavite miješati i zatim poklopite i pustite da se kuha oko pet minuta. Potom umiješajte suncokretovo ulje. Ostavite da se poklopljeno kuha oko pola sata, svakih nekoliko minuta dobro promiješajte. Dodajte još po pola čajne žličice kardamoma i muškatnog oraščića.

Miješajte oko 10 minuta, dok se ulje ne počne izdvajati iz smjese. Ulje žlicom izvadite iz lonca. Kad smjesa dostigne temperaturu od 110 stupnjeva, dodajte maslac sa začinima. Promiješajte i pustite da se kuha još oko pet minuta.

Kako biste provjerili je li halva gotova, stavite malo smjese u ledenu vodu. Ako ostane mekana, znači da još nije gotova. Ako ostane čvrsta, smjesa je spremna.

Umiješajte pistacije i kikiriki. Posudu namastite suncokretovim uljem. Halvu izlijte u posudu i posipajte poprženim sjemenkama sezama.

Posluživanje

Halvu ostavite da se ohladi sat vremena, zatim je narežite na željene oblike.

Savjet

Receptu možete dodavati različite orašaste plodove i začine.

Budite oprezni! Kipuća halva je vrlo vruća! 

Sastojci

Sastojci

  • 10 niti šafrana
  • 250 ml mlake vode
  • 80 g kikirikija
  • 80 g oguljenih
  • nezasoljenih pistacija
  • 10-15 g sjemenki sezama
  • 1
  • 25 l vode
  • 1 kg šećera
  • 15 ml limunova soka
  • 60 g neslanog maslaca
  • 2
  • 5 čajne žličice mljevenog kardamoma
  • 1
  • 5 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 130 g kukuruznog škroba
  • 375 ml suncokretova ulja + dodatnog ulja za premazivanje

Dodatno potrebno

  • termometar
  • kvadratna posuda zapremnine 2 l

Povezani recepti