Smeđi rak u pivu s majonezom od smeđeg maslaca
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 4 smeđa raka ili rakova blata
- 34 g soli
- 25 g šećera
- 1 boca piva (Najdraži mi je tamni lager, ali poslužit će bilo koja piva koja nisu previše gorka)
- 2 limuna, prepolovljena
- 1 vezica kopra, trgana na veće komade
- 2-3 limuna, narezana za posluživanje
- kruh s korom, za posluživanje
- Majoneza od smeđeg maslaca
- 200g maslaca
- 100ml ulje sjemenki grožđa (poslužit će i bilo koje prirodno ulje)
- 2 žumanjka
- 30ml limunovog soka
- prstohvat soli
Priprema
- 1. U velikom loncu ili kotlu zakuhajte vodu. Dodajte sol, pivo, limune i
- 2. Za majonezu od smeđeg maslaca, u malom loncu otopite maslac i pržite ga dok ne poprimi smeđu boji i orašastu aromu. Nakon što maslac poprimi smeđu boju, dodajte ulje sjemenki grožđa, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
- 3. Štapnim mikserom izmiješajte žumanjke i sok limuna, zatim polako u tankom mlazu dodajte smjesu smeđeg maslaca, dok se ne formira gusta majoneza.
- 4. Kako biste skuhali rakove, prvo ih ubijte na human način, zatim u velikom loncu zagrijte 10L dok ne počne izlaziti para. Dodajte rakove i zavrijte. Rakove izvadite i odmah poslužite uz majonezu od maslaca, ploškama limuna i kruhom.
- 5. Za savršen norveški sendvič od raka, na plošku kruha namažite dovoljno majoneze, na to stavite obilnu količinu smeđeg mesa ili paste od rakova (poželjno od ženke raka), zatim na vrh dodajte hrpu čistog rakovog mesa (poželjno je meso od mužjaka raka).
- Bilješka
- Kako biste na human način ubili rakove, stavite ih u zamrzivač na 15-20 minuta prije kuhanja.
- Smeđa majoneza postaje čvršća tijekom hlađenja, što je u redu, ali najbolja je kada se posluži odmah nakon što je napravljena.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Dagnje na provansalski
Recepti Ainsley Harriott
Maryne špagete s dagnjama
Recepti Ainsley Harriott
Pikantne pržene kamenice s kiselim krastavcem s otoka Bruny
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Adam Liaw
Kraljevski rak s crvenim maslacem i usoljenim žumanjcima
Recepti Tom Kerridge
Thermidor jastoga na roštilju
Recepti Donal Skehan
Kinsale rolada od jastoga
Recepti Rachel Allen
Španjolske školjke
Recepti Mary Berry
Špageti s vongolama
Recepti Rick Stein
Gusta juha od školjaka u zdjelicama od kiselog tijesta