Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Maslac, za namašćivanje
  • 250g tjestenine penne
  • 1 luk, krupnije nasjeckan
  • 3 komada pilećih prsa, bez kože i kostiju, izrezanih na trakice
  • 1 žlicamljevene paprike
  • 2 žlicemaslinova ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za umak:
  • 50g maslaca
  • 50g brašna
  • 750ml vrućeg mlijeka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 100g krupnije naribanog parmezana
  • 2 velike rajčice, bez sjemenki, izrezane na kockice

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  • 2. Namastite maslacem plitku vatrostalnu posudu od 1,75 l.
  • 3. Skuhajte tjesteninu zajedno s lukom u posoljenoj vodi, prema uputama s pakiranja. Ocijedite je, prelijte hladnom vodom i ostavite u cjedilu.
  • 4. Pileće trakice stavite u vrećice za zamrzavanje, dodajte mljevenu papriku, malo soli i papra, zatvorite vrećicu pa je dobro protresite da se piletina obloži začinima.
  • 5. Zagrijte jednu žlicu ulja na većoj tavi pa prepržite piletinu na jakoj vatri oko 2 minute, dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Možda ćete trebati ponoviti postupak ako ne stane sve odjednom. Prebacite prženu piletinu na pladanj i ostavite sa strane.
  • 6. Za umak, otopite maslac u velikoj tavi, dodajte brašno pa sve promiješajte da nastane zaprška.Kuhajte je oko jedne minute pa postupno dodavajte vruće mlijeko uz miješanje na jakoj vatri, dok se umak ne zgusne i postane gladak pa ostavite da kipi još 4 minute. Umiješajte senf i pola količine parmezana pa začinite solju i paprom.
  • 7. Dodajte tjesteninu i luk u umak u tavi i sve promiješajte. Žlicom izvadite pola mješavine u posudu za pečenje, složite pileće trakice preko toga pa prekrijte ostatkom tjestenine i umaka. Stavite preko svega kockice rajčica pa posipajte preostalim parmezanom.
  • 8. Pecite u pećnici oko 20 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Povezani recepti

Vidi sve