Složenac od patlidžana
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 ljutika ili manji žuti luk, sitno nasjeckan
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 800 g sjeckanih rajčica
- 200 ml vode
- sol i papar, po ukusu
- 1 žlica ribanog parmezana
- 6 umućenih jaja
- 1-1/2 šalice krušnih mrvica
- 1 šalica ribanog parmezana
- grubo nasjeckan peršin, po ukusu
- sol i papar, po ukusu
- 150 g ricotte
- 4 srednje velika patlidžana narezana na ploške debljine 2 cm
- maslinovo ili biljno ulje za plitko prženje
Priprema
- 1. Odaberite mlade, čvrste patlidžane u sezoni. Najbolji su patlidžani kod kojih nisu vidljive sjemenke kad ih prerežete. Broj ploški treba biti paran. Količina nadjeva dovoljna je za 20 spojenih ploški.
- 2. Ploške patlidžana s obje strane plitko pržite na maslinovom ili biljnom ulju dok ne porumene. Vadite ih na papirnati ručnik da upije višak ulja. Posolite ih.
- 3. Ploške umjesto prženja na tavi možete nakapati uljem i 30 minuta zapeći na 180 °C.
- 4. Za umak od rajčice (sugo) u tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, dodajte 1 sitno nasjeckanu ljutiku i 1 sitno nasjeckan češanj češnjaka.
- 5. Neprestano ih miješajući pirjajte 1 minutu ili dok ne zamirišu.
- 6. Dodajte pasiranu rajčicu, vodu, sol i papar. Zakuhajte ih, pa uz povremeno miješanje lagano krčkajte 20-25 minuta ili dok se umak malo ne zgusne.
- 7. Umiješajte parmezan i umak dosolite po ukusu.
- 8. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- 9. Za nadjev, u zdjeli miješanjem dobro sjedinite umućena jaja, krušne mrvice, parmezan, peršin, ricottu i začine.
- 10. Dno vatrostalne posude veličine 30 x 40 u kojoj namjeravate slagati složenac premažite umakom od rajčice.
- 11. Na dno posude poslažite 10 ploški patlidžana, na svaku nanesite 1-2 žlice nadjeva i poklopite je ploškom podjednake veličine. Postupak ponovite s preostalim ploškama patlidžana i nadjevom. (Suvišan nadjev možete upotrijebiti za punjeno zapečeno povrće ili zapečenu tjesteninu.)
- 12. Spojene ploške patlidžana prelijte preostalim umakom, pospite ribanim parmezanom i ukrasite listićima bosiljka. Pecite ih 20 minuta.
- 13. Napomena:
- 14. Rose preporuča da parmigianu za veća okupljanja pripremite unaprijed (ili čak dan prije i čuvate je u hladnjaku), pa je kad počnu stizati gosti samo podgrijte u toploj pećnici (na 130-140 °C).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Otvoreni sendvič s krastavcem i inćunima
Recepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh