Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 ljutika ili manji žuti luk, sitno nasjeckan
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 800 g sjeckanih rajčica
  • 200 ml vode
  • sol i papar, po ukusu
  • 1 žlica ribanog parmezana
  • 6 umućenih jaja
  • 1-1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1 šalica ribanog parmezana
  • grubo nasjeckan peršin, po ukusu
  • sol i papar, po ukusu
  • 150 g ricotte
  • 4 srednje velika patlidžana narezana na ploške debljine 2 cm
  • maslinovo ili biljno ulje za plitko prženje

Priprema

  • 1. Odaberite mlade, čvrste patlidžane u sezoni. Najbolji su patlidžani kod kojih nisu vidljive sjemenke kad ih prerežete. Broj ploški treba biti paran. Količina nadjeva dovoljna je za 20 spojenih ploški.
  • 2. Ploške patlidžana s obje strane plitko pržite na maslinovom ili biljnom ulju dok ne porumene. Vadite ih na papirnati ručnik da upije višak ulja. Posolite ih.
  • 3. Ploške umjesto prženja na tavi možete nakapati uljem i 30 minuta zapeći na 180 °C.
  • 4. Za umak od rajčice (sugo) u tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, dodajte 1 sitno nasjeckanu ljutiku i 1 sitno nasjeckan češanj češnjaka.
  • 5. Neprestano ih miješajući pirjajte 1 minutu ili dok ne zamirišu.
  • 6. Dodajte pasiranu rajčicu, vodu, sol i papar. Zakuhajte ih, pa uz povremeno miješanje lagano krčkajte 20-25 minuta ili dok se umak malo ne zgusne.
  • 7. Umiješajte parmezan i umak dosolite po ukusu.
  • 8. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  • 9. Za nadjev, u zdjeli miješanjem dobro sjedinite umućena jaja, krušne mrvice, parmezan, peršin, ricottu i začine.
  • 10. Dno vatrostalne posude veličine 30 x 40 u kojoj namjeravate slagati složenac premažite umakom od rajčice.
  • 11. Na dno posude poslažite 10 ploški patlidžana, na svaku nanesite 1-2 žlice nadjeva i poklopite je ploškom podjednake veličine. Postupak ponovite s preostalim ploškama patlidžana i nadjevom. (Suvišan nadjev možete upotrijebiti za punjeno zapečeno povrće ili zapečenu tjesteninu.)
  • 12. Spojene ploške patlidžana prelijte preostalim umakom, pospite ribanim parmezanom i ukrasite listićima bosiljka. Pecite ih 20 minuta.
  • 13. Napomena:
  • 14. Rose preporuča da parmigianu za veća okupljanja pripremite unaprijed (ili čak dan prije i čuvate je u hladnjaku), pa je kad počnu stizati gosti samo podgrijte u toploj pećnici (na 130-140 °C).

Povezani recepti

Vidi sve