Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica. Uz nju naučite kako napraviti složenac od morskih plodova. 

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 mrkva, narezana na kolutove od 1cm
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 luk, narezan
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 x 410g limenke Ardmona sjeckanih rajčica
  • Prstohvat kajenskog papra
  • 250g bijelog graha, namočenog preko noću u mnogo vode
  • 1 stručak začinskog bilja (nekoliko grančica peršina, timijana i list lovora)
  • 400g slanog bakalara, namočenog u mnogo vode preko noći.
  • 2 male lignje, očišćene, narezane na zalogajčiće, kraci prerezani napola
  • 4 velike Jakobove kapice (ako je moguće s mrijestom)
  • 1 kg dagnji
  • 8 račića, s glavom, bez klopa i očišćeni
  • Nadjev
  • 100 g svježih i krupnih krušnih mrvica
  • 60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 inčuna
  • 1 veliki stručak peršina
  • sok ½ limuna
  • Soli i papra

Priprema

  • U veliki lonac stavite 1 žlicu maslinovog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri te sotirajte luk, češnjak i kajenski papar dok ne omekšaju. Dodajte pastu od rajčica te kuhajte 30 sekunda prije deglaziranja vinom.
  • Dodajte pire od rajčica i sve začinsko bilje te kuhajte 15 minuta dok ne nastane bogat i gust umak. Isperite grah i stavite u lonac skupa s dovoljno vode da prekrije grah. Pobrinite se da grah bude sasvim uronjen (oko 10cm iznad razine graha). Neka zakipi, a zatim smanjite vatru te dodajte slanog bakalara i kuhajte pokriveno 1½ sat ili dok grah ne postane mekan i kremast. Važno je ne začiniti grah dok ne bude sasvim kuhan. Kad je kuhan, izvadite stručak začinskog bilja i narežite ribu. Vratite u lonac s grahom. Kušajte grah i dodajte začine sol i papar ako treba.
  • Stavite veliku tavu za sotiranje na jaku vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u nju. Dodajte školjke i poklopite. Kuhajte 3-4 minute te jednom ili dvaput protresite lonac dok se ne otvore. Ocijedite i kad se dovoljno ohlade da njima možete rukovati, izvadite meso iz školjki. Oklope školjki bacite. Obrišite tavu i dodajte još jednu žlicu ulja. Prepržite lignje i Jakobove kapice te začinite solju, paprom i kajenskim paprom. Sačuvajte meso školjki.
  • Za nadjev, stavite krušne mrvice i 40ml ulja u veliku tavu te tostirajte na srednje jakoj vatri, često protresajući dok krušne mrvice ne postanu zlatne i hrskave. Ocijedite na kuhinjskom ubrusu. U avanu zdrobite češnjak s malo soli i inčunima. Zatim dodajte peršin i pretvorite u grubu pastu. Umiješajte limunov sok I preostalo maslinovo ulje.
  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Za spajanje jela, u veliku zemljanu posudu za pečenje u pećnici ili vatrostalnoj zdjeli ulijte polovicu graha s bakalarom (ocijedite malo tekućine), a zatim rasporedite kuhane morske plodove. Dodajte preostali grah s bakalarom i račiće dodajte na vrhu. Posipajte s 1/2 paste od peršina i pecite 6-8 minuta ili dok račići ne budu pečeni. Izvadite iz pećnice I pokapajte s preostalom pastom peršina i hrskavim krušnim mrvicama.

Povezani recepti

Vidi sve