Složenac od morskih plodova
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica. Uz nju naučite kako napraviti složenac od morskih plodova.
Sastojci
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 mrkva, narezana na kolutove od 1cm
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, narezan
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 dl bijelog vina
- 1 x 410g limenke Ardmona sjeckanih rajčica
- Prstohvat kajenskog papra
- 250g bijelog graha, namočenog preko noću u mnogo vode
- 1 stručak začinskog bilja (nekoliko grančica peršina, timijana i list lovora)
- 400g slanog bakalara, namočenog u mnogo vode preko noći.
- 2 male lignje, očišćene, narezane na zalogajčiće, kraci prerezani napola
- 4 velike Jakobove kapice (ako je moguće s mrijestom)
- 1 kg dagnji
- 8 račića, s glavom, bez klopa i očišćeni
- Nadjev
- 100 g svježih i krupnih krušnih mrvica
- 60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 2 inčuna
- 1 veliki stručak peršina
- sok ½ limuna
- Soli i papra
Priprema
- U veliki lonac stavite 1 žlicu maslinovog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri te sotirajte luk, češnjak i kajenski papar dok ne omekšaju. Dodajte pastu od rajčica te kuhajte 30 sekunda prije deglaziranja vinom.
- Dodajte pire od rajčica i sve začinsko bilje te kuhajte 15 minuta dok ne nastane bogat i gust umak. Isperite grah i stavite u lonac skupa s dovoljno vode da prekrije grah. Pobrinite se da grah bude sasvim uronjen (oko 10cm iznad razine graha). Neka zakipi, a zatim smanjite vatru te dodajte slanog bakalara i kuhajte pokriveno 1½ sat ili dok grah ne postane mekan i kremast. Važno je ne začiniti grah dok ne bude sasvim kuhan. Kad je kuhan, izvadite stručak začinskog bilja i narežite ribu. Vratite u lonac s grahom. Kušajte grah i dodajte začine sol i papar ako treba.
- Stavite veliku tavu za sotiranje na jaku vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u nju. Dodajte školjke i poklopite. Kuhajte 3-4 minute te jednom ili dvaput protresite lonac dok se ne otvore. Ocijedite i kad se dovoljno ohlade da njima možete rukovati, izvadite meso iz školjki. Oklope školjki bacite. Obrišite tavu i dodajte još jednu žlicu ulja. Prepržite lignje i Jakobove kapice te začinite solju, paprom i kajenskim paprom. Sačuvajte meso školjki.
- Za nadjev, stavite krušne mrvice i 40ml ulja u veliku tavu te tostirajte na srednje jakoj vatri, često protresajući dok krušne mrvice ne postanu zlatne i hrskave. Ocijedite na kuhinjskom ubrusu. U avanu zdrobite češnjak s malo soli i inčunima. Zatim dodajte peršin i pretvorite u grubu pastu. Umiješajte limunov sok I preostalo maslinovo ulje.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Za spajanje jela, u veliku zemljanu posudu za pečenje u pećnici ili vatrostalnoj zdjeli ulijte polovicu graha s bakalarom (ocijedite malo tekućine), a zatim rasporedite kuhane morske plodove. Dodajte preostali grah s bakalarom i račiće dodajte na vrhu. Posipajte s 1/2 paste od peršina i pecite 6-8 minuta ili dok račići ne budu pečeni. Izvadite iz pećnice I pokapajte s preostalom pastom peršina i hrskavim krušnim mrvicama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom
Recepti Curtis Stone
Kilpatrick od kamenica
Recepti Luca Ciano
Panirani sendviči s mozzarellom i prosciuttom di Parma
Recepti Luca Ciano
Crni rižoto s proseccom, kozicama i limetom
Recepti Luca Ciano
Tagliatelle s umakom od prosecca i dimljenog lososa
Recepti Luca Ciano
Tart od rajčica, karameliziranog luka i inćuna
Recepti Luca Ciano
Bakalar s umakom od crnog češnjaka, stracciatellom i prosciuttom di Parma