Slojevita torta s čokoladnim mousseom

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C/160 °C s ventilatorom. Bočne strane dvaju kalupa za torte dimenzija 23 x 6 cm premažite maslacem i pospite brašnom, a dno svakog kalupa obložite okruglim papirom za pečenje.

2. Otopite maslac i pustite da se ohladi 5-10 minuta dok ne postane mlak. U veliku posudu stavite jaja i šećer i s pomoću električnog miksera mutite 6-8 minuta ili dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Da biste testirali je li dovoljno gusto, izvadite metlicu iz smjese i s pomoću tijesta koje je ostalo na metlici na površini iscrtajte broj 8 – osmica bi trebala ostati vidljiva dvije sekunde.

3. Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol i umiješajte ih nježno, ali temeljito. Zatim ulijte ekstrakt vanilije i otopljeni maslac i ponovno umiješajte.

4. Brzo razdijelite tijesto na pripremljene kalupe prije negoli stigne izgubiti na volumenu. Zatim pecite 30-35 minuta ili dok smjesa ne postane elastična kad je pritisnete prstom, a čačkalica kojom ste probili sredinu torte ne izađe čista.

5. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi u kalupima 5 minuta. Zatim s pomoću nožića odvojite biskvite od kalupe i oprezno uklonite tortu prije nego što je prebacite na žičanu rešetku da se u potpunosti ohladi.

6. Za mousse: dodajte čokoladu u vatrostalnu zdjelu i stavite je iznad lonca s vodom koja vrije. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre. Umutite žumanjke, jedan po jedan, zatim umutite maslac, brendi, viski, liker od naranče ili ekstrakt vanilije i tucite dok ne dobijete glatku smjesu.

7. Stavite sa strane da se ohladi dok ne istučete bjelanjke. U čistoj posudi tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte četvrtinu smjese s čokoladom. Zatim oprezno umiješajte ostatak dok se sve ne poveže. Stavite sa strane i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi – ne u hladnjaku. U protivnom će se mousse stisnuti i bit će ga teško razmazati.

8. Da biste složili tortu, prvo nožem za kruh prerežite svaki biskvit napola horizontalno. Na stalak ili pladanj za torte stavite donji dio jednog od biskvita, s prerezanom stranom prema gore. Premažite dijelom moussea u sloju debljine oko 5 mm. Zatim pokrijte drugom polovinom biskvita, s prerezanom stranom prema dolje.

9. Premažite s još moussea u sloju jednake debljine te poklopite odozgo s donjim dijelom drugog biskvita s rezanom stranom prema gore. Ponovite za idući sloj dok ne dobijete četiri sloja biskvita i tri sloja moussea. Preostalim mousseom premažite vrh i bočne strane torte te sve poravnajte špatulom.

Sastojci

  • 100 g maslaca plus dodatno za mašćenje 8 jaja 300 g finog šećera 200 g običnog brašna 75 g kakaa u prahu 3 čajne žličice praška za pecivo ¼ čajne žličice soli 1 čajna žličica ekstrakta vanilijeZa mousse275 g tamne čokolade 6 jaja odvojiti 175 g maslaca omekšanog 2 velike žlice brendija viskija likera od naranče ili 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve