Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 4 jaja sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 1 žlica paste od vanilije
  • 95 g brašna, prosijanog
  • 15 g kakao praha, prosijanog
  • Prstohvat morske soli
  • 20 g nesoljenog maslaca
  • 60 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, nasjeckane
  • 220 ml gustog vrhnja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 35 g glukoznog sirupa
  • 220 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
  • 33 ml gustog vrhnja
  • 300 g svježeg šumskog voća

Priprema

  • 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C.
  • 2. Namastite okrugli lim promjera 18 cm i obložite papirom za pečenje.
  • 3. Stavite jaja, šećer i vaniliju u zdjelu i mutite dok smjesa ne postane prozračna.
  • 4. Umiješajte prosijano brašno, kakao prah i sol u mješavinu s jajima.
  • 5. Zagrijte maslac u mikrovalnoj dok se potpuno ne rastopi.
  • 6. Pomiješajte malu količinu tijesta s otopljenim maslacem prije nego što ga umiješate u tijesto.
  • 7. Na kraju dodajte mliječnu čokoladu i sve lagano promiješajte.
  • 8. Sipajte smjesu u pripremljeni lim i pecite je u zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta.
  • 9. Neka se ohladi u potpunosti na sobnoj temperaturi prije nego što ga izvadite iz lima.
  • 10. Čokoladni biskvit prerežite na tri podjednaka sloja.
  • 11. Stavite gusto vrhnje, vaniliju i glukozni sirup u tavicu i pustite da zakipi.
  • 12. Zatim mješavinu prelijte po čokoladi i i mutite dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini.
  • 13. Dodajte gusto vrhnje i nastavite mutiti.
  • 14. Prekrijte plastičnom folijom koja će dodirivati površinu kreme chantilly pa je stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, ili preko noći ako je moguće.
  • 15. Mutite kremu chantilly s bijelom čokoladom dok ne postane podatna za vrećicu za istiskivanje.
  • 16. Ulijte je u vrećicu sa zvjezdastim otvorom od 8 mm.
  • 17. Stavite sloj čokoladnog biskvita na pladanj pa na njega istisnite trećinu vrećice kreme chantilly.
  • 18. Pospite malo šumskog voća po kremi.
  • 19. Ponovite postupak s drugim slojem biskvita, kreme i voća.
  • 20. Na posljednji sloj istisnite ostatak kreme pa po njemu poredajte šumsko voće u krug.

Povezani recepti

Vidi sve