Slojevita čokoladna torta sa šumskim voćem
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 4 jaja sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 žlica paste od vanilije
- 95 g brašna, prosijanog
- 15 g kakao praha, prosijanog
- Prstohvat morske soli
- 20 g nesoljenog maslaca
- 60 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, nasjeckane
- 220 ml gustog vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije
- 35 g glukoznog sirupa
- 220 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
- 33 ml gustog vrhnja
- 300 g svježeg šumskog voća
Priprema
- 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C.
- 2. Namastite okrugli lim promjera 18 cm i obložite papirom za pečenje.
- 3. Stavite jaja, šećer i vaniliju u zdjelu i mutite dok smjesa ne postane prozračna.
- 4. Umiješajte prosijano brašno, kakao prah i sol u mješavinu s jajima.
- 5. Zagrijte maslac u mikrovalnoj dok se potpuno ne rastopi.
- 6. Pomiješajte malu količinu tijesta s otopljenim maslacem prije nego što ga umiješate u tijesto.
- 7. Na kraju dodajte mliječnu čokoladu i sve lagano promiješajte.
- 8. Sipajte smjesu u pripremljeni lim i pecite je u zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta.
- 9. Neka se ohladi u potpunosti na sobnoj temperaturi prije nego što ga izvadite iz lima.
- 10. Čokoladni biskvit prerežite na tri podjednaka sloja.
- 11. Stavite gusto vrhnje, vaniliju i glukozni sirup u tavicu i pustite da zakipi.
- 12. Zatim mješavinu prelijte po čokoladi i i mutite dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini.
- 13. Dodajte gusto vrhnje i nastavite mutiti.
- 14. Prekrijte plastičnom folijom koja će dodirivati površinu kreme chantilly pa je stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, ili preko noći ako je moguće.
- 15. Mutite kremu chantilly s bijelom čokoladom dok ne postane podatna za vrećicu za istiskivanje.
- 16. Ulijte je u vrećicu sa zvjezdastim otvorom od 8 mm.
- 17. Stavite sloj čokoladnog biskvita na pladanj pa na njega istisnite trećinu vrećice kreme chantilly.
- 18. Pospite malo šumskog voća po kremi.
- 19. Ponovite postupak s drugim slojem biskvita, kreme i voća.
- 20. Na posljednji sloj istisnite ostatak kreme pa po njemu poredajte šumsko voće u krug.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća