Složenac sa zečetinom i gljivama
Recept iz: Božana Katsarova
1. Očistite i narežite povrće na krupne komade. Stavite veliki lonac na vatru. Dodajte 3-4 žlice ulja i kratko ispržite luk, poriluk, mrkve, batatu i gljive. Dodajte procijeđeni grašak, artičoke i ljutiku. Promiješajte i pričekajte da povrće lagano omekša. Dodajte cijele cherry rajčice i procijeđeni slanutak. Na sve to poredajte kriške dunje. Nakon desetak minuta dobro promiješajte i maknite s vatre.
2. U posudu isipajte brašno i začine – metvicu, crvenu papriku, samardalu, sol i bijeli papar. Promiješajte. Ulje pospite po komadima zečetine i batacima, dobro ih premažite. Zatim uvaljajte svaki komad mesa u smjesu od brašna. Zečetinu stavite u lonac, među povrće. Zalijte masnoćom – možete koristiti rastopljenu pačju ili guščju mast ili ulje. Pospite 1 žlicom samardale i dodajte lovorov list i zrna pimenta. Dodajte umak Worchester, domaći mesni temeljac, ocat od maline, smeđi šećer, ogulite češnje češnjaka i glavice prokulice. Poklopite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 2 sata.
3. Za prilog prethodno namočenu i opranu leću stavite u lonac. Prekrijte vodom i dodajte 20 g maslaca. Kuhajte dok se ne prokuha, s vremena na vrijeme dodajte još maslaca i vode ako je potrebno. Začinite solju i crnim paprom i dodajte sitno narezani peršin. Maknite s vatre i leću ostavite poklopljenu desetak minuta.
4. Na tanjur posložite sve vrste povrća iz složenca. Po njima posložite komade mesa. Poslužite s crvenom lećom.
Sastojci
- Sastojci500 g zečetine 2 glavice luka 3 mrkve 2 stabljike poriluka 2 batate 300 g gljiva – šampinjoni portobello lisičarke 150 g konzerviranih artičoka 100 g konzerviranoga graška 200 g marinirane ljutike 200 g cherry rajčica 100 g slanutka iz konzerve 1 dunja 200 g brašna 1 žličica sušene metvice 2 žlice začina samardala 1 žličica crvene paprike 2 lovorova lista ½ žličice bijelog papra 50 ml umaka Worchester 4 zrna pimenta 1 šalica masti 200 ml temeljca 4 češnja češnjaka 100 g prokulice prstohvat smeđeg šećera 1 žlica octa od maline sol i paparZa prilog200 g crvene leće 50 g maslaca ½ vezice peršina sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Božana Katsarova
Pileća juha s povrćem
Recepti Božana Katsarova
Pačji bataci, omotani u kadaif, čičoku i mrkve
Recepti Božana Katsarova
Keksići od sira i pečene marinirane paprike
Recepti Božana Katsarova
Krem-karamel
Recepti Božana Katsarova
Svinjeći đuveč
Recepti Božana Katsarova
Miš-maš
Recepti Božana Katsarova
Humus
Recepti Božana Katsarova
Pogače (Vafli)
Recepti Božana Katsarova
Zelena salata s palentom
Recepti Božana Katsarova
Buncek s umakom gravy