Opis
Mahune blanširajte oko osam minuta u kipućoj vodi s malo soli. Nakon četiri minute dodajte im grašak i bob pa kuhajte još četiri minute. Odlijte vodu i pustite da se dobro iscijede.
Ogulite i nasjeckajte luk. Šampinjone narežite na ploškice. Zagrijte malo maslinova ulja u loncu i popržite luk i češnjak na pet minuta. Dodajte šampinjone, pržite pet minuta, zatim začinite solju i svježe mljevenim paprom. Umiješajte brašno, mora se zalijepiti za šampinjone. U lonac ulijte povrtni temeljac i miješajte dok se brašno ne otopi u temeljcu. Dodajte vrhnje i pustite da zavrije. Kuhajte dok se vrhnje ne zgusne i dobijete gusti umak.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Mahunarke rasporedite po posudi za pečenje, prelijte gustim umakom i dobro promiješajte. Posipajte pečenim lukom. Složenac pecite oko 15 minuta, dok ne počnu nastajati mjehurići i vrh ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Sastojci
Sastojci
- 500 g zelenih mahuna
- sol
- svježe mljeveni papar
- 200 g zamrznutoga graška
- 200 g zamrznutog boba
- 2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 200 g šampinjona
- malo maslinova ulja
- 2 velike žlice brašna
- 180 ml povrtnog temeljca
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 g pečenog luka