Složenac s mahunama

Mahune blanširajte oko osam minuta u kipućoj vodi s malo soli. Nakon četiri minute dodajte im grašak i bob pa kuhajte još četiri minute. Odlijte vodu i pustite da se dobro iscijede.

Ogulite i nasjeckajte luk. Šampinjone narežite na ploškice. Zagrijte malo maslinova ulja u loncu i popržite luk i češnjak na pet minuta. Dodajte šampinjone, pržite pet minuta, zatim začinite solju i svježe mljevenim paprom. Umiješajte brašno, mora se zalijepiti za šampinjone. U lonac ulijte povrtni temeljac i miješajte dok se brašno ne otopi u temeljcu. Dodajte vrhnje i pustite da zavrije. Kuhajte dok se vrhnje ne zgusne i dobijete gusti umak.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Mahunarke rasporedite po posudi za pečenje, prelijte gustim umakom i dobro promiješajte. Posipajte pečenim lukom. Složenac pecite oko 15 minuta, dok ne počnu nastajati mjehurići i vrh ne poprimi zlatnosmeđu boju.   

Sastojci

  • Sastojci500 g zelenih mahuna sol svježe mljeveni papar 200 g zamrznutoga graška 200 g zamrznutog boba 2 luka 3 češnja češnjaka 200 g šampinjona malo maslinova ulja 2 velike žlice brašna 180 ml povrtnog temeljca 250 ml slatkog vrhnja 100 g pečenog luka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve