Složenac s mahunama

Sastojci

  • 500 g zelenih mahuna
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 200 g zamrznutoga graška
  • 200 g zamrznutog boba
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g šampinjona
  • malo maslinova ulja
  • 2 velike žlice brašna
  • 180 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 g pečenog luka

Priprema

  • 1. Mahune blanširajte oko osam minuta u kipućoj vodi s malo soli. Nakon četiri minute dodajte im grašak i bob pa kuhajte još četiri minute. Odlijte vodu i pustite da se dobro iscijede.
  • 2. Ogulite i nasjeckajte luk. Šampinjone narežite na ploškice. Zagrijte malo maslinova ulja u loncu i popržite luk i češnjak na pet minuta. Dodajte šampinjone, pržite pet minuta, zatim začinite solju i svježe mljevenim paprom. Umiješajte brašno, mora se zalijepiti za šampinjone. U lonac ulijte povrtni temeljac i miješajte dok se brašno ne otopi u temeljcu. Dodajte vrhnje i pustite da zavrije. Kuhajte dok se vrhnje ne zgusne i dobijete gusti umak.
  • 3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Mahunarke rasporedite po posudi za pečenje, prelijte gustim umakom i dobro promiješajte. Posipajte pečenim lukom. Složenac pecite oko 15 minuta, dok ne počnu nastajati mjehurići i vrh ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Povezani recepti

Vidi sve