Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 6 do 8 kroasana, svaki narezan na 6 dijelova
- 1/2 šalice lješnjaka
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 5 velikih jaja
- 1 3/4 šalice punomasnog mlijeka
- 1 1/4 šalice svjetlijeg smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice čokoladnog namaza od lješnjaka
- 1 žlica bijelog šećera
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 160 °C. Razrezane kroasane rasporedite na veliki lim za pečenje. Kroasane zapecite oko 10 minuta ili dok ih ne osušite i postanu hrskavi.
- 2. U međuvremenu po drugom limu za pečenje rasporedite lješnjake. Zapecite ih 8 minuta ili dok ne porumene i na kožicama primijetite mjehure. Lješnjake umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite ih 1 minutu pariti. Lješnjake u krpi trljajte dlanom da uklonite opuštene kožice. Ne brinite se ako ne uspijete skinuti sve kožice. Ostavite ih hladiti.
- 3. Ohlađene lješnjake krupno narežite i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 4. Pećnicu za suho prženje postavite na klasično pečenje i zagrijte na 190 °C.
- 5. U velikoj zdjeli miješanjem sjedinite slatko vrhnje, mlijeko, jaja, smeđi šećer i vaniliju.
- 6. Polovicu razrezanih kroasana u jednom sloju rasporedite u ovalnu vatrostalnu posudu duljine 30 cm. Prelijte ih s malo smjese od vrhnja. Preostale razrezane kroasane istresite u zdjelu s preostalom smjesom od vrhnja i lagano ih promiješajte. Ostavite ih oko 30 minuta namakati da kroasani omekšaju i upiju smjesu od vrhnja.
- 7. Kroasane u vatrostalnoj posudi pospite šačicom lješnjaka. Gore razbacajte polovicu čokoladnog namaza od lješnjaka pa po vrhu izlijte preostale kroasane natopljene smjesom od vrhnja. Po kroasanima razbacajte preostali čokoladni namaz od lješnjaka. Pospite ih preostalim lješnjacima i bijelim šećerom.
- 8. Složenac pecite 30 minuta ili dok se ne nadme i porumeni po vrhu. Iznutra treba ostati sočan. Prije posluživanja pričekajte da se blago ohladi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od bivoljeg jogurta s preljevom od limoncella i jagoda