Slatki kroketi s kozjim sirom

Slatki kroketi s kozjim sirom

Opis

1. U posudu stavite kozji sir, tostirane makadamija orahe, javorov sirup i koricu kumkvata te sve promiješajte da se dobro poveže. Pomoću dviju desertnih žlica oblikujte smjesu u 8 žličnjaka i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Ako je smjesa prevruća pa je stoga s njom teško raditi, stavite je na nekoliko minuta u hladnjak ili dok se ne ohladi.
2. U zasebne plitke posude stavite heljdino brašno, jaja i netostirane makadamija orahe. Žličnjake od kozjeg sira pobrašnite, zatim ih uvaljajte u jaja te obložite u mrvice makadamija oraha, pazeći da su u potpunosti obloženi. Stavite na pladanj i u hladnjak do tik prije posluživanja.
3. Kako biste napravili umak od rabarbare, ogulite rabarbaru ako je tvrda i žilava te je zatim prerežite na dva dijela. Stavite je u lonac zajedno s javorovim sirupom i likerom i kuhajte, uz povremeno miješanje, na srednjoj temperaturi 10 minuta ili dok se ne raspadne. Maknite s vatre i odložite sa strane.
4. Zagrijte ulje rižinih mekinja u loncu srednje veličine teškog dna na srednjoj temperaturi. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno vruće za prženje, ubacite komadić makadamija oraha. Kada počne cvrčati, spremno je za prženje. Pecite krokete u dvije ture 2-3 minute ili dok ne postanu zlatni. Ocijedite na kuhinjskom papiru i poslužite toplo s umakom od rabarbare, narezanim svježim smokvama, poškropite s malo dodatnog javorova sirupa te ukrasite ušećerenim listovima metvice ako ih koristite.

Napomena
• Korica kumkvata može se zamijeniti narančinom korom, a ako smokve nisu u sezoni, upotrijebite neko drugo svježe sezonsko voće.

Sastojci

Sastojci

  • 150 g svježeg kozjeg sira
  • 2 velike žlice tostiranih
  • zdrobljenih makadamija oraha
  • 1 velika žlica javorova sirupa
  • plus dodatno za škropljenje
  • 1 velika žlica javorova sirupa
  • plus dodatno za škropljenje
  • 35 g heljdina brašna
  • 2 jaja
  • lagano umućena
  • 70 g zdrobljenih
  • netostiranih makadamija oraha
  • 750 ml ulja rižinih mekinja

Umak od rabarbare

  • 250 g rabarbare
  • 60 ml javorova sirupa
  • 60 ml likera od kumkvata ili naranče

Za posluživanje

  • 4 smokve
  • 10 ušećerenih listova metvice (nije obvezno)