Slatke košarice s crnom čokoladom i trešnjama
Sastojci:
BISKVIT:
- 3/4 šalice brašna za biskvite, plus još malo za pobrašniti kalup
- 2 velike žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 šalice superfinog šećera
- 2 jaja, umućena
- 85 g neslanog maslaca, otopljenog, plus još malo za mašćenje kalupa
- prstohvat soli
ČOKOLADNE KOŠARICE:
- 8 balona za napuhavanje
- 400 g gorke ili polugorke čokolade, razlomljene na komade
- 2 velike žlice biljnog ili suncokretova ulja
TREŠNJE:
- 400 g trešanja, bez koštice, ostaviti 8 cijelih trešanja za ukrašavanje
- 1/2 šalice superfinog šećera
TUČENO VRHNJE:
- 1 1/4 šalice slatkog vrhnja
- 1 velika žlica šećera u prahu, prosijanog
Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C (s ventilacijom). Namastite i pobrašnite okrugli kalup za biskvit promjera 20 cm.
Za biskvit: u malu zdjelu prosijte zajedno brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. U zasebnu veliku zdjelu ili stajaći mikser zajedno umutite šećer i jaja dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 7 do 8 minuta. Dodajte otopljeni maslac i umiješajte ga u jaja. Zatim umiješajte suhe sastojke.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup. Pecite dok nož kojim ste probili sredinu biskvita ne izađe suh, oko 30 do 35 minuta. Pustite da se hladi pet minuta, zatim izvadite biskvit iz kalupa i stavite ga na rešetku da se ohladi do kraja.
Za čokoladne košarice: napušite balone do oko 10 cm u promjeru i zavežite ih. U vatrostalnu zdjelu stavite biljno ulje i čokoladu. Posudu s uljem i čokoladom stavite na lonac s ključalom vodom te pustite da se čokolada otopi, uz povremeno miješanje. Kada se čokolada u potpunosti otopi, stavite zdjelu sa strane na 10 do 15 minuta. (Čokolada će se zgusnuti dok bude stajala; treba biti gustoće punomasnog vrhnja). Uronite balone u čokoladu te ih stavite na tanjure obložene lagano namašćenom plastičnom folijom. Stavite u hladnjak da se stisne.
Kad se čokolada stisnula, obložite balone još jednim slojem otopljene čokolade. (Vjerojatno ćete morati ponovno zagrijati čokoladu na pari). Stavite balone natrag u hladnjak da se čokolada stisne. Kada se čokolada u potpunosti stisnula, odrežite vrh balona da izađe zrak: zatim nježno odvojite balone od čokolade i dobili ste košarice. Stavite u hladnjak dok ne budete spremni za posluživanje.
Za trešnje: pomiješajte šećer i ½ šalice vode u lonac srednje veličine. Pustite da proključa na srednjoj vatri. Dodajte trešnje bez koštice i lagano kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi. Stavite u hladnjak na hlađenje.
Kad ste spremni za sastavljanje, narežite biskvit na male komade i rasporedite po čokoladnim košaricama. Ukrasite odozgo trešnjama i poškropite s malo sirupa. Tucite slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete čvrst snijeg. Prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti završetak. Svaku košaricu ukrasite odozgo šlagom te jednom od sačuvanih trešanja. Poslužite.Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom