Slatke košarice s crnom čokoladom i trešnjama

Sastojci:

BISKVIT:

  • 3/4 šalice brašna za biskvite, plus još malo za pobrašniti kalup
  • 2 velike žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 šalice superfinog šećera
  • 2 jaja, umućena
  • 85 g neslanog maslaca, otopljenog, plus još malo za mašćenje kalupa
  • prstohvat soli

ČOKOLADNE KOŠARICE:

  • 8 balona za napuhavanje
  • 400 g gorke ili polugorke čokolade, razlomljene na komade
  • 2 velike žlice biljnog ili suncokretova ulja

TREŠNJE:

  • 400 g trešanja, bez koštice, ostaviti 8 cijelih trešanja za ukrašavanje
  • 1/2 šalice superfinog šećera

TUČENO VRHNJE:

  • 1 1/4 šalice slatkog vrhnja
  • 1 velika žlica šećera u prahu, prosijanog

Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C (s ventilacijom). Namastite i pobrašnite okrugli kalup za biskvit promjera 20 cm.

Za biskvit: u malu zdjelu prosijte zajedno brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. U zasebnu veliku zdjelu ili stajaći mikser zajedno umutite šećer i jaja dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 7 do 8 minuta. Dodajte otopljeni maslac i umiješajte ga u jaja. Zatim umiješajte suhe sastojke.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup. Pecite dok nož kojim ste probili sredinu biskvita ne izađe suh, oko 30 do 35 minuta. Pustite da se hladi pet minuta, zatim izvadite biskvit iz kalupa i stavite ga na rešetku da se ohladi do kraja.

Za čokoladne košarice: napušite balone do oko 10 cm u promjeru i zavežite ih. U vatrostalnu zdjelu stavite biljno ulje i čokoladu. Posudu s uljem i čokoladom stavite na lonac s ključalom vodom te pustite da se čokolada otopi, uz povremeno miješanje. Kada se čokolada u potpunosti otopi, stavite zdjelu sa strane na 10 do 15 minuta. (Čokolada će se zgusnuti dok bude stajala; treba biti gustoće punomasnog vrhnja). Uronite balone u čokoladu te ih stavite na tanjure obložene lagano namašćenom plastičnom folijom. Stavite u hladnjak da se stisne.

Kad se čokolada stisnula, obložite balone još jednim slojem otopljene čokolade. (Vjerojatno ćete morati ponovno zagrijati čokoladu na pari). Stavite balone natrag u hladnjak da se čokolada stisne. Kada se čokolada u potpunosti stisnula, odrežite vrh balona da izađe zrak: zatim nježno odvojite balone od čokolade i dobili ste košarice. Stavite u hladnjak dok ne budete spremni za posluživanje.

Za trešnje: pomiješajte šećer i ½ šalice vode u lonac srednje veličine. Pustite da proključa na srednjoj vatri. Dodajte trešnje bez koštice i lagano kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi. Stavite u hladnjak na hlađenje.

Kad ste spremni za sastavljanje, narežite biskvit na male komade i rasporedite po čokoladnim košaricama. Ukrasite odozgo trešnjama i poškropite s malo sirupa. Tucite slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete čvrst snijeg.  Prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti završetak. Svaku košaricu ukrasite odozgo šlagom te jednom od sačuvanih trešanja. Poslužite.

Sastojci

    Priprema

      Povezani recepti

      Vidi sve