Skuta s karameliziranim smokvama

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. S obzirom da je riječ o obitelj koja se već četiri generacije oslanja na ribarstvo za svoj dohodak, njihova kuhinja uglavnom se temelji na obiteljskim receptima i dugoj tradiciji pripreme ribe koju su sami ulovili. Ponuda „Bateline“ i dalje znatno razlikuje od ponude većine drugih lokalnih restorana, čiji jelovnici se organiziraju prema preferencijama kuhara ili gostiju. Osnovna ideja je gostu predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora, od prvorazredne ribe do sitne plave ribe, sušene riblje ikre (butarge), jestive riblje iznutrice, koštane srži velikih predatora i sitnih račića koji naše more održavaju čistim.

Sastojci

  • 500 g skute
  • 250 g suhih smokava
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g brendija
  • 2 dcl crnog vina

Priprema

  • 1. Narezati suhe smokve na četvrtine.
  • 2. Staviti smokve u tavu, dodati smeđi šećer.
  • 3. Kada se šećer krene karamelizirati flambirati smokve brendyjem.
  • 4. Nakon što alkohol ispari dodati crno vino te pustiti da se smokve kuhaju u vinu dok se vino ne reducira 5-7 min.
  • 5. Odrezati skutu na 4 fete.
  • 6. Fete skute preliti karameliziranim smokvama u crnom vinu.

Povezani recepti

Vidi sve