Skromna pita

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 1 velika cvjetača
  • 2 poriluka, narezana na kriške od 2 cm
  • grumen maslaca
  • 200g šampinjona, prepolovljenih
  • 115g smrznutog graška
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 55g maslaca
  • 55g običnog brašna
  • 450ml vrućeg mlijeka
  • 2 žličice Dijon senfa
  • 115g zrelog čedara, ugrubo naribanog
  • 55g parmezana, ugrubo naribanog (ili nekog drugog vegetarijanskog tvrdog sira)
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 375g kupovnog lisnatog tijesta
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  • 2. Slomite cvjetaču na dosta male cvjetiće jednake veličine. Manje listove možete narezati na komade.
  • 3. Za nadjev od povrća, dovedite veliki lonac posoljene vode do vrenja. Dodajte poriluk i pustite da vrije četiri minute. Dodajte cvjetiće i listove cvjetače, pa pustite da vrije još tri minute dok se ne smekša. Ocijedite i operite pod hladnom vodom da zaustavite kuhanje. Ocijedite i ostavite sa strane.
  • 4. Za umak od sira, otopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Pospite brašnom i miješajte jednu minutu. Postepeno dodajte vruće mlijeko i mutite dok se ne zgusne. Umiješajte senf, čedar i parmezan, pa začinite sa soli i svježe mljevenim crnim paprom. Ostavite da se hladi pet minuta.
  • 5. Kako biste završili nadjev od povrća, zagrijte grumen maslaca na jakoj vatri. Dodajte gljive i pržite tri minute dok ne pozlate. Začinite sa soli i paprom, pa ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte hladno povrće i smrznuti grašak u umak od sira, miješajte i provjerite koliko je začinjeno. Iskrenite u pitu.
  • 6. Odmotajte tijesto, izrežite traku od 7 cm sa kratke strane i ohladite je u hladnjaku. Preostalo tijesto odmotajte na malo veću veličinu od vrha pite. Umućenim jajem premažite rub zdjele s pitom, pa stavite tijesto i pritisnite da se zalijepi. Oštrim nožem odrežite višak tijesta i probušite rupicu u sredini kako bi para mogla izaći. Vrh premažite umućenim jajem.
  • 7. Komad tijesta iz hladnjaka čvrsto zamotajte, pa oštrim nožem narežite na duge tanke trakice. Umočite ih u umućeno jaje, pa poslažite po vrhu pite kako hoćete. Pecite 40-45 minuta dok tijesto ne pozlati, a umak ne počne krčkati.

Povezani recepti

Vidi sve