Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 400 g mljevene govedine
  • 400 g mljevene svinjetine
  • 1 žumanjak
  • 2 glavice luka
  • 1 žličica bijelog papra
  • 2 žličice pimenta
  • 15 g morske soli
  • 6 žlica krušnih mrvica, namočenih u 100 ml mlijeka
  • 5 žlica sladnog octa
  • 500 ml vrhnja
  • Sok od polovice limuna
  • Šaka kopra
  • 1 krastavac
  • 1 žlica šećera
  • Malo morske soli

Priprema

  • 1. Stavite pirjati nasjeckani luk na malo ulja da omekša pa ga ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu i svinjetinu, žumanjak, pirjani luk, crni papar, piment i sol.
  • 2. Dodajte krušne mrvice iz kojih ste iscijedili višak mlijeka.
  • 1. Navlaženim rukama oblikujte podjednake okruglice.
  • 2. Narežite krastavac na tanke ploškice na pladanj. Prelijte ih octom, pospite šećerom i solju i ostavite da se ukisele na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  • 3. U tavi zagrijte ulje, dodajte kockice maslaca i mesne okruglice ispržite sa svih strana pa ih izvadite na pladanj.
  • 4. U istu tavu ulijte sladni ocat i vrhnje pa kuhačom pokupite karamelizirane komadiće mesa s dna tave. Vratite okruglice u umak i reducirajte ga na jakoj vatri tako da se okruglice potpuno skuhaju a umak zgusne.
  • 5. Provjerite jesu li okruglice gotove pomoću metalnog štapića. Ako je vruć 3 sekunde nakon što ih probodete, gotove su. Po želji, dodajte još malo vrhnja.
  • 6. Uklonite tavu s vatre i po okruglicama pokapajte malo limunova soka, pospite komadićima ukiseljenog krastavca, crnim paprom i koprom.

Povezani recepti

Vidi sve