Skandinavske mesne okruglice
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 400 g mljevene govedine
- 400 g mljevene svinjetine
- 1 žumanjak
- 2 glavice luka
- 1 žličica bijelog papra
- 2 žličice pimenta
- 15 g morske soli
- 6 žlica krušnih mrvica, namočenih u 100 ml mlijeka
- 5 žlica sladnog octa
- 500 ml vrhnja
- Sok od polovice limuna
- Šaka kopra
- 1 krastavac
- 1 žlica šećera
- Malo morske soli
Priprema
- 1. Stavite pirjati nasjeckani luk na malo ulja da omekša pa ga ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu i svinjetinu, žumanjak, pirjani luk, crni papar, piment i sol.
- 2. Dodajte krušne mrvice iz kojih ste iscijedili višak mlijeka.
- 1. Navlaženim rukama oblikujte podjednake okruglice.
- 2. Narežite krastavac na tanke ploškice na pladanj. Prelijte ih octom, pospite šećerom i solju i ostavite da se ukisele na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
- 3. U tavi zagrijte ulje, dodajte kockice maslaca i mesne okruglice ispržite sa svih strana pa ih izvadite na pladanj.
- 4. U istu tavu ulijte sladni ocat i vrhnje pa kuhačom pokupite karamelizirane komadiće mesa s dna tave. Vratite okruglice u umak i reducirajte ga na jakoj vatri tako da se okruglice potpuno skuhaju a umak zgusne.
- 5. Provjerite jesu li okruglice gotove pomoću metalnog štapića. Ako je vruć 3 sekunde nakon što ih probodete, gotove su. Po želji, dodajte još malo vrhnja.
- 6. Uklonite tavu s vatre i po okruglicama pokapajte malo limunova soka, pospite komadićima ukiseljenog krastavca, crnim paprom i koprom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom