Skandinavska sporo pečena svinjetina
Recept iz: Justine Schofield
Unaprijed zagrijte pećnicu na 160°C te obilno začinite svinjetinu solju i paprom.
U velikoj posudi za pečenje zagrijte ekstradjevičansko maslinovo ulje na srednjoj do jakoj vatri i prepecite svinjetinu s obje strane dok ne posmeđi. Izvadite svinjetinu pa dodajte kozjak u tavi te ga sotirajte ili lagano karamelizirajte pa zatim dodajte vino. Neka zakipi i reducira se za ⅓ prije nego dodate borovnice i timijan. Pecite još minutu, a zatim vratite svinjetinu natrag u posudu. Dodajte pileći temeljac te prekrijte papirom za pečenje i poklopcem. Pecite u pećnici 3 sata ili dok se meso ne počne lagano odvajati. Provjerite na polovici kuhanja te dodajte još temeljca ako je potrebno.
Kad je pečeno, oprezno izvadite svinjetinu i kozjak te ih aranžirajte na veliki tanjur. Pokrijte da ostane toplo. Stavite lim za pečenje na štednjak (ako lim nije pogodan za vatru, prelijte sokove u tavu) i ostavite da zakipi. Kad se reducira na pola, prelijte po svinjetini i poslužite.
Sastojci
- 1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 x 1.2kg komad svinjske lopatice, bez kostiju, bez kože i na sobnoj temperaturi
- 10 kozjaka, cijelih u ljusci
- 250g borovnica
- ½ stručka timijana
- 250ml bogatog crnog vina
- 500ml kokošjeg temeljca (dodajte više ako je potrebno)
- Sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Torta od sira s pet sastojaka od malina i čokolade
Recepti Justine Schofield
Alfajores
Recepti Justine Schofield
Baklava Cheesecake
Recepti Justine Schofield
Nabujak od banana
Recepti Justine Schofield
Banoffee Pavlova
Recepti Justine Schofield
Kup od bobica i kreme
Recepti Justine Schofield
Kuglof od maslaca
Recepti Justine Schofield
Desert od bobica
Recepti Justine Schofield
Gusti kolač od karamele
Recepti Justine Schofield
Tartovi od čokolade i džema od višanja