Unaprijed zagrijte pećnicu na 160°C te obilno začinite svinjetinu solju i paprom.

U velikoj posudi za pečenje zagrijte ekstradjevičansko maslinovo ulje na srednjoj do jakoj vatri i prepecite svinjetinu s obje strane dok ne posmeđi. Izvadite svinjetinu pa dodajte kozjak u tavi te ga sotirajte ili lagano karamelizirajte pa zatim dodajte vino. Neka zakipi i reducira se za ⅓ prije nego dodate borovnice i timijan. Pecite još minutu, a zatim vratite svinjetinu natrag u posudu. Dodajte pileći temeljac te prekrijte papirom za pečenje i poklopcem. Pecite u pećnici 3 sata ili dok se meso ne počne lagano odvajati. Provjerite na polovici kuhanja te dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kad je pečeno, oprezno izvadite svinjetinu i kozjak te ih aranžirajte na veliki tanjur. Pokrijte da ostane toplo. Stavite lim za pečenje na štednjak (ako lim nije pogodan za vatru, prelijte sokove u tavu) i ostavite da zakipi. Kad se reducira na pola, prelijte po svinjetini i poslužite. 

Sastojci

  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 x 1.2kg komad svinjske lopatice, bez kostiju, bez kože i na sobnoj temperaturi 
  • 10 kozjaka, cijelih u ljusci
  • 250g borovnica
  • ½ stručka timijana
  • 250ml bogatog crnog vina
  • 500ml kokošjeg temeljca (dodajte više ako je potrebno)
  • Sol i papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve