Opis

Način pripreme

Oljuštite, očistite i operite škampe te meso zadržite sa strane.

U velikom loncu vode, oko 2 l, stavite oklope škampa, lišće curryja, češnjak, čilije, đumbir i luks. Neka zakipi i krčka se 15 minuta.

U međuvremenu, zagrijte ulje u zasebnom loncu te dodajte listove curryja, češnjak, luk i začine.

Pržite dok ne zamiriše, ali pazite da ne zagori, a zatim dodajte u temeljac od škampa. Povećajte vatru, čekajte da zakipi, a zatim je smanjite da krčka i povremeno promiješajte. Kuhajte najviše 20 minuta.

U loncu u kojem ste pržili začine, zagrijte još ulja. Nemojte ga prije oprati.

Dodajte mrkvu, patlidžan, rajčicu i luk te lagano pržite 4-5 minuta. Dodajte lišće curryja i miješajte da se prožme.

U međuvremenu pripremite škampe. Svaki škamp položite na leđa i lagano zagrebite po trbuhu dva-tri puta kako bi ležali ravno. Svaki škamp probodite ražnjićem tako da ulazi kod glave, a izlazi kod repa. Uklonite mali šiljak između repnih peraja. Ponovite s preostalim škampima i ostavite po strani.

Maknite temeljac s vatre i procijedite ga u smjesu povrća. Neka zakipi pa začinite prema ukus. Zatim dodajte sok limete sok.

U zasebnu posudu stavite majonezu, češnjak, crveni čili i peršin te promiješajte da se prožme. Ostavite po strani.

Stavite čaj u malu tavu na jaku vatru te lagano prepecite pazeći da ne zagori. Maknite s vatre de dodajte malu količinu u smjesu majoneze. Ostatak sačuvajte za ukrašavanje.

Zagrijte ulje na ploči na jakoj vatri. Stavite škampe na ploču i pecite dok ne postanu prozirni.

Maknite svaki škamp s vatre i obložite ga smjesom majoneze. Svaki škamp posipajte prstohvatom preostalog čaja i poslužite u maloj zdjeli juhu od škampa.

Sastojci

Za temeljac:

  • 12 16/20 škampa s ljuskama razdvojenim od mesa.
  • 1 grančica listova curryja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 zeleni čili
  • 1 ljuti crveni čili
  • 1x 2cm đumbira, grubo nasjeckanog
  • luk, grubo nasjeckan

Za juhu Mulligatawny:

  • 2 žlica ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 x luk, narezan na sitne kockice
  • ¼ žličice sjemenki piskavice, preprženih
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 2 žličice crnog mljevenog papra
  • ½ žličice prženih sjemenki kima
  • ½ žličice prženih sjemenki komorača, mljevenih
  • 1 cijela crvena čili papričica
  • prstohvat šafrana
  • ½ žličice kurkume
  • 1 žličica korijandera u prahu
  • 2 srednje mrkve, narezane na sitne kockice
  • 1patlidžan, narezan na sitne kockice
  • rajčica, sitno sjeckana
  • 1 grančica listova curryja, sitno sjeckana
  • 1 srednji luk, sitno sjeckan
  • 1 x sok limete

Za umak:

  • 12 ražnjića
  • 2 žlica majoneze
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 sušeni crveni čili
  • 32 g peršina
  • 1 žličica listića čaja

Povezani recepti