Škampi sa sambolom od bamija
Recept iz: Peter Kuruvita
Način pripreme
Stavite krumpir i mrkvu veliki lonac na srednjoj vatri s dovoljno vode da sve pokrije.
Kuhajte 10-15 minuta ili dok nije kuhano. Ocijedite i stavite u zdjelu hladne vode da se zaustavi proces kuhanja. ostavite po strani tako spremno za korištenje.
U posebnom loncu na srednjoj vatri pristavite repu I dovoljno vode da je prekrije. Kuhajte 10-15 minuta ili dok nije kuhana.
Ocijedite i stavite u zdjelu hladne vode da se zaustavi proces kuhanja. ostavite po strani tako spremno za korištenje
Za pangratatu zagrijte ulje i maslac u loncu srednje veličine na jakoj vatri dok se mješavina ne počne pjeniti.
Kad ulje i maslac počnu bubriti i pjeniti se, dodajte češnjak. Pržite dok ne zamiriše.
Dodajte krušne mrvice i pržite dok kruh ne postane hrskav i zlaćan, povremeno miješajući.
Dodajte račiće i pecite dok ne budu gotovi. Začinite solju i paprom. Maknite s vatre I ocijedite kruh, a ulje sačuvajte da pečete škampe.
Narežite kruh na manje kockice i ostavite po strani za posluživanje.
Za kuhanje bamija zagrijte ulje u velikom loncu na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Dodajte bamije u turama, pržite ih po nekoliko minuta ili dok ne postanu zlaćane. Izvadite iz ulja i osušite na kuhinjskom ubrusu.
Stavite u zdjelu sa soli, paprom i sokom limete te nabacajte da se oblože. Ostavite po strani dok ne bude spremno za posluživanje.
Oljuštite, očistite i operite škampe. Ako je potrebno, podrežite ih tako da budu približno jednake veličine i da se jednako skuhaju. Začinite paprom.
Zagrijte sačuvano ulje od pangratate u tavici srednje veličine te ga posolite.
Kad je ulje vruće, dodajte škampe i pržite ih nekoliko minuta ili dok se s jedne strane ne ispeku.
Preokrenite škampe i nastavite s prženjem još minutu ili dok nisu skuhani. Maknite s vatre i ostavite po strani spremno za posluživanje.
Ocijedite krumpir, mrkvu i repu te ih dodajte u tavu u kojoj ste pržili škampe.
Promiješajte da se povrće obloži u preostalom ulju te dalje začinite ako je potrebno. Umiješajte maslac i sok limete te maknite s vatre da poslužite.
Stavite malu porciju sambola od bamija na svaki tanjur, ukrasite kriškama rajčica I posipajte sjeckanim čilijem, ribom i sjeckanim lukom. Stavite dva škampa na svaki tanjur, posipajte pangratatom uz povrće. Svaki tanjur posipajte trakicama listova gotu kole.
Sastojci
- 2 krumpira, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za dinju
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kuglice pomoću žlice za dinju
- 1 velika repa, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za dinju
- 12 jumbo škampa
- prstohvat papra
- ½ žličice soli
- 1 žlica maslaca
- sok 1 limete
- Za sambol od bamija:
- 1 l ulja
- 300g bamija
- ½ žličice soli
- prstohvat papra
- sok 1 limete
- Za Pangratatu:
- 50g maslaca
- 50ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, vrlo sitno sjeckana
- 2 debele kriške kruha bez korice, narezane na kockice
- 1 škamp, nasjeckan
- soli
- papra
- Za ukras:
- 6 gotu kola listova, narezanih na trake
- rajčica, narezana na kriške
- čili, sitno sjeckan
- riba
- crveni luk, oguljen i sitno sjeckan
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice