Škampi iz lagune s bamijom

Škampi iz lagune s bamijom

Priprema

  • Staviti krumpir i mrkvu u veliku posudu na srednju vatru s dovoljno vode da se sastojci prekriju.
  • Kuhati 10 do 15 minuta ili dok se ne skuha. Ocijediti i potopiti u posudu s hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostaviti sa strane do upotrebe.
  • U posebnoj posudi na srednjoj vatri staviti ciklu i dovoljno vode da se potopi. Kuhati 10 do 15 minuta ili dok se ne skuha.
  • Ocijediti i potopiti u posudu s hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostaviti sa strane do upotrebe.
  • Za pangritatu, zagrijati ulje i maslac u posudi srednje veličine na jakoj vatri dok se smjesa ne počne pjeniti.
  • Kada se ulje i maslac počnu pjeniti, dodati češnjak. Pržiti dok ne zamiriše.
  • Dodati kockice kruha i pržiti dok ne postanu hrskave i zlatne uz povremeno miješanje.
  • Dodati škampe i pržiti dok se ne ispeku. Začiniti solju i paprom. Skinuti s vatre i ocijediti kruh te sačuvati ulje da se u njemu prže škampi.
  • Narezati kruh na manje kockice i ostaviti sa strane do serviranja.
  • Da bi se skuhala bamija, zagrijati ulje u veliku posudu na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ubaciti bamiju u nekoliko tura, pržeći par minuta dok ne postane zlatna. Izvaditi iz ulja i ocijediti na kuhinjskom papiru.
  • Staviti u posudu sa solju, paprom i sokom limete i izmiješati da se jednako uvalja. Ostaviti sa strane dok ne bude spremno za posluživanje.
  • Očistiti škampe. Ako je potrebno, isjeckati škampe da bi bili slične veličine dok se kuhaju. Začiniti paprom.
  • Zagrijati sačuvano ulje u posudi srednje veličine i začiniti solju.
  • Kada se ulje zagrije, dodati škampe i pržiti par minuta ili dok ne budu pečeni s jedne strane. Okrenuti škampe i nastaviti prženje još minutu dok se ne ispeku. Skinuti s vatre i ostaviti sa strane do serviranja.
  • Ocijediti krumpir, mrkvu i ciklu i staviti u tavu u kojoj su se kuhali škampi.
  • Promiješati kako bi se povrće uvaljalo u preostalo ulje i ako je potrebno dodatno začiniti. Umiješati maslac i sok od limete i skinuti s vatre za posluživanje.
  • Staviti malu količinu sambola na svaki tanjur, odozgo staviti komade rajčice, nasjeckane čili papričice, maldivsku tunjevinu i luk nasjeckan na kockice. Zatim staviti dva škampa na svaki tanjur i poprskati ga panagratom i dodati povrće.
  • Čitavo jelo preliti preljevom za ukrašavanje.

Sastojci

  • 2 krumpira, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
  • 2 mrkve, oguljene i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
  • 1 velika cikla, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
  • 12 velikih škampa  
  • malo papra
  • ½ čajne žličice soli  
  • 1 jušna žlica maslaca
  • sok 1 limete

Za sambol od bamije: 

  • 1 l ulja
  • 300g bamije
  • ½ čajne žličice soli  
  • malo papra
  • sok 1 limete

Za pangratatu:

  • 50g maslaca
  • 50ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 debela komada kruha bez korice, narezanog na kockice
  • 1 škamp, nasjeckan
  • sol
  • papar

Za preljev za ukrašavanje:

  • 6 listova gotu kole, narezanih na štapiće
  • rajčica, narezana na kriške
  • čili, sitno nasjeckan
  • maldivska tunjevina
  • crveni luk,oguljen i sitno nasjeckan na kockice

 

Povezani recepti