Škampi iz lagune s bamijom
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- 2 krumpira, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
- 2 mrkve, oguljene i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
- 1 velika cikla, oguljena i narezana na kuglice pomoću žlice za sladoled
- 12 velikih škampa
- malo papra
- ½ čajne žličice soli
- 1 jušna žlica maslaca
- sok 1 limete
- Za sambol od bamije:
- 1 l ulja
- 300g bamije
- ½ čajne žličice soli
- malo papra
- sok 1 limete
- Za pangratatu:
- 50g maslaca
- 50ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 debela komada kruha bez korice, narezanog na kockice
- 1 škamp, nasjeckan
- sol
- papar
- Za preljev za ukrašavanje:
- 6 listova gotu kole, narezanih na štapiće
- rajčica, narezana na kriške
- čili, sitno nasjeckan
- maldivska tunjevina
- crveni luk,oguljen i sitno nasjeckan na kockice
Priprema
- Staviti krumpir i mrkvu u veliku posudu na srednju vatru s dovoljno vode da se sastojci prekriju.
- Kuhati 10 do 15 minuta ili dok se ne skuha. Ocijediti i potopiti u posudu s hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostaviti sa strane do upotrebe.
- U posebnoj posudi na srednjoj vatri staviti ciklu i dovoljno vode da se potopi. Kuhati 10 do 15 minuta ili dok se ne skuha.
- Ocijediti i potopiti u posudu s hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostaviti sa strane do upotrebe.
- Za pangritatu, zagrijati ulje i maslac u posudi srednje veličine na jakoj vatri dok se smjesa ne počne pjeniti.
- Kada se ulje i maslac počnu pjeniti, dodati češnjak. Pržiti dok ne zamiriše.
- Dodati kockice kruha i pržiti dok ne postanu hrskave i zlatne uz povremeno miješanje.
- Dodati škampe i pržiti dok se ne ispeku. Začiniti solju i paprom. Skinuti s vatre i ocijediti kruh te sačuvati ulje da se u njemu prže škampi.
- Narezati kruh na manje kockice i ostaviti sa strane do serviranja.
- Da bi se skuhala bamija, zagrijati ulje u veliku posudu na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ubaciti bamiju u nekoliko tura, pržeći par minuta dok ne postane zlatna. Izvaditi iz ulja i ocijediti na kuhinjskom papiru.
- Staviti u posudu sa solju, paprom i sokom limete i izmiješati da se jednako uvalja. Ostaviti sa strane dok ne bude spremno za posluživanje.
- Očistiti škampe. Ako je potrebno, isjeckati škampe da bi bili slične veličine dok se kuhaju. Začiniti paprom.
- Zagrijati sačuvano ulje u posudi srednje veličine i začiniti solju.
- Kada se ulje zagrije, dodati škampe i pržiti par minuta ili dok ne budu pečeni s jedne strane. Okrenuti škampe i nastaviti prženje još minutu dok se ne ispeku. Skinuti s vatre i ostaviti sa strane do serviranja.
- Ocijediti krumpir, mrkvu i ciklu i staviti u tavu u kojoj su se kuhali škampi.
- Promiješati kako bi se povrće uvaljalo u preostalo ulje i ako je potrebno dodatno začiniti. Umiješati maslac i sok od limete i skinuti s vatre za posluživanje.
- Staviti malu količinu sambola na svaki tanjur, odozgo staviti komade rajčice, nasjeckane čili papričice, maldivsku tunjevinu i luk nasjeckan na kockice. Zatim staviti dva škampa na svaki tanjur i poprskati ga panagratom i dodati povrće.
- Čitavo jelo preliti preljevom za ukrašavanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom