Opis
Postupak
1. Za tijesto u samostojećem mikseru pomiješajte brašno, sol, šećer, kvasac, mlijeko, jaja i maslac. Postavite nastavak za miješenje tijesta. Pustite da tri minute mijesi polagano, a zatim pet minuta treba mijesiti srednjom brzinom kako bi se sastojci spojili u mekano tijesto. Ako nemate mikser, sjedinite sastojke rukama te zatim mijesite na lagano pobrašnjenoj površini sve dok ne dobijete mekano, elastično tijesto.
2. Stavite tijesto u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže jedan sat.
3. Za smjesu citrusa, pomiješajte koricu limuna i naranče s pečenim bademima, kandiranim koricama raznih citrusa, sušenim brusnicama te limunovim sokom.
4. Dodajte smjesu od citrusa u tijesto te je rukama sjedinite s tijestom.
5. Namastite duboki okrugli kalup za tortu (s odvojivim stijenkama) promjena 23 cm.
6. Oblikujte tijesto u kuglu te ga stavite u pripremljeni kalup.
7. Prekrijte ga ili stavite u veliku plastičnu vrećicu te ostavite da se diže tri sata ili dok tijesto ne dođe do vrha kalupa.
8. Ugrijte pećnicu na 200 °C i pecite kruh u srednjem dijelu pećnice 20 minuta.
9. Za nadjev u zdjeli pomiješajte bjelanjke, šećer i mljevene bademe, tako da dobijete pastu.
10. Nakon 20 minuta pečenja izvadite kruh iz pećnice i premažite pastu po površini. Pospite listićima badema te s još malo šećera.
11. Snizite temperaturu pećnice na 180 °C te pecite kruh još 20 minuta. Ako pred kraj pečenja postane smećkast, lagano prekrijte folijom.
12. Izvadite kruh iz pećnice te pustite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim odvojite stijenke kalupa. Izvadite kruh i pustite da se potpuno ohladi na rešetci.
Sastojci
Za tijesto
- 400 g bijelog brašna za kruh
- 7 g soli
- 40 g šećera
- 10 g instant-kvasca
- 120 ml mlijeka
- 4 jaja iz slobodnog uzgoja
- lagano umućena
- 100 g omekšanog nesoljenog maslaca
- izrezanog na komadiće
- dodatno za mašćenje
Za smjesu citrusa
- sitno ribana korica 2 limuna
- sitno ribana korica 1 naranče
- 100 g badema u listićima
- 100 g kandirane korice
- 100 g sušenih brusnica
- sok pola limuna
Za pastu
- 2 bjelanjka od jaja iz slobodnog uzgoja
- 25 g šećera
- 25 g mljevenih badema
Za pečenje
- 50 g badema u listićima
- šećer za posipanje