Sicilijanski slatki kruh od limuna i naranče

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.

Sastojci

  • 400 g bijelog brašna za kruh
  • 7 g soli
  • 40 g šećera
  • 10 g instant-kvasca
  • 120 ml mlijeka
  • 4 jaja iz slobodnog uzgoja lagano umućena
  • 100 g omekšanog nesoljenog maslaca izrezanog na komadiće
  • sitno ribana korica 2 limuna
  • sitno ribana korica 1 naranče
  • 100 g badema u listićima
  • 100 g kandirane korice
  • 100 g sušenih brusnica
  • sok pola limuna
  • 2 bjelanjka od jaja iz slobodnog uzgoja
  • 25 g šećera
  • 25 g mljevenih badema
  • Za pečenje: 50 g badema u listićima + šećer za posipanje

Priprema

  • 1. Za tijesto u samostojećem mikseru pomiješajte brašno, sol, šećer, kvasac, mlijeko, jaja i maslac. Postavite nastavak za miješenje tijesta. Pustite da tri minute mijesi polagano, a zatim pet minuta treba mijesiti srednjom brzinom kako bi se sastojci spojili u mekano tijesto. Ako nemate mikser, sjedinite sastojke rukama te zatim mijesite na lagano pobrašnjenoj površini sve dok ne dobijete mekano, elastično tijesto.
  • 2. Stavite tijesto u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže jedan sat.
  • 3. Za smjesu citrusa, pomiješajte koricu limuna i naranče s pečenim bademima, kandiranim koricama raznih citrusa, sušenim brusnicama te limunovim sokom.
  • 4. Dodajte smjesu od citrusa u tijesto te je rukama sjedinite s tijestom.
  • 5. Namastite duboki okrugli kalup za tortu (s odvojivim stijenkama) promjena 23 cm.
  • 6. Oblikujte tijesto u kuglu te ga stavite u pripremljeni kalup.
  • 7. Prekrijte ga ili stavite u veliku plastičnu vrećicu te ostavite da se diže tri sata ili dok tijesto ne dođe do vrha kalupa.
  • 8. Ugrijte pećnicu na 200 °C i pecite kruh u srednjem dijelu pećnice 20 minuta.
  • 9. Za nadjev u zdjeli pomiješajte bjelanjke, šećer i mljevene bademe, tako da dobijete pastu.
  • 10. Nakon 20 minuta pečenja izvadite kruh iz pećnice i premažite pastu po površini. Pospite listićima badema te s još malo šećera.
  • 11. Snizite temperaturu pećnice na 180 °C te pecite kruh još 20 minuta. Ako pred kraj pečenja postane smećkast, lagano prekrijte folijom.
  • 12. Izvadite kruh iz pećnice te pustite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim odvojite stijenke kalupa. Izvadite kruh i pustite da se potpuno ohladi na rešetci.

Povezani recepti

Vidi sve