Sicilijanski slatki kruh od limuna i naranče

Postupak

1. Za tijesto u samostojećem mikseru pomiješajte brašno, sol, šećer, kvasac, mlijeko, jaja i maslac. Postavite nastavak za miješenje tijesta. Pustite da tri minute mijesi polagano, a zatim pet minuta treba mijesiti srednjom brzinom kako bi se sastojci spojili u mekano tijesto. Ako nemate mikser, sjedinite sastojke rukama te zatim mijesite na lagano pobrašnjenoj površini sve dok ne dobijete mekano, elastično tijesto.

2. Stavite tijesto u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže jedan sat.

3. Za smjesu citrusa, pomiješajte koricu limuna i naranče s pečenim bademima, kandiranim koricama raznih citrusa, sušenim brusnicama te limunovim sokom.

4. Dodajte smjesu od citrusa u tijesto te je rukama sjedinite s tijestom.

5. Namastite duboki okrugli kalup za tortu (s odvojivim stijenkama) promjena 23 cm.

6. Oblikujte tijesto u kuglu te ga stavite u pripremljeni kalup.

7. Prekrijte ga ili stavite u veliku plastičnu vrećicu te ostavite da se diže tri sata ili dok tijesto ne dođe do vrha kalupa.

8. Ugrijte pećnicu na 200 °C i pecite kruh u srednjem dijelu pećnice 20 minuta.

9. Za nadjev u zdjeli pomiješajte bjelanjke, šećer i mljevene bademe, tako da dobijete pastu.

10. Nakon 20 minuta pečenja izvadite kruh iz pećnice i premažite pastu po površini. Pospite listićima badema te s još malo šećera.

11. Snizite temperaturu pećnice na 180 °C te pecite kruh još 20 minuta. Ako pred kraj pečenja postane smećkast, lagano prekrijte folijom.

12. Izvadite kruh iz pećnice te pustite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim odvojite stijenke kalupa. Izvadite kruh i pustite da se potpuno ohladi na rešetci.

Sastojci

  • Za tijesto400 g bijelog brašna za kruh 7 g soli 40 g šećera 10 g instant-kvasca 120 ml mlijeka 4 jaja iz slobodnog uzgoja lagano umućena 100 g omekšanog nesoljenog maslaca izrezanog na komadiće dodatno za mašćenjeZa smjesu citrusa sitno ribana korica 2 limuna sitno ribana korica 1 naranče 100 g badema u listićima 100 g kandirane korice 100 g sušenih brusnica sok pola limunaZa pastu2 bjelanjka od jaja iz slobodnog uzgoja 25 g šećera 25 g mljevenih bademaZa pečenje50 g badema u listićima šećer za posipanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve