Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 150 g nesoljenog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 35 g mljevenog kokosa
  • 260 g brašna
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • Prstohvat morske soli
  • 200 g nesoljenog maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 200 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 70%
  • 40 g kokosa u prahu
  • 40 ml kokosova mlijeka
  • 250 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%
  • 2 žličice morske soli
  • Prstohvat zlatnog jestivog praha

Priprema

  • 1. Mutite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane lagana i kremasta.
  • 2. Postupno ulijevajte jaje uz miješanje.
  • 3. Dodajte kokos, brašno, prašak za pecivo i sol pa miješajte dok ne nastane tijesto.
  • 4. Razvaljajte ga u ravnomjeran, plosnat kvadrat i omotajte plastičnom folijom.
  • 5. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  • 6. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C.
  • 7. Razvaljajte ohlađeno tijesto na debljinu od oko 3-4 mm.
  • 8. Izrežite komade tijesta kalupom u obliku srca veličine 4-5 cm.
  • 9. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
  • 10. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
  • 11. Mutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu lagani i prozračni.
  • 12. Zagrijte čokoladu u intervalima od 30 sekundi uz miješanje dok se potpuno ne otopi.
  • 13. Dodajte je u mješavinu s maslacem i dobro sve promiješajte.
  • 14. Na kraju sipajte kokos u prahu i kokosovo mlijeko i još promiješajte.
  • 15. Nanesite čokoladni nadjev na svaki drugi keks pa ih spojite kao sendviče.
  • 16. Ostavite u hladnjaku 30 minuta da se nadjev stvrdne.
  • 17. Pomiješajte sol sa zlatnim prahom u zdjeli.
  • 18. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Izlijte je zatim u vatrostalnu plastičnu zdjelu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
  • 19. Uronite srca do pola u čokoladu pa ih složite na lim obložen papirom za pečenje.
  • 20. Prije nego što se stvrdnu, pospite ih s malo zlatnog praha.
  • 21. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve