Shortbread srca s kokosom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 150 g nesoljenog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 35 g mljevenog kokosa
- 260 g brašna
- ¼ žličice praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
- 200 g nesoljenog maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 200 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 70%
- 40 g kokosa u prahu
- 40 ml kokosova mlijeka
- 250 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 54%
- 2 žličice morske soli
- Prstohvat zlatnog jestivog praha
Priprema
- 1. Mutite maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane lagana i kremasta.
- 2. Postupno ulijevajte jaje uz miješanje.
- 3. Dodajte kokos, brašno, prašak za pecivo i sol pa miješajte dok ne nastane tijesto.
- 4. Razvaljajte ga u ravnomjeran, plosnat kvadrat i omotajte plastičnom folijom.
- 5. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
- 6. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C.
- 7. Razvaljajte ohlađeno tijesto na debljinu od oko 3-4 mm.
- 8. Izrežite komade tijesta kalupom u obliku srca veličine 4-5 cm.
- 9. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
- 10. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
- 11. Mutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu lagani i prozračni.
- 12. Zagrijte čokoladu u intervalima od 30 sekundi uz miješanje dok se potpuno ne otopi.
- 13. Dodajte je u mješavinu s maslacem i dobro sve promiješajte.
- 14. Na kraju sipajte kokos u prahu i kokosovo mlijeko i još promiješajte.
- 15. Nanesite čokoladni nadjev na svaki drugi keks pa ih spojite kao sendviče.
- 16. Ostavite u hladnjaku 30 minuta da se nadjev stvrdne.
- 17. Pomiješajte sol sa zlatnim prahom u zdjeli.
- 18. Temperirajte čokoladu u tavici uz neprekidno miješanje dok ne ostane pola čvrste i pola otopljene čokolade. Izlijte je zatim u vatrostalnu plastičnu zdjelu i miješajte dok se čvrsta tvar potpuno ne rastopi.
- 19. Uronite srca do pola u čokoladu pa ih složite na lim obložen papirom za pečenje.
- 20. Prije nego što se stvrdnu, pospite ih s malo zlatnog praha.
- 21. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća